ASSALAMUALAIKUM...

This is my page....
My place to say what I feel, What I think and what happen to me..
So, please do read but don't get any negative feelings to me...
I'm just me...
ready to learn and listen....

MY CUTIE


Friday, December 30, 2011

Menjelang Tahun Baru..

Esok adalah hari terakhir dalam tahun 2011...
Apa cerita kamu tahun ni??
Azam tahun 2011 dah terlaksana???
Dah ada azam tahun 2012??

Aku??


Tahun 2011 banyak membawa makna kepada aku...

- Aku menimba pengalaman di construction site...as Site Safety Supervisor...
- Aku bertungkus lumus finish my final year project together with my friends...
- Tamat belajar dan graduate with a degree...usaha 4 tahun...
- Majlis Konvokesyen.. so meaningful....and also tak akan dilupakan...
- Bergelar penganggur terhormat!!! huhu...

and right now, I miss my student's life...my friends...the precious one..
even though they are far away but our memory is always in my heart...
(ayat jiwang gile..)
=,="


Azam tahun baru??? aku dah pernah kata, aku tak ada azam...kalau ade pun lebih kepada impian je la...
- of course la bergelar seorang pekerja...hahaha...
- mula menyimpan untuk masa depan such as kawen...hahaha...no la, ke mekah mungkin....
- bawa mak ayah bercuti...
- hampir terlupa, amik lesen kereta...
- and kalau ade rezeki lebih, membawa kereta sendiri...huhu...


okay, aku tahu...agak berat impian aku tu..
Tapi x salah kan...mana la tahu, ALLAH makbulkan segala impian aku ni...huhu



Kamu???
Fikirkan sebab kamu ada sehari saja lagi before 2011 meninggalkan kita...
Harap2, segala yang terjadi pada tahun ni menjadi memori indah dan juga pengajaran kepada kita...






nota kaki: 2,3 hari ni asyik sebut pasal kahwin jek...dan aku mula takut dengan perkahwinan....

Thursday, December 29, 2011

Merepek...

Hari ni, ada mood nak merepek...
I want to review 'Tentang Dhia'.


Today is the final episode...
The story is good but the story line is a little bit melewe..atau meleret...
Tak habis2 Dhia berduka...
Tapi for the whole story, okay la....
Part last memang tak boleh tahan...
Zikir dan Dhia sama2 meninggal..
Sedih gak la...


If and only if there is one couple like Dhia and Zikir, aku doakan syurga buat mereka...
And I wish I can be like Dhia...
Punya keimanan dan kesabaran yang tinggi....


And seminggu ni aku jadi geram pada zikir....
Sebab ikut telunjuk mummy die tu....
Takkan la 5 tahun kahwin dengan Dhia tu tak kenal Dhia macam mana..
Apa la....memang geram gile....


But aku puji lakonan melly...memang menjadi...
Sampai kat facebook pun orang cakap watak melly lebih menonjol dari watak Dhia...huhu


Watak Azmi dan Raffi pon okay...
Mana nak cari lelaki macam diorang...
Raffi sanggup lepaskan dhia so that dhia bahagia...
Azmi boleh maafkan melly dan terima melly semula walaupon teruk kena dengan melly....



Apa pun, cite ni dah tamat...
Walaupun tak puas hati sebab mummy macam tak insaf jugak, tapi nak buat macam mana kan...
I am not the story creator so I have no power...
and I hope yang baik kita boleh buat ingatan dan yang buruk jadikan pengajaran....




Nota kaki: I cut my hair 15cm... guess how long my hair now....

Tuesday, December 27, 2011

Semalam dan Hari ini...

Note:  Stop read this immediately if you don't want to read something bored!!!!
IT JUST ANOTHER RASADARIHATIAKU....




Yesterday, my mom's uncle...the one that is very close to her pass away...
He stayed at Muar...
And something happen which make my mom said
"Mak terasa...." and also,
"Kenapalah, anak2 macam ni,"


I know that I'm not the one that make mom felt that way but I felt uneasy...
Felt sad also...
Sungguh, aku tak tipu....



Looking into her face and eyes at the moment she said that...
I know she really mean it....



About what happen yesterday, my dad start talk about it...
And I know when he said something it means that thing is bothering him...


And I, a helpless daughter...
I can do nothing...
And I can't even comforting my mom....



I wish, I will have a understanding husband and also adil...
I wish, I will never make my mom felt like yesterday....
I wish I will never change even after i married...


So, you mr sweetheart, would you help me???
Can you be the one that understand my family condition???



Sigh~
Rasa macam nak nangis......

Thursday, December 22, 2011

Hujan...

Sekrang ni musin hujan...
Kat sini hujan saja...
Dan sekarang, aku tengah belajar menghargai nikmat yang ALLAH beri...
Salah satunya, cahaya matahari...
Semalam, hujan berhenti dan sinar mentari kelihatan...
Rasa bersyukur sangat...





Ah, congrats tu toon yang dpt SL1M dgn petronas..
TAHNIAH!!!!!




aku je yang xde pape lagi...
ade la kot hikmahnye...
Dan aku sedang belajar bersabar....
Menanam kesabaran bukan sesuatu yang indah dan mudah....
You know that, don't u?




nota kaki: my siblings will be home this weekend... can't wait for it....miss them a lot!!!!

Sunday, December 11, 2011

Unexpected...

A few unexpected sentences drom a 3-year old kid..

"Ucu mana?"
"Ucu work la ijat,"
"oooAuntie kenapa x keje?" Terdiam aku...x mampu nak berkata-kata buat seketika.
"Belum ada rezeki la ijat. Ijat doakan la auntie dpt keje, ade duit,"
"Pastu belikan ijat thomas ea?" once again, tak tau nak cakap ape....



"Auntie, bile nak datang umah ijat?"
"Emm, tunggu la bila auntie ade duit la,"
"Oo, nak belikan ijat thomas ea?"  aku xtau nak ckp pe dah....tak abis2 dengan thomas die...


Yang ni, Kak ani cerita.
"Ijat, tadi ibu pergi Jusco. Ibu nampak underwear ade gambar train,"
"Ibu beli?" si kecik tu tanya...
"Taklah, Ibu tengok je"
"YA ALLAH. Ibu tengok je, ibu tak beli"....

Serius, aku tak tau die belajar dari mana cara2 bercakap macam tu...
Tu baru 3 tahun...


Oh, Thomas tu merujuk kepada siri animasi kereta api Thomas and Friends.

Saturday, December 10, 2011

PANDUAN SOLAT SUNAT GERHANA BULAN/MATAHARI

Cara Pertama : Cara yang paling ringkas. Iaitu hendaklah ditunaikan dengan dua rakaat sepertimana solat sunat zuhur atau mana-mana solat sunat.


Cara Kedua : Disebut dengan “ أدنى الكمال ” iaitu hendaklah ditunaikan dengan dua rakaat, dengan dua kali qiam dan dua ruku’ pada tiap-tiap satu rakaat, disertai dengan bacaan al-Fatihah dan surah dalam tiap-tiap
qiam itu.

Bagi kita di Malaysia ini, cara yang kedua inilah yang paling mudah dilaksanakan. Selepas takbir, dibaca doa iftitah dan al-Fatihah. Selepas selesai al-Fatihah, dibaca surah (mana-mana surah yang mampu). Kemudian ruku’ dan bangkit semula (qiam kedua). Di dalam qiam kedua ini dibaca al-Fatihah dan juga surah. Kemudian ruku’ semula (dipanggil ruku’ kedua).
Apabila bangkit I’tidal, terus sujud sebanyak dua kali. Apabila selesai sahaja dari sujud kedua dan bangkit barulah selesai rakaat yang pertama. Begitulah caranya bagi rakaat yang kedua.


Cara Ketiga : Cara yang paling sempurna. Caranya adalah seperti juga yang kedua akan tetapi dalam rakaat yang pertama dan qiam yang pertama hendaklah dibaca surah al-Baqarah ataupun mana-mana surah yang
sama panjang dengannya. Di dalam rakaat yang pertama juga tetapi qiam yang kedua dibaca surah ali-Imran. Dalam rakaat yang kedua qiam yang pertama hendaklah dibaca surah al-Nisa’, dan dalam qiam
yang kedua pada rakaat kedua dibaca surah al-Maaidah. Kemudian hendaklah bertasbih dalam ruku’ yang pertama dengan kadar bacaan 100 ayat, dalam ruku’ yang kedua 80 ayat, ruku’ ketiga 70 ayat dan ruku’ yang keempat 50 ayat.



Waktunya
Waktu bagi solat gerhana matahari dan bulan ialah bermula dari ketika berlakunya gerhana sehinggalah selesai.



I got this info from here...http://jheatweb.terengganu.gov.my/maxc2020/appshare/widget/pb_img/37/PanduanGerhanaBulan.pdf
feel free to click....

Tuesday, December 6, 2011

Again....

I felt it again.... and of course it hurt me somewhere in my heart....

Sigh~





nota kaki: TAHNIAH pada kak ziha yang berjaya menjadi Industrial Hygienist!!! proud of u sis!!!

Thursday, December 1, 2011

Sorry....

It has been nearly 3 weeks....



Em, I just want to say sorry to my friends..
I can't reply your message since I have no credits okay...
Bukan bermaksud aku dah tak ingat kawan..
Tapi ada penghalang la....
Aku masih lagi menanam anggur so duit nak beli topup pon takde...
Harap maklum ye.....




nota kaki: I'm thinking and deciding to put some pictures but fail to upload....sigh~

Friday, November 4, 2011

Zaman Sekarang.....Menakutkan...

Kenapa cakap menakutkan...
Sebab, sekarang ni macam2 yang berlaku....
Natural disaster, kes jenayah and also kes akidah terpesong pon ade...
Tu tak termasuk bila DAJJAL datang...
Tu semua dugaan kan...


Yela, kiamat makin menghampiri kan, bumi pon dah tua...


Jenayah kat mana2 je...
Terbaru aku dengar ade kes pecah masuk kat fasa 3...
Kalau setakat merompak takpe la jugak, anak perempuan mangsa kena rogol...
Kesian mangsa tu...
Nasib baik masa duk area sana, tak berlaku apa-apa...


Natural disaster... sekarang kan musin tengkujuh..
Dan selalunya banjir..
aku terbaca yang tahun ni akan banjir teruk...
Tapi tak pasti la kesahihannya sebab semua tu kan di tangan ALLAH...
Harap. keadaan akan terkawal la...
Kalau banjir, tu dugaan dari ALLAH...
Just make sure that everything is under control..
Safety first...kalau ade anak, jaga...
Biar anak nangis sekarang jangan anda yang menangis kemudian...(ni amik dari iklan....heheh)



Terbaru, pasal kes murtad...
Sebenarnya dah lama kan isu ni..
Cuma bangkit semula...
Menakutkan, scary...
Yela, aku tergolong dalam golongan yang iman tu masih senipis kulit bawang..
Ilmu pon tak banyak mana...Takut jugak kan terpesong...
MINTA DIJAUHKAN LA...NAUZUBILLAH....
Jadi aku rasa, nak elak terpengaruh, banyakkan la membaca buku ilmiah...
Pasal2 kes murtad pon banyak dah kat internet...baca je la..
At least kita ade SEDIKIT pengetahuan....




Paling menakutkan bila fikir KIAMAT semakin menghampiri...
Jangan tanya bila sebab KIAMAT tetap akan datang...
Itu janji ALLAH...
Sebelum KIAMAT, dah tertulis DAJJAL akan bangkit dan menyesatkan umat manusia..
Pernah tak terfikir, mampu ke kita bertahan dari tersesat???

Kuat ke kita bersabar dan terus berada di jalanNYA???


Kehidupan sekarang ni MENAKUTKAN...betul tak???
Apa yang penting, hati kita...
Andai hati kita ade iman dan dihiasi ilmu dan nafsu dapat dijaga,
INSYA ALLAH, kita terselamat...



Harap-harapnya, kita semua selalu di bawah lindunganNYA,
Tuhan kita yang satu, ALLAH SWT...


Ya ALLAH, Yang Maha Besar lagi Maha Berkuasa,
Aku bermohon kepadaMu Ya ALLAH...
Lindungilah aku, keluargaku dan saudara se-Islam ku..
Dari segala bencana dan fitnah...
Berilah kami kekuatan menghadapi segala dugaan yang mendatang...
Sesungguhnya ENGKAU Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...




nota kaki: sedang sibuk membuat persiapan hari raya aidiladha walaupon tak semeriah hari raya aidilfitri...
Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha...semoga aidiladha ini membawa seribu pengertian dan pengajaran kepada kita semua...


To my adik, beraya di perantauan juga satu korban....bersabarlah....  :)

Wednesday, November 2, 2011

After 5 Months...

It has been 3 days since my adik went away...huhu..
She hired and now working as AEHO at Selayang Municipal Council...
So, right no it only me at home...
And this Raya Korban, she may be not at home...
My sisters also beraya at in-law's houses..
A little bit tak meriah la....


And after 5 months, I done the laundry...
Huhu...
Usually adik done that while I wash the dishes...
Now, its all done by me...

And today I be the chef in the house...
My mom bu shifu...not well...
Bantai je masak...
Kangkung belacan and goreng ikan jek...
maybe it simple to you but a great achievement for me...
Bangga sekejap...


Today's activities are blog walking and read online novel..
Nak bace?? klik sini Cik Bunga Dan Encik Sombong..
BEST!!!!!





nota kaki: felt empty....and trying to solve it myself without burden others....orang lain pon ade masalah kan...let it be deep inside my heart....

Sunday, October 30, 2011

Please!!!

Please pray for me...

I hope everything will be ok and everything will smoothly as plan...
And I hope I can repay their jasa ASAP...



please, pray for my success...
thanks!!!!

Wednesday, October 26, 2011

Its My Day!!!!

On 22nd of October 2011 I was graduated...
Finally!!!!!!


Thanks to everyone who always beside me and helping me a lot...
I really appreciate every single of it!!!
Thanks for support me...
(Ceh, cakap macam menang anugerah)



The day was special and it is memorable...
That day, my mom with dad and also brother and my sister was there...
And that meaningful moment, I share with my 'incik hati manis'..


Thanks for coming and thanks for those roses and also pooh...
I know, I asked you to buy that for my graduation long time ago but you still remember...
Actually, what I need the most is you!!!!
Really touched when I saw you with my family....
Additional touched came from those roses and pooh and also the balloon...purple in colour, same as me!!!
And because of that, I keep remember you till now whenever I see those roses and pooh...


Whatever it is, that day was really make me smile!!!!



Another good newss, Adik got JOB!!!!!!
She will be an Assistant of Environmental Health Officer or known as IK at Selayang Municioal Council......
She will start at 1st of November...
Now, she is busy looking house at selayang....


And I???
As usual, I'm still looking for job...
Pray for me okay so that I will work as soon as possible..


Till the next entry, please be safe and take care...
Thanks a lot....
:)

Sunday, October 16, 2011

Rumah Manis Rumah....

I'm home!!!
So happy...I'm arrived at home at 3 p.m.



I felt so happy...Why??? Because....
  1. I met my nephew and niece....miss them so much!!!
  2. I met my best friends...even it just for a while but then lepas rindu la jugak...cuma, ade certain kawan2 yang tak sempat jumpa...
  3. I am ready for the convocation!!!
  4. and happy for her...congratulation!!!

I want to write a lot but then felt so tired...
I will write later la...
Till then take care and be safe..


Ah, jazakallah khairan to that uncle who really help me today...
May ALLAH bless you and I pray for your success in the examination this week.....



That's all, Assalamualaikum wbt...

Tuesday, October 11, 2011

Will be away....

Will be away for nearly a week..
So please take care...


Dear my friend, I can't wait to see you all at the convocation rehearsal..
See u there...


Adik got and interview at Kajang on 18th October...
who stay at kajang???
Boleh tak kami nak tumpang???



Thats all for now....
Bye...

Friday, October 7, 2011

Memori 1

Kenapa memori?
Entri kali ni is all about me...my memory this 23 year I live...
Ada beberapa bahagian..
For the first part...I would like to write about me during my childhood age...


Oh...this is for me actually...
who knows, umur panjang...boleh suruh cucu2 baca kat sini je kan...


As I wrote before... I was born in the hospital...secara pembedahan (lupa la word dlm BI)...
Because my mom had high blood pressure...But ALHAMDULILLAH...ALLAH give me the chances to live in this world....
I was born on Wednesday...17th August 1988..a little bit early than the expected due date..huhu..


What I really remember during my childhood is I don't really mix with my neighbour.. My playtime is around 5-5.30 then my sister will called me to mandi!!! Sigh... hahaha.. =_='


What else huh...
I cant really remember..
Hmm, during my kindergarten..I am a slow girl....sometime don't really understand what teacher said and I always pinched by Cikgu Mala..So sad you know...


During in standard 3, I was terpilih to take PTS exam..still remember that exam?
Penilaian Tahap Satu...which if you doing well, you can jump straight to standard 5...
I took the exam but fail to be the success student la..


During my Standard 6, after UPSR...play a lot of games..
Ceper...tau apa ceper?? Tutup botol kaca, zaman dulu ade la...zaman sekarang ni x tau la...
Another games like lubang tikus and macam2 lagi la...
main pemadam pon termasuk kot...hahaha...
and during that time, I learned the word 'Expert' from my friend...


Ah, before I enter the Secondary school, I got and offer to enter sekolah berasrama di Kluang but unfortunately no asrama for me...the school is among the best la...
My dad refuse to let me in..I was so sad that time...because I really want to go to that school...
Lama-kelamaan I forgot about that and happy to study at my school!!!
(",) 


 To be continued in Second part.......  :p




My clothes for convocation is done! Dah siap! 
Just now I went to pasar malam and bought the tudung...
Just a simple one la but I SATISFIED!!! can't wait to wear it...
Credit to Kak Ani who gave me the kain.... :)



I heard my MALE friend already got job...He is so lucky..
When will I be SO LUCKY as him???
PRAY for me okay....






Till the next entry, be safe and take care..
Thank you!!!
(",)

Tuesday, October 4, 2011

Perempuan dan Dapur...

One of my friend... male...said to me..
'NJ, tinggi manapun belajar, perempuan tetap kena ke dapur jugak'..
What do you think??

Okay la, I admit that what he said is true but then it doesn't mean that women that can't cook is bad..I mean tak bagus....
Because there is men which can't even kopek kelapa....I mean, can't do kerja2 luar rumah...
Kan...



Talk about cooking..today is the second day I become the chef in the house...because my mom, the main chef can't cook..her right hand  has some problem, can't even raise her hand...
Can't believe I can cook..hahaha...
Takpelah...time2 macam ni la nak practice masak kan...
The best thing is, the dish I cooked, habis tau..hahaha...Bangga!...

Okay lets back to the main topic...
I admit women and cooking can't be separated but then men also need to cook...
Because the era changing you know...
Right now, women also working to support the life...
And then she need to handle the household work...It is unfair you know...
So men out there, please ringan-ringankan tangan anda..
Membantu apa yang patut di rumah..
Sesungguhnya, itu amat dihargai okay...


Bukan lelaki je yang nak isteri yang baik.. macam lagu ni...
'Isteri cerdik yang solehah, penyejuk mata, penawar hati, penajam fikiran, di rumah dia isteri, di jalanan kawan, di kala kita buntu dia penunjuk jalan'
Perempuan pon nak suami yang baik...tapi takde la pulak lagu kan....



Its not that I merungut tentang tugas as a women but kalau dapat lelaki yang faham kita and boleh bekerjasama dengan kita...it is a relief you know...
It just another dream of me...



Mesti korang cakap aku merepek kan...
hahaha...just another RASADARIHATIAKU...



so till the next entry, be safe and take care..
Assalamualaikum...

Monday, October 3, 2011

MY CONVOCATION DAY...

Can't wait for the memorable day...
The special day for me!!!!

It will be on Saturday, 22nd of October 2011..
At UiTM Shah Alam...
Please come, okay!!!!



For my convocation only....
1. Convocation fee = RM140   - paid by Abang Awi...
2. New clothe - Kak Ani gave kain for new baju kurung.
3. Money for the rehearsal which will be held on 15th of October 2011.
4.Money for the journey from Kluang to Shah Alam on the 22nd October 2011...

Conclusion = nearly RM1000 need to be prepared..
And none of the belanja is from me...
betapa aku membebankan orang lain....



Ah, today....3rd f October is ayah's birthday...
Selamat Hari Lair yang ke 58..
Semoga ayah panjang umur dan di murahkan rezeki...
Hari sabtu dah potong kek dengan ijat..
Zirah pun bukan main seronok tengok kek...
Tadi pun Ijat dah nyanyi lagu happy birthday untuk atuk ayah kan...

Today also I paid the convocation fee...using abang awi's money...huhu
Then he bought for us KFC...and also catridge for my printer...
So, for that I pray so that abang awi selalu murah rezeki...
Felt so guilty because he want to buy new handphone but keep postpone it just because I need to use the money...
:(




okay, that are the great news...the best story...
now I just want to spill out what is deep inside my heart...
So please stop read this entry if you feel bored....






Can you be my stranger for awhile because stranger is a good listener right....


My aunty said  'bukak internet, mintak keje....jangan berhenti'
How can I say eh....
Half of my heart is actually give up already...
And another half push me to send my resume...to keep find the vacancy and apply....


So what do you think?
What sould I do?


MY friend said 'NJ, kita yang cari kerja....bukan kerja cari kita'
I know but then I can't deny what I felt inside my heart, right?
I am human who easily give up and feel disappointed...
Am I wrong???



Lets stop okay...
Thanks for anyone who read this till the end even though I know no one will read this...
Till the next entry, be safe and take care...
May ALLAH bless YOU..
yeah, You who be my stranger here....

Sunday, October 2, 2011

Nothing...

on laptop...

connect internet...

open blog...dashboard...catatan baru...


blank...
as blank as my mind...

click button 'x'...

shutdown laptop...





a lot to write but fail to write anything...
maybe this is the time to stop...


sigh..
entahlah..
everything seems to be so hard..so stressful...

Wednesday, September 28, 2011

Feeling deep inside.....

Wanna stop doing this and that..
Wanna stop being a burden....
Wanna stop talking to myself....
Wanna stop all of this and that...






Luckily I have HIM....who always there for me..
ALLAH always by our side, right?????

Monday, September 26, 2011

Entry by others...

ENTRY ni best...check it out!!!!
Baca sebab it is best!!!!
at least, aku rasa LEGA sebab aku antara golongan yg macam tu....
huhu...





"So girls, aku rasa tak payah lah korang nak buat list "Ciri-ciri my Prince Charming". Aku tau perempuan suka buat benda-benda girly (geli) macam ni. Sebab once korang dah jatuh cinta, korang dah tak akan pedulikan list korang tu.

Juga, jangan lah fikir sangat pasal korang comel atau pun tak comel. Well, all of you are beautiful with your own way. WE ALL ARE BEAUTIFUL. Because Allah makes no mistake."

Friday, September 23, 2011

After a week...

Kamu rindu saya x???
Hahahaha..perasan...
Seminggu lost contact dengan internet..
Seminggu x berada di rumah..

Last week, Friday...Kak Ani celebrating Zirah's birthday...Majlis doa selamat kat rumah dia..Ramai yang datang...so, agak penat sikit la...
Got an interview for a vacancy as chemist on Monday...Bad...Can't answer most of the question...and I don't put any hope...CHRA under what regulation pun x igt tau...so BAD la NJ!!!
Dah la on Sunday got one call from one company which turn to be interview call...
With no preparation....jawab macam ape je..then handphone buat hal pulak...mati during the conversation..confirm, bad reputation la..DOWN gile masa tu...terbawak2 sampai nak interview on Monday...So stress and teringat2 that mistake...SIGH....

After the incidence, Kak ani gave me her old handphone so that the incidence won't happen again...
Thanks a lot to her!!!!

For this first interview...a lot of things happen...
The good things are....abang awi bought for me a pair of new shoes...Kak ani offer to send me to the company....
The bad things are...I forget to bring the address of the company...can't answer the question...and also low confident level...
But, I will take that as an experience...which I cannot get from others....

Lets pray, I will get another interview from OSHEN SOLUTION..If I'm not mistaken..
The PIC said they will arrange an interview for me...
They said, there is vacancy for industrial hygiene (project engineer)...
I don't know whether I can do it or not but then, it will be a good experience kan???

Boleh doa untuk saya????
Thanks a lot!!!


till the next entry, take care and be safe OK!!!!

Wednesday, September 14, 2011

Duit...

Manusia yang hidup memerlukan duit..
Memang bukan duit yang menentukan kebahagiaan kita TAPI duit tu satu keperluan....
DAN payahnya hidup kalau tak ada duit...


SO, pada yang dah bekerja tu...
Ingat2 la masa senanag kerana akan sampai masa susahnya....



Peringatan untuk diri sendiri sebenarnya yang masih belum punya sumber pendapatan tetap dan masih bergantung kepada orang lain..



Till the next entry, be safe and take care....
And jangan lupa berjimat...
(",)

Tuesday, September 13, 2011

ALHAMDULILLAH....

Finally, usaha menampakkan sedikit hasil..
Semoga ALLAH permudahkan segalanya...
Semoga hasil segala usaha dapat dituai lepas ni..
Harapnya, dapat la melangkah ke fasa hidup yang baru...


Kamu, doakan saya boleh???
Kalau segalanya berhasil, NJ cerita kat sini....



Till the next entry, take care and be safe!!!

Suasana kat sini: dah rindu kat nephew and nieces!!!

Saturday, September 10, 2011

Entry yang Panjangggggggggggggggggggggggggggggg......

Dah lama tak cerita about myself kan...
Lama ke???
I want to type a lot and this will be longgggggggggggg entry Ok....
kalau rasa nak baca, teruskan....kalau tak, sila klik butang x kat atas nun ye...
heheh...



Raya....
Dah lebih seminggu raya...
Cepat jek masa berlalu..


Raya hari tu memang meriah...
Meh, I want to tell from the malam raya...
Right after Raya was announced...
All of my family...
Mom, dad, Abg Awi, abg apun, kak ani satu family, kak lina satu family and also me and my adik...
Went out and play mercun...
Hahaha...No la, I and all my nieces and nephew main bunga api...
Abang awi pasang bunga api merdeka...
we had so much fun...

Ah, baby Zirah that only nearly 1 year old also play bunga api tau..
Suka bebenor die tengok bunga api...
Hahaha...



After that, we were busy cooking...
Actually the main chef is my mom la..
We only helping her prepare the rempah...
wawawa...

Nearly 2.30a.m we slept that night...
The funny thing was Ijat...
He don't want to sleep...
And kept came in and out of the house...
Suka tengok angah, atuk ayah and atuk mak memasak...
Then, Abang awi gave his the chance to hold the sudip...and his ibu took a picture so that his nenek can see it...
He is so happy..'Ijat tolong masak ayam kicap,'
After that, he said he want to taste the ayam...my father gave a drumstick or 'a chicken' for him...
"Hmm, cukup lembut...manis, sedap," that what he said, a three years old kid...
mana la malam tu orang tak ketawa tengokkan dia..
And malam tu saja, Ijat wore 3 clothes..



Pagi raya, woke up at 6.30...
Afetr subuh, as usual...munjung jiran2 and saudara...
What is munjung??? Ala, hantar makanan la...
Then after sembahyang, we all wore the Baju Raya...
Salam, and ask for forgiveness from the eldest..
Then, TAKE PICTURE la....
Unfortunately I can't upload it here...line so slow...huk2..



First hari raya, not going anywhere la..
Stay at home because my mom said, her siblings may come...
So, kak ani went to her mom in law's house while kak lina went back because she is working that day...
After wash the dish and kemas dapur while adik basuh  baju...
SLEEEEEEEPPPP la...


Second day, we went to Kak Lina's house...NEW house..
Bergerak just after abang apun balik ke Chini...
Before went to Kak lina's house, singgah sekejap kat rumah pak long..
For the first time went to rumah kak lina...
Ok la...cat sama kaler dengan rumah mak...hahaha...



Third raya, from rumah kak lina, we went straight to Paloh..
Ziarah kubur nenek...then beraya rumah busu, atuk sedara...
The plan is beraya sampai petang, unfortunately kawan abang awi nak datang...
So balik awal sikit so that we can cook..
Time raya, ikan memang mahalllllllllllllllllll sangat!!!


Sebelum sempat mak siap masak, makcik called said she want to come...
And she arrive before mak siap masak..
Then Kawan abang awi sampai...
So sibuk2 hidang nasi and lauk..
At the same time my neighbor came with his family....
Sempat salam jek...bile dia balik pon tak perasan..
Afetr that, another sedara came...
POn sama, sempat salam jek..
sebab sibuk kat dapur kan....
Malam tu memang penat sangat....
that day can be concluded as the busiest day la...




Day after that, just another usual day la..
the worst is on the 7th day of raya...
Muntah and cirit until nothing left in my stomach...
Melayang jek badan...

Then on last Tuesday, Abang Awi brought me to a clinic to see a doctor..
"salah makan la ni" he said after tepuk2 my stomach..

Semua consultation and medicines are bernilai RM58...
5 type of medicines which mean 8 pills I need to eat at a time...
NJ and medicine is not BFF so can imagine how hard I deal with the pill???
"makan ubat pon susah ke?"
I took nearly 15minutes to eat all 8 pills....

ALHAMDULILLAH...
Yesterday dah Okay dah...
Peritnya bila sakit, perit lagi nak menelan ubat yang banyak tu tau!!!!



oh, sebelum terlupa...
Nak ucap TAHNIAH pada my friend yang dah seminggu mula bekerja...
And SABAR pada yang masih belum dapat keje...aku le tu..
hahaha..



Okay la, dah panjang sangat...
till the next entry,,,do take care ok...
and thanks pada yang sudi baca sampai habis....
it just another life story of mine....
(",)

Wednesday, September 7, 2011

Sabar....

Rezeki antara manusia tak sama...

Tak dapat keje lagi...
SABAR...



Diri tak sehat....
SABAR....


Terasa tak dihargai....
SABAR...



Apa lagi MANUSIA BIASA seperti aku boleh buat selain SABAR....
kan????

Sunday, September 4, 2011

Niat di hati...

Niat di hati nak menulis macam2...
Pasal  raya...pasal suasana...
Tapi kemalasan melanda diri...


Niat di hati nak berbicara dengan seseorang...
namun terasa berat untuk berkata-kata...


Niat di hati nak mencari kerja di internet..
Tapi mood tak sampai-sampai....


Niat di hati nak meluah apa yang ada di dalam hati...
Namun segalanya bagai tersorok di bahagian hati yang paling dalam....


Lantas apa yang termampu...
Hanya la mecoret satu lagi repekan dari NJ...
Ini hanya RASADARIHATIAKU...



P/s:
  • TAKZIAH buat keluarga jurukamera yang terbunuh di Somalia...
  • TAHNIAH buat my friend who married yesterday...sorry tak dapat datang...Aku doakan kau berbahagia di samping suami tersayang...
  • TAHNIAH jugak kepada my friend yang telah bertunang and mungkin melangsungkan perkahwinan tahun depan...



So, till the next entry...be safe...
(",)

Tuesday, August 30, 2011

Rindu....

Finally, I got my laptop back...
Hahaha...no la...
Abang apun balikkan....dapat la guna my own laptop..
Tapi esok die nak balik Chini dah....
Huhu...


Raya?
Memang meriah and I am so tired...
So now, time to rest!!!


Selamat Hari Raya Aidilfitri...
Maaf Zahir Batin...




Till the next entry..
Take care and be safe....
=)

Saturday, August 27, 2011

Aidilfitri Menjelma....

Aidilfitri kian menjelma..
Setelah sebulan kita berpuasa...


Eceh, start dgn pantun 2 kerat yang x serupa pantun...
Apapun, memang raya dah dekat...
Aku pon makin sibuk dengan persiapan raya...
Kemas rumah tak siap lagi..
Esok anak sedara semua dah balik...Makin sibuk dan meriah le...
Dan maybe x sempat nak update blog...


So, sempena raya yang menjelang tiba ni...
Saya, NJ nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri...


Mata kadang2 salah pandang,
Mulut kadang2 salah cakap,
Hati kadang2 salah sangka,
Tangan kadang2 menaip yang bukan2..

Untuk perbuatan yang tersilap,
kata2 yang terkasar,
janji2 yang terabai...
Sepuluh jari ku susun mohon kemaafan...
Maaf zahir dan batin....

Selamat Hari Raya Aidilfitri....:)

Thursday, August 25, 2011

No title...

No title sebab nak menulis secara rawak...

1. Abang apun balik malam ni... makin meriah la rumah...
and also makin sibuk,, sebab raya dah dekat kan...
Dah dua malam, dok cat bingkai tingkap....dah dua hari jugak buat kuih - buah rotan dengan kuih siput jek...
yang lain2, beli jek...



2. Semakin dekat raya, rezeki sentiasa ada...Alhamdulillah..
Hari tu jual barang-barang tak guna...dapat la 22ringgit... mak bagi upah..heheh...
Baju raya dah siap, pastu tudung pun dah beli....semuanya atas ehsan abang awi and makcik yang bagi duit raya...heheh..Terima Kasih daun keladi ye...



3.Dalam keadaan gawat ekonomi (untuk NJ saje ye), masih teringin nak beli novel...meh try senarai...
  • Anaknya anakku jua
  • Doktor Cinta
  • Iman Suraya
  • Abang Khai Tomboy
  • Bini Aku Tomboy ke?
  • M.A.I.D
  • Aku bukan mistress (Keluar bulan 9 ni)
Tipu la kalau cakap xde duit kan...tapi duit tu kena ingat2..nanti nak konvo pun nak guna duit jugak...
Doa2 cepat dapat kerja, so that I can buy books every month...huhu...angan2 memang selalu besar kan...



4.Aku banyak merepek kat sini...maaf...
Aku banyak tulis masalah kat sini..maaf...
Aku menulis tanpa memikirkan kamu yang membaca..maaf...
Kenapa mintak maaf?? Saja, Raya dah dekat kan...huhu...



5.Kawan aku pernah cakap,
'manalah tau ini ramadhan terakhir kita...' and I replied
'if this the last ramadhan, then it is the worst for me,' bukan sebab masalah yang aku hadapi tapi sebab amal and perbuatan aku...Kesabaran yang terlalu rendah, iman yang terlalu nipis...it make me feel worst...



Ah, THANKS A LOT to you who read this entry till the end...
really appreciate it because this is just another repekan dari NJ..
Just another RASADARIHATIAKU...




Till the next entry, do take care okay..
Semoga kamu selalu dibawah perlindungannNYA....
(",)

Tuesday, August 23, 2011

Nyawa....

Hari ni, pagi-pagi dah terkejut bila dengar berita kat radio ada pembunuhan di Kluang..
So shocked...
Seorang bapa menolak 3 anak berusia 2,3 dan 5 tahun (kalau tak silap la) ke dalam kolam mancing di area Mengkibol, Kluang....
Disyaki kerana dipengaruhi alkohol...

Anak tu kecik lagi..
Tak tau apa-apa...
Itulah buruknya alkohol...
Kesian kat budak-budak tak berdosa tu...


Ada satu lagi berita....
Bapa mengamuk, nak sembelih anak 5 tahun...
Kat berita Tv3....
Kalau ya pun marah sangat, xkan la sampai nak bunuh anak tu...
Apa, ingat nyawa tu murah sangat ke...


Takut sangat, zaman sekarang ni apa-apa boleh jadi...
entah la...kat mana-mana pun bahaya kan...


SO, sape2 yang membaca entri ni...
1. Kawal marah and kawal nafsu...-lebih kepada ingatan untuk diri sendiri....
2. Jaga keselamatan diri walau dimana pun kamu..especially perempuan..


Till the next entri, do take care of urself ok...

Sunday, August 21, 2011

Sekadar Renungan Sesaat.....

SEKADAR RENUNGAN (^_^) 
"Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?" 
"Oh.... itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah" 
"Baitullah tu apa?" ... 
"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah" 
"Allah ada dalam tu?" 
"Tak....." 
"Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"
"Yang saya sembah bukannya bangunan tu.." 
"Kamu sembah apa?"
"Saya sembah Allah swt" 
"Jadi, kenapa sembah bangunan tu?" 
"Saya MENGHADAP sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.." 
"Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.." 
"Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?" 
"Pernah...... selalu.." 
"Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?" 
"Tengok perlawanan bola la.." 
"Di mana?" 
"Dalam tv la.." 
"Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.." 
"Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.." 
"Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.." 
"So..?" 
"Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?" 
"Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.." 
"Peliknya.." 
"Sebab apa pulak pelik?" 
"Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.." 
"Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.." 
"Hurm.. jadi tak peliklah ni..?" 
"Ya.. tak pelik.." 
"Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."



Artikel was taken from this guy....Fadzrul Azim 
Sekadar renungan sesaat untuk kita bersama....

Friday, August 19, 2011

Sigh~

I need someone by my side right now but I can't find one...
Rasa macam akan raining inside here...
I need someone...


Isk,
NJ, jangan manja sangat...
Berdikari la sikit...
Jangan susahkan orang lain jek....






serius, aku rasa nak menangis and I am alone..

Hari tu Dalam Sejarah...

Actually I want to write this entry yesterday with title 'Semalam Dalam Sejarah'
Yelah, Hari rabu is 17th of August...
Yup, it is my birthday...
So, thanks to whoever remember and wish me for my birthday...
I really appreciate it...

Thanks to my Mak and Ayah who take care of me and sabar melayan kerenah aku selama 23 tahun aku hidup ni...

Thanks to abang awi that gave me 'dua tangan' for belanja hari raya...
So, I can buy tudung for hari raya...
He gave me on 16th August...so I don't know whether to describe it as duit raya or hadiah hari lahir..
Huhu..yang penting, I am happy...


Ah, x lupa pada kawan2 yang aku kacau on my birthday...
Thanks for spends time for me..


What should I feel when......ah, its ok la...
Dah banyak aku letak masalah kat sini..
So, I will keep this one deep inside my heart...
Don't want to burden others...



My makcik and pakcik are here...
Until Sunday I think..
So, my house so meriah..




Tinggal 10 hari jek nak raya..
Persiapan raya kamu macam mane???
Harap2 semua berjalan lancar ok...



till the next entry, please take care...
and jangan ponteng puasa tau!!!!

Tuesday, August 16, 2011

Menjelang esok....

Let me be the first one.....
Happy 23rd Birthday NJ...

Monday, August 15, 2011

Sekadar Lagu???



Aku bukannya insan
Ingin cinta percuma
Sehingga aku sanggup menantimu
Walau berabad lama

Cintaku bukan kerana harta
Cintaku tidak kerana paras rupa
Sedarilah kasih...
Cintaku harap hingga ke syurga
Bersama-samamu

Demi kasih sayang
Yang aku pertahankan
Sanggupku meniti
Malam tanpa mimpi
Aku berdoa kita dapat berdua
Hingga ke akhir hayat
Untuk selama-lamanya....

Sunday, August 14, 2011

Kecewa....

Tpu la kalau aku kata aku tak kecewa..
Tapi nak dibandingkan, aku rasa lagi kecewa Chong Wei kan...
Sebab die yang main and die yang mengimpikan nak menang Kejohanan Dunia ni...
Unfortunately, luck is not by his side...
Bukan rezeki dia...
Lin Dan menang Kejohanan Dunia buat kali ke-4...

Takpe la...
Cuba lain kali la kan...





Masih terasa debaran tadi..
Phew...over la heartbeat aku ni...
Adoi la....~





Abaikan sebarang entry yang merepek ya kawan2...
Kadang tangan menaip tanpa sempat akal berfikir...





Si A: "Seronoknya if dapat suami romantik like Seth Tan." [Nora Elena]
Si B: "Bahagianya if dapat suami penyabar like Adam." [Adamaya]
Si C: "Bestnya if dapat suami cute like Dong Hae." [Super Junior]
Si D: "Sukanya if dapat suami cute like Justin Bieber." [Baby3]
Si E: Sukanya if dapat suami kaya like Daniel Radclife.'' [Harry Potter]

P/s: Barangkali mereka terlupa betapa hebatnya RASULULLAH sbg seorang suami yg selayaknya dijadikan ROLE MODEL dlm kehidupan. Renung2kan..

Thursday, August 11, 2011

Tazkirah...

Eceh, Tajuk macam nak bagi tazkirah jek...
Padahal, it just another RASADARIHATIAKU...
huhu...


Dalam minggu ni, banyak kes orang ISLAM yang menerima bantuan daripada agama lain...
Dan ade jugak berita tentang penyebaran soalan tentang ISLAM daripada pengamal agama lain...
Antara soalan nya, apakah maksud ISLAM and some other question la...
And aku terkejut...
I cant really answer the questions...



Ibarat disimbah air sejuk...
aku baru sedar, after secondary school and also matriculation...
Aku dah jarang membaca bahan ilmiah keagamaan..
hingga maksud ISLAM itu sendiri aku terlupa...
LALAInya aku...


Jadi, as panduan kita bersama..
I want to share something...

  • Islam maksudnya “Istislam” iaitu menyerah diri kepada ketentuan Allah.
  • Islam, ia adalah suatu tatacara, dustur, atau panduan hidup yang sempurna bagi manusia di dunia. Hal ini ditegaskan sendiri oleh Allah dalam al-Quran. Islam adalah agama dan cara hidup yang sempurna di dunia dan dengannya sahaja manusia akan menikmati kesempurnaan di akhirat.  
  • Islam adalah agama Allah yang diturunkan sebagai panduan hidup manusia sejak zaman berzaman. Bermula dengan zaman Nabi Adam sehingga manusia terakhir dilahirkan. Islam sahaja suatu cara hidup yang sempurna dan sepatutnya menjadi pegangan setiap manusia. Agar mereka selamat di dunia dan sejahtera di akhirat yang berkekalan. Kehidupan di dunia ini (dengan segala isinya) hanyalah semata-mata menjadi tanda kewujudan kehidupan di akhirat. 
Taken from IbnRajab Online
http://ibnrajab.wordpress.com/2008/02/25/maksud-islam/


Additional means related to us...
  • Pengertian Islam : Mentauhidkan Allah, Tunduk dan Patuh KepadaNya serta menunaikan semua ajaran yang dibawa oleh nabi Muhammad S.A.W. 
  • Pengertian Iman : Membenarkan Dengan Hati Dan Berikrar Dengan Lisan Serta Beramal Dengan Ajaran-Ajaran Yang Dibawa Oleh Nabi kita Muhammad S.A.W.
  • Pengertian Ihsan : Melakukan ibadah dengan khusyuk, ikhlas dan yakin bahawa Allah sentiasa mengawasi apa yang dilakukannya.
ustaz aldi mustaffar

oh, aku bukan nak menunjuk, sekadar renungan bersama okay...
Apa yang boleh dikongsi, aku kongsi la dengan sesapa yang membaca...
Tapi aku tau korang semua x selalai aku kan..
So, anggap ini as additional info jek...




Aku sedang berusaha khatam satu buku bertajuk '70 wanita terbilang di zaman Nabi Muhammad'
Aku sedang berusaha so that bukan novel jek yang aku baca..heheh....




So till the next entry...please take care...
Semoga KAMU selalu dibawah lindunganNYA....

Monday, August 8, 2011

Kad Jemputan...

NOTES: SILA ABAIKAN ENTRY INI JIKA ANDA TIDAK SUKA DENGAR ORANG MEREPEK...


 I got a Kad Undangan ke Majlis Perkahwinan...
Actually, I already can guess whose card it is..
From the cop kat sampul tu...'Alor Setar'..
Cicie...cepatnye nak kahwin dah...
Cantik kad tu..
3rd of September 2011..
Raya ke 5...

Cicie kahwin cepat sangat...
Aku ni keje pun belom...macam mane nak ke Kedah nun...
huhu..
Adoi la..teringin nak pergi tapi duit takde...
Yela, dah la die pos kad jemputan...
Klau tak pergi macam x hargai usaha die kan...
Macam mane ni...
:(



Tu satu, hari ni bukak je email..
9 positions closed....
Tau pe maksudnye?
Maksudnye 9 applications tu dah tak payah tunggu..
Kira dah takde peluang la...
Adoi la...
Dugaan...



bila aku rasa semacam, aku suka dengar lagu yang berentak slow or maybe lagu sedih2..
entah pape kan...



Hati sendiri sukar untuk aku fahami, 
Lagi sukar untuk aku meneka hati orang lain....

Sunday, August 7, 2011

No Title... Hanya Tulisan yang Merepek...

NOTES: SILA ABAIKAN ENTRY INI JIKA ANDA TIDAK SUKA DENGAR ORANG MEREPEK...



It has been a few days, which I only stares at the laptop without typing anything...
Its not I have no idea what to write but the mood to write was disappear...
Sigh..~
Tak baikkan, mengeluh je...
huhu..

Bohong kalau aku kate aku tak cemburu tengok kawan2 yang dah dapat kerja, or at least was called for an interview...
Jealousy was all inside me...
I am a human...tipu la kalau tak cemburu kan..
But then, I think I am HAPPY for them...
Rezeki aku dan diorang kan tak sama...
Tak kira la, even aku dah apply beratus vacancies but at the end, no feedback langsung...
It means, rezeki aku belum ade la kan...tak sama macam kawan2 aku yg lain...
Tapi at least aku still mencuba dan berusaha...


So, TAHNIAH pada kawan2 yang dah kerja...
Bolehlah bagi duit raya kan...huhu..
and pada yang akan menghadiri interview selepas ni....
GOOD LUCK!!!! Do your best!!!


and please pray for my best too...
THANKS!!!!



hah...tadi baru tengok satu rancangan ni '5 RENCAH 5 RASA'...
apa yang best????
Hos die HANDSOME!!!! heheh....
Name die Sherson Lian....
He is Chinese but can speak Malay fluently...
Muka macam orang putih and badan die, mantap....
ah, melt...~
nak upload gambar die tapi line lembap plak....
kamu google la kalau nak tengok gambar die....heheh....:p



Dah 2,3 ari ni...asyik dengar lagu ni...best...
Peneman di kala kesepian.....ayat ni sekadar coretan sahaja.....

 
Stacy - Kisah Dongeng....


Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini

Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Wednesday, August 3, 2011

Salam Ramadhan....

Tadi macam ade banyak yang nak dicoretkan kat blog..
Tapi bila dah mengadap laptop ni....hilang semuanya...



Tak terlambat rasanya untuk saya ucapkan Selamat Menyambut Ramadan Al-mubarak..
Semoga Ramadhan kali ini lebih bererti buat kita...



Sehari sebelum ramadhan, my friend told me that my neighbour was involved in an accident...
Dengar-dengar teruk...
Suddenly, today, I saw him OK jek...
TERKEJUT cause I thought he is still in the hospital..
But, its Okay la kan....huhu...


Sedikit sibuk hujung minggu lepas...
Jumaat, Kak ani satu family balik..ijat and Zirah...
lepas tu, abang apun call cakap die pon nak balik...
Malam, pukul 10, dia sampai....
So memang riuh la rumah Cik Jamal hujung minggu hari tu...
Seronok sangat sebab dah lama tak berkumpul ramai-ramai..
Yang paling best, we got a lot of Durian just because Ijat like to eat durian a lot...


Dari Jumaat sampai Ahad melantak durian..
Zirah yang baru 10 bulan tu pon dah reti makan durian tau...
Gambar Ijat dengan durian yang banyak tu ada pada my sister, x boleh nak upload...
huhu..

abang apun balik Pekan petang ahad...
Malam tu, ijat dah sibuk....'acik apun mane?'
yelah, acik apun die yang tukang melayan dia main bola kan...

Kak ani baru balik semalam..
Right after diorang balik..rumah terus rasa sunyi...
Yela, kalau ade ijat..mesti dengar la suara auntie and Makcu die jerit2..
Melayan kerenah Ijat yang dah makin bijak ni...
Kadang-kadang memang tak terlayan...
tapi bila die dah balik,
Apa lagi...rindu la...
huhu...



Mood nak menulis dah hilang...
Masih mencari idea so that it will not stop there...
Even it will not be publish but at least I can read it....
Haila....~



Juada berbuka untuk esok....LAKSA!!!!
my favourite...hehe...
Can't wait for it...
Laksa mak memang tak ada sesiapa boleh lawan...
sedapnya....

Sunday, July 31, 2011

Hati....

Kadang-kadang kita tak tau apa yg kita mahukan sebenarnya....
Kadang-kadang kita pon tak paham hati sendiri....
dan kadang2....kita tak tahu pon hati kita menangis....








andai tangisan ni mampu buat hati aku lega...
aku rela menangis............

Thursday, July 28, 2011

No title...

After a few days...finally I have the chance to wrote something here...
oh, I'm not busy because I got job...NO!!!..
I have a few works in my house...
Really tired and everyday, I slept early....
Just today I online and checked the email..
Unfortunately, the only email I got is position closed....
No hopes...

Sigh....
What should I felt???
What exactly I felt???
I dont know...
But I am happy for my friend who already work...
CONGRATULATIONS...

I will wait here until someone or some company want to hire me as their staff...
I will wait...
Same as I will wait for U...





Now, Malaysia melawan Singapore...
Perlwanan kedua and nearly first half but no goal...
Let hope they will bangkit in the second half..
My adik said, no miracle..
Huhu....



GO MALAYSIA GO!!!!
GO NJ GO!!!!
Don't give up!!!!!



orang kata, strangers are good listener...
tapi ade yang bukan strangers kan kat sini...
huhu...
If, I write sumthing here...would you keep it as a secret???
hahahaha....
MEREPEK!!!!




Esok Ijat and Zirah nak balik...
Dah rindu sangat kat diorang...
You know what...Ijat said 'Ibu, dah lama tak jumpa atuk ayah kan?'
See, how smart that 3 years old kid.....
that is my nephew..hahha....
bangga plak.....
(",)



Ah, saje nak bagi link pada sesiape yg ske bace novel or cerpen...
here..bacalah...
aqib dan Dhuha 2





Ku seorang perindu sepi
Tak jemu ku terus menanti 

Saturday, July 23, 2011

Alamak...

Malaysia melawan Singapura...
Harimau melawan Singa.
Keputusan sekarang ni dah 4-1...
Malaysia ketinggalan..
Takut nak tengok..
Aku memang sokong Malaysia tapi jantung aku ni overacting tau...
Dengar ulasan Haji Habullah Awang pun dah macam apa...
Adoi la...

Malaysia, bangkit..
Harimau tak menyerah kalah hingga ke titisan peluh yang terakhir..
Make us proud of you...
GO MALAYSIA GO....

Friday, July 22, 2011

Sakit...

PERHATIAN: sila jangan baca andai anda tidak suka melayan orang merepek...


Sepanjang aku hidup hampir 23 tahun ni...
Kadang-kadang, ade penyakit yang aku dapat tapi tak tau sebab apa..


Like yesterday..
Suddenly I got BAD back ache..become worst when I inhale...
About 15-20 minutes...tak ade bengkak or lebam and sakit kat sebelah dalam....
Hurt me so much...
Nasib baik ade MAK yang calm me down...
Aku dah tak boleh buat ape dah..nangis lah cause sakit sangat kan..
Then, beransur hilang...
Mak kata, angin kot...

then, this morning when I felt hurt again,
I put tiger balm at my back...
Baru lega sikit...
ALHAMDULILLAH...


Dulu pon ade jugak macam ni tapi tak ade lah sakit sangat and I felt hurt when nak tunduk or duduk je...
Harap2, it wont happend again...






Hidup di FELDA memang bagus sebab kita ada jiran yang selalu boleh membantu bila kita perlukan..
Yelah, Family bukan dekat pon kan...
Tapi ade jugak la 'sakit hati' nya...
bukan kedekut, tapi kalau nak mintak lah...
Tapi kalau datang tiba2 and petik ranbutan yang baru nak kuning tu, apa halnye?
Apa motifnya???


Pastu apa motif midified motor sampai bunyi tu macam nak pecahkan gegendang telinga orang?
Bunyi kalau seratus meter pon masih boleh dengar..
Kalau ade baby tengah tidur, confirm la terbangun..
It is a NUISANCE!!!



Entahlah..kadang-kadang,
memang tak boleh nak sabar...
Tapi mengenangkan dah berjiran lebih 20 tahun....
SABAR jelah...




kita takkan sedar apa yang kita ada sampailah kita kehilangannya...
jangan waktu tu, kita sesal tak sudah...

Wednesday, July 20, 2011

Nothing..

PERHATIAN: sila jangan baca andai anda tidak suka melayan orang merepek...


Since I stay at home...
The evening activity that I done is bermandi cat or bermain asap..
Kalau tak sapu sampah kat halaman then bakar sampah, mengecat..
Kalau tak mengecat, sapu sampah and then bakar sampah...
Kalau tak dua-dua, duk termenung...borak2...


Tapi, yang penting raya tahun ni,
My house berwajah baru....
Huhu..
Cat luar kaler kelabu..
Ruang depan kaler purple gelap dan purple terang...
Ruang tengah kaler hijau pucuk pisang...
Beranda putih dan kelabu...
Ok la..bukan semua pun aku cat...
Most of it Abang Awi yang buat...
I just help him paint the beranda - those 'batu botol' and also the 'tiang seri'


Cakap pasal persiapan raya,
Sedar tak sedar we are actually mendekati puasa...
Kawan2 dah ready nak fasting ke?
We have another 2 weeks before Ramadhan...
Ahlan wa sahlan ya Ramadhan....


Tetibe rasa nak deco my page...
sebab tu it is berwajah baru hari ni...
Ni semua buat time mengantuk....
huhu...
Cantik x??? heheh....

Saturday, July 16, 2011

Lagu Again...

Aishiteru – Zivilia Band

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat ku harus bersabar dan trus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus menunggu

Sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang kuberpikir cari penggantimu
Saat kau jauh disana

[*]
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku

[**]
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
Pada ketulusan a a ai aishiteru

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
Entah penantianku takkan sia-sia
Dan berikan satu jawaban pasti
Entah sampai kapan aku harus bertahan

Saat kau jauh disana rasa cemburu
Merasuk kedalam pikiranku melayang
Tak tentu arah tentang dirimu
Apakah sama yang kau rasakan

Back to [*][**]

Satu sendiri pikiran melayang terbang
Perasaan resah gelisah
Jalani kenyataan hidup tanpa gairah
oooo

Lupakan segala obsesi dan ambisimu
Akhiri semuanya cukup sampai disini
Dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
Kumohon kau kembali

Kimita tuokukitemo
Kiminoi shuaguaratala
Shiniteruyo shiniteruyo

Back to [*][**]

Wo wo wo..
Wo wo wo..a a ai aishiteru



Lagu ni dah lama keluar kat radio..
Tapi baru sekarang aku minat..
Suit me well....~

Friday, July 15, 2011

What should I Do...

PERHATIAN: sila jangan baca andai anda tidak suka melayan orang merepek...



 I list all the job that I applied....
The amount may be not as much as others.
But I nearly putus asa asa and stop..
But then, when thinking about my parents and my future... I move on and applied more and more even the job is not related to my line...
I don't know whether my action is good or bad...
Rezeki kan di tangan ALLAH...
Who knows what I will be next month, next year or next 10 years....


I am human....sometimes mengeluh jugak...
Even I know mengeluh is tak baik kan...
I just hope that I will get job as soon as possible cause I want to do something...
Entah lah...
Perjalanan manusia berbeza...
Rezeki manusia jugak berbeza..
Cemburu tengok kawan2 yang dah kerja...
At least they are not depend on their parents anymore..


What if I applied job at Penang or somewhere far from Johor ek??
I mean..can I survive??
huh....pening...


lets pray that everything will be fine..
for me and for everyone that reading this..
Thanks cause lending me your eyes and heart..

Wednesday, July 13, 2011

Contengan Merepek.....

PERHATIAN: sila jangan baca andai anda tidak suka melayan orang merepek...





Orang kata kalau kita sayang kan seseorang,
lepaskan dia pergi...
kalau die pulang semula kepada kita, then die memang jodoh kita..
tapi andai die pergi dan tak pernah kembali, itu bermaksud..
die tak pernah jadi milik kita pun....

Aku pun dah nampak satu contoh dah..
Bahagia je sampai sekarang...tahun depan nak dapat anak dah..


Tapi kalau kita dah sayang, macam mana nak lepaskan die pergi??
Kan???


Sukarnya meneka hati sendiri apatah lagi merisik isi hati orang lain...

apa-apa boleh terjadi dalam perhubungan...
tapi andai dah ditakdirkan Dia JODOH kita...
pastinya dia akan jadi milik kita jugak...




Salah ke kalau kita cemburu pada orang yang kita sayang???
Salah ke kalau kita rasa dia tu HANYA kita yang punya??
Ish, tak paham la...
Cinta ni apa sebenarnya???
Pelikkan....





Kita memang kena mulakan langkah baru setiap hari....
Tapi sesekali kita kena toleh ke belakang atau sebelah atau sekeliling kita...
Tengoklah...ade tak yang menunggu kita...
Sebab bukan selamanya orang boleh menunggu dan menanti kita...
Penantian satu penyeksaan kan...
Jangan kita menyesal suatu hari nanti bila kite toleh, orang yang menanti kita selama ni dah tiada...
Saat tu, tiada apa yang tinggal, nak menyesal pon tak guna kan....

haila...
Entah apa-apa merepek...
kan aku dah kata...
jangan baca kan...
huhu...



note: contengan ni tak tujukan kepada sesiapa pun...OK...
kadang-kadang aku mencoret apa yang terlintas di kepala..



miss my inche 'hati manis'....... 
:(

Monday, July 11, 2011

Matematik....

My favorite subject..
I really like math during schools and of course always try harder to get the best marks for this subject.
And during Matriculation, math help me maintain the CGPA..
that's why I really like math...


Oh, suddenly talk about math...
No, this morning I watched MHI and they talk about math..
they said is there any expert like Al-Khawarizmi..
they invited the genius math...I forgot his name...

lets forget about my personal opinion about that guy....a 12 years old guy...
He already produce one book full with his formula in math...
HIS OWN FORMULA....
Unfortunately, I can't follow the formula..
Because I think the usual steps are easier..
hehehe...

I love math and maybe because I already used with the simple steps then I can't follow the new formula...
But I would like to see whether this 12 years old boy will be an math expert in the future...
Who knows, right....



Really sorry to my friends...
I am a 'good for nothing' friend right...

Saturday, July 9, 2011

Lagu Best!!!

Aku telah berjanji
engkaulah permata hati
tiada siapa
boleh mengganti
senyum mesra
warna hidup ini

aku telah berkata
lautan api kurenangi
menyusur langkah
mengharungi
yang merampas kebahagiaan ini

kau permata
kau intanku
kau cahaya
kau yang kucinta
kau sayangku
kau yg satu
degup cinta ini masih bercahaya

Kesalanku
wahai kau kekasih
mengapa terjadi sengketa
kepadamu wahai kau kekasih
sampai kini kau masih ku cinta

Itu Tanda Kasih sayang
walau jauh tetap bersama
itu tandanya cinta
yang telah dibina
kan membawa sinar bahagia

Kesalanku
wahai kau kekasih
mengapa terjadi sengketa
kepadamu wahai kau kekasih
sampai kini kau masih ku cinta
izinkanlah wahai kekasihku
kuubati derita hatimu
hanya dikau yg sangat kucinta
oh restumu memancarkan sinar


by J.Sham - Mencari Sinar Bahagia

lagu yang buat hati jadi sejuk...
Best..
kalau tak caye, download and dengar la...
huhu~

Tetibe..

Tiba2 hati rasa lain...
Nak cakap pun tak tau...
Last2, pujuk ati jek...

biarlah die NJ..biarla die nak wat apepun...
asalkan die bahagia....


daripada fikir pasal hal tu, baik aku dengar lagu J.Sham...
wawawa.


ah, kepada kawan aku yg rase2 x sihat....
Aku doakan ko cepat sembuh ye... 
:)

Friday, July 8, 2011

Hati dan Waktu....

Heheh...
post kali ni tak ade kaitan pon dengan title tu..
saje jek buat GEMPAK...

ALHAMDULILLAH, I arrived safely at home last Wednesday..
3 days and 2 nights....at Kuala Lumpur...
Never sleep town..huhu..


Thanks a lot to this cute girl who really gave us a lot of help...
Pick us up at Terminal Bersepadu Selatan, tumpangkan kitorang tido 2 malam....
Belanja makan, bawak jalan-jalan and also drive us to the majlis perbandaran selayang...
Thanks a lot Nadirah...

On the Wednesday, for the first time I and adik traveling by train and LRT... I mean need to change the train and so on...
Dah la first time nak pergi TBS tu..
But, ALHAMDULILLAH...we arrive safely at TBS...



Actually, these 2,3 days..
I felt empty and really miss that person..
I dont know why..
Sigh...~


Nak menulis pun tengah kering idea nad also the mood pun tak ada...
apa yang ada cuma kemalasan yang berduyun-duyun datang..
Haila..


Hari yang berlalu terasa begitu cepat..
Dalam tak sedar, it already 1 month after I finish my study...
I already applied job nad waiting for the reply but I'm afraid I not ready yet to enter the dunia bekerja...
Terasa ia amat menakutkan...ok, ayat tak boleh blah...
Malas nak fikir..biar dapat panggilan interview baru fikir..huhu...


Sekarang ni, meh tengok jawatan kosong dulu...~

Sunday, July 3, 2011

Kuala Lumpur + Bola Sepak Malaysia...

Ok...dua-dua pun tak ade kaitan...
Sekrang ni tengah berlangsung perlawanan kelayakan Piala Dunia...
Malaysia melawan China Teipei kot...
Baru je tamat separuh masa pertama...
Malaysia 2, pihak lawan 2...tapi Malaysia masih mendahului dengan agregat 4-3.


my family semua kat depan TV, aku?
Sorry, bukan tak minat or tak menyokong tapi orang lain yang main bola...aku yang berdebar lebih...
so, malas nak paksa jantung aku kerja lebih masa...aku pun duduk la buat kerja lain..
boleh terima tak alasan aku???
huhu..

tapi apapun, lets pray so that OUR TEAM will win...
Arena bola sepak Malaysia sedang bangkit semula...
GO MALAYSIA GO!!!!!!!!



Tomorrow, I'm going to KUALA LUMPUR for an interview..
My interview???
No la... my adik punya interview at Majlis Perbandaran Selayang...
Ala, yang dekat dengan Kepong tu...
aku pun ingat-ingat lupa..
hahaha...


I will stay at Nadirah's house for two nights..
And I will be back on Wednesday..
Sekejap jek...
But I think it is enough..because I never expect to go to KL after I finish my study...
huhu..


and I have one request...
would you..whoever read this, pray for her success...
Tapi sebagai balasan, I only can say THANK YOU VERY MUCH..
Aku harap, doa kalian akan dimakbulkan ALLAH...


ah, before I forget...
TAHNIAH buat my friend yang akan menimang cahaya mata awal tahun depan...
I really happy for you..
:)


ok la, jumpa di KL esok...
huhu...~

Friday, July 1, 2011

Menulis...

Tiba-tiba mood untuk menulis datang semula...
Sedang mencari idea untuk menulis...
Sambung balik apa yang aku dah buat satu masa dulu...

Lelaki suka isteri kerja apa??
itu yang sedang aku fikirkan sekarang...
bukan tanya untuk aku tapi untuk watak perempuan dalam karya aku ni...
huhu..
mengada kan....
hahaha...


Kisah Alia Maisara yang menjalani hari-hari bersendirian ketika dirinya sarat mengandung...
Si suami meninggalkan dia untuk bersama orang lain...
Sukarnya memulakan hidup semula setelah apa yang dibina musnah sekelip mata...
Kepercayaannya diragut...kasih sayangnya dicampak ke tepi...
Masihkah ada ruang di hatinya untuk menerima orang lain selepas apa yang terjadi???







ish, mcam entah apa-apa jek cite kan...
hahaha...
but, its ok...
nak jugak try buat...
my second novel...
for me and myself...



Alia Maisara & Imran Faiz....sepadan tak???
huhu...~

Monday, June 27, 2011

menyepi...offline...

Yup, sekarang ni aku memang menyepi...
YM pun always offline..

bukan apa...
bukan menyombong...
bukan lupa kawan2..

tapi laptop xde...
line intenet pun slow giler...
bil BB pon x byar lagi....
and aku slalu pinjam laptop adik untuk cari kerja...
so mmg slalu offline..

sorry la yek kawan2..
klau ade pape, call je saye..

heheh

Tuesday, June 21, 2011

4 Days..

From Saturday Ijat and Zirah was here...
I had so much fun mlayan and playing with them..
you know what... I felt like they are growing so fast...
And I cant wait to hear Zirah talking like her clever brother...
Ijat dah pandai nak merajuk...
Zirah dah tau Angah selalu bawak die naik motor....
kecik2 dah suka naik motor...
huhu...








I'm not in the mood to write but I have something that mengganggu fikiran...
When will I get job...
I want to work...
To have money on my own usaha..
To buy something for my parents with my own money...
sigh...~


sapa ade keje kosongg, angkat tangan...
heheh..

Friday, June 17, 2011

Alhamdulillah...

Tahniah kawan-kawan!!!
I am happy...
Really happy...
Thanks to all yang support and help me during these 4 years...
Thanks A LOT to my MAK AYAH...di atas setiap doa dan ingatan yang tak putus untuk saya...
Terima kasih sangat2..

Thanks to my siblings that support me....help me when I need....Really appreciate it...


thanks to my friends...
- kak wan
-Tun
-fiza
-erma
-mun
-Syud
-kak ziha
-syira
-Wana....
dan ramai lagi.... who always be there when I need support... LOVE u guys a lot..


and also to my inche hati manis...
yang selalu bagi semangat bila saya down..
yang bagi idea bile saya memerlukan...
thanks a lot...
:)


once again...
tahniah kawan-kawan
dan TERIMA KASIH...

Wednesday, June 8, 2011

Resume.....

This is the task for fresh graduate like me...
It will different if u get job just after finish your study..
no need to worry everything..

so to whoever will finish your study, apply for any job before u finish your study ok...
huhu...


I had my resume but unfortunately I forgot to take it before gave my lappy to abang apun...
So now, I need to redo it..
it is not an easy task tau...
Hmm, but its ok...
I will do it slowly and properly..(chewah, ayat tak boley blah)
Pray for me ok....
harap2 dapat kerja secepat mungkin...
before puasa ke...
heheh..



talking about work, adik got two opportunities...
both writing test and interview on the same date..
this Sunday...
One at Majlis Perbandaran Kuantan and another one at Majlis Perbandaran Johor Bharu Tengah...
She need to choose one only....
A little bit disappointed....

Whatever pun, I wish her good luck..
And whoever read this, please pray for her okay...
So that she will get job soon and can buy me anything I want...
Hahaha....

Monday, June 6, 2011

Rainy Day..

Today dimulakan dengan hujan...
Bila pagi2 dah hujan, no mood to do anything...

yup..its raining...
and it is mendung inside here...
So dark....
:(

Saturday, June 4, 2011

Seronok....

heheh....
Quite busy this week....
1st until 3rd June, I and my family went to Abg Apun's house...
Help him cleaning his new house....
So tired....
Sapu sampah, mop, pasang langsir...
After that cleaning the halaman rumah...

But the best part is..
We went to my uncle's house at Kampung Bintang, Temerloh...
Area Hospital Sultan Ahmad Shah kot...


Tun, aku lalu depan Kg.Awah...
Unfortunately I cant tell u cause I have no credit lor....
Perjalanan ke Temerloh dari Chini melalui maran jalan lama...amat menakutkan..
Jalan sempit, berbukit TAPI best sebab lalu tepi sungai...
huhu...


Masa balik lalu highway jek...
Perjalanan amik masa hmapir 2 jam...
Penat sangat..
Sampai je rumah abang apun...terus tido...


Semalam baru balik rumah..
Before balik, sempatlah menjenguk Tasik Chini yg anya 10km dari rumah abang apun...
Terkenang saat berpraktikal di PKD Pekan...
Berkesempatan menaiki bot mengelilingi Tasik Chini....dari Tanjong Puput...

bertolak balik selepas solat jumaat...
4 jam perjalanan, lebih 200km...
Tiring...
but then SERONOK!!!



emm, I will less update and online cause abang apun need to use my lappy...
no lappy no update....
So, I wish whoever read this will always sihat and happy....
:)

Tuesday, May 31, 2011

Malas...

As usual...
when I at home, the laziness to update comes....
hahaha..
Malas sangat nak update blog...


Just now, adik packing our things for tomorrow..
Visiting my brother at Felda Chini 2....
Cant wait for it....


Dalam keterujaan untuk perjalanan esok,
Suddenly we were shock by a news...
son of my neighbour which also my relatives pass away...
Cause of death still unknown...
He is alone in his house and the family cant contact him for the last 2 days...
Then his father went to his house to check on him...
And he found that his son was dead...
Now, my neighbor still waiting for the body...
Kebumikan malam ni jugak....
His name is Rashid... don't know his full name...
Al-fatihah for him...




Ah, to my friends..
Really sorry if I cant reply any of your message ok..
No job, no money so no credit...



I want a job...
Sape ade kerja kosong, angkat tangan!!!
hahahaha

Friday, May 27, 2011

I'm Home..

The same status I post at my FB....
yeah, I'm home..
Home sweet home...



After four years,
I finally finish my study for Degree in Environmental Health and Safety (Hons.)...
And now, start looking for a job...
huhu...


congratulations to all my friends who also finish the study...



Tipulah kalau aku kata aku tak sedih meninggalkan segala yang aku ada kat Puncak Alam...
My friends and also the memories..
tears...crying alone while I on my way home, in the bus..
Don't know how to stop the tears...
All memories will be in my mind forever...


Kenangan yang tercipta antara kita akan tersimpan di kabinet hidup aku..
Dan ia akan kekal di situ untuk aku mengingat setiap detik kita bersama...
Panjang umur, insya ALLAH kita jumpa masa our graduation day...

will miss u all...
thanks for the friendship..
thanks for all the helps...
thanks for being with me....
thanks a lot....

Tuesday, May 24, 2011

Useless....

u r useless, NJ!!!!

Saturday, May 21, 2011

Rasa Hati yang tak Menentu...

Okay, mood memang tengah tak elok...
Mood swing sahaja...
Terasa sana, terasa sini..
Sedih la...
Sunyi la...


Sigh....~


Sorry....Miannae....Gomennasai....mujhe maaf kar do...
Just that can I say...
If I ever hurt u, u, u and also u...
I know, its all my fault but I really can't handle my emotions right now...
Really sorry...
I never mean to hurt u..


When I'm in mood swing, suddenly I read one of status about 'Tanah Runtuh di Hulu Langat'
I'm so shock and what make me feel sad is the victims are children in Madrasah Al-Taqwa...rumah anak-anak yatim...
The last news, 5 of them are dead and there are another 18 tertimbus..
And I want to ask u pray for their safety..
Semoga mereka ditemui selamat...


air mata macam sungai sejak dua tiga hari ni..
haila...~

Friday, May 20, 2011

Menumpang...

Today,I went to see my supervisor and co-supervisor...
ALHAMDULILLAH...
Semuanya berjalan lancar..
I can jilidkan my FYP...
and I can going back next week..


Suddenly, I miss the those people who I met at Tanjung Malim..
I know they not reading this....
Makcik, pakcik, nenen, cik bedah and also kakak...
I want to meet them but then, I cant...
Feel guilty but what else I can do..

Makcik, Pakcik, Nenek, Cik BEdah and Kakak...
Ain mintak maaf sebab tak dapat datang sana..
Doala, mungkin satu hari nanti, ain dapat datang sana lagi...
Rindu sangat kat kamu semua...

menumpang kasih nenek orang...
xpe kan..???


tears.....

McD + KFC

terasa nak makan kfc and mcD...
tapi x boleh....

so sad...


pizza hut lagi la tak boleh fikir langsung...

haila...
nasib2...
heheh...

Thursday, May 19, 2011

U Know What????

words  lagi tajam dari pisau...
so watch ur words....

bila namanya rahsia,
jangan bongkar...
even ko tau secara tak sengaja...
tolong la simpan kalau dah namanye rahsia...

please jgn baca ape yg personal...
sbb ade org x suka bila personal affair die org lain tau..but die x ckp...so fhm2 sendiri la..


haila, ni la jadinye bila angin monsun datang mekanda...
sila stay away from me!!!

I hate this....
urgh..........

What if....

I just read this blog....
http://theotherkhairul.blogspot.com/2011/05/pemilik-blog-telurdibasuh-dah-meninggal.html

please have a look and u will feel what I felt....
Click on the link inside the entry...


Reading those entry make me think, what happen if I die...
This blog will bersawang and eventually people will forget about this blog and also me...
Sigh...

Feel afraid u know..
Cukup ke amalan nak dibawa bersama....
Dah cukup ke khidmat pada mak ayah yang banyak berjasa??
Dah mintak maaf pada semua orang yang kite pernah sakitkan hati??


When I read the link to Sara link...http://maisara.xanga.com/
I nearly cry..
How strong she is menjalani hari-hari yang mendatang even afetr she know she had cancer....
How she face those dugaan and how she handle her emotion really inspire me..
She is a good example..

jangan merungut dengan dugaan yang kita hadapi sebab ada orang lain yang diuji lagi hebat...



and lastly:
Forgive me if I ever hurt u...
If ade hutang yang tak selesai, please tell me cause I dont want to burden my family...mana la tau kematian datang menjemput tiba-tiba...so kalau ade hutang, tolong ingatkan ea..
Dan, kalau aku pergi dulu tolong doakan aku aman 'di sana'
Jasa korang amat aku hargai....
:)

Tuesday, May 17, 2011

FRIM 16.5.2011

yesterday, i and my friends went to FRIM, Kepong...
No pic to show here but the most important things is I have fun there...

We start our journey 2 p.m and arrive there around 3 p.m.
Then, we mandi manda, makan, main2...and also gelak ketawa...
hehehe...

we brought along sandwich and fried rice...masak sendiri...
and my friend bought snacks..
mandi, eat then mandi balik...main2 air...
dah lama sangat x seronok macam ni...


dalam seronok2 tu, boleh plak jatuhkan...
the rock was slippery and i fell down...
got scratch on my toes, lebam at left knee and my palm hurt...
but I still can have fun..heheh...


the scenery so beautiful...
and since there is no other people, we really enjoy ourself....
huhu..

Sunday, May 15, 2011

Biarlah dia pergi…
Dari dia hidup dalam penipuan..
Aku masih sayangkan dia, tapi aku rela melihat dia bahagia…
Andai ini takdirnya, aku rela…
                                                                                     Watak Lelaki 1


Kenapa awak lepaskan saya?
Kenapa awak seakan menunggu saya?
Masihkah ada ruang untuk saya di hati awak???
Andai saya kembali, mahukah awak menerima saya????
                                                                                     Watak perempuan 2



Masihkah ada bahagia untuk mereka..
Setelah bertahun berpisah, masihkah ada perasaan yang mengikat mereka????
Cinta yang di bina bersama bertahun-tahun, adakah terlerai begitu saja????







Awak, maaf.
Saya tak mampu bahagiakan dua orang dalam satu-satu masa.
Akan ada pengganti saya yang mungkin lebih baik dari saya….
Saya akan ingat kisah kita…
                                                                                   Watak Lelaki 1                                                                                                              


Awak, untuk terakhir kalinya….
Saya Sayang awak..
Semoga bahagia….
Pergi, pergi jauh dari hati saya…
Saya lepaskan awak..
Selamat Penganti Baru…
                                                                                                                 Watak Perempuan 2














Idea ada, tapi rasanya mood nak menulis tu takde lagipun mcm x best jek cite ni....
Bagi idea ble???
huhu, gaya macam ada org baca.... :p








dia kawan tapi apa yg die buat betul2 melukakan hati aku...
and die make me cry...can I call die a friend anymore???
right now I'm in healing process...

Saturday, May 14, 2011

Hati Menangis..

ALLAH je tau what is in my heart,
persahabatan yang dihulur, aku sambut..
bak kata orang, berkawan biar seribu...

aku berikan kepercayaan kepada dia...
akhirnya aku yang kecewa...

kau hancurkan kepercayaan tu,
kau main-mainkan nilai pershabatan,
kau lukakan hati seorang yang kau panggil kawan...


kawan ke kau??
layak ke kau menjadi sahabat???



jangan tanya orang NJ...
tanye diri sendiri dulu...
takpe la,
at least kau berpeluang nak belajar satu lagi ragam manusia..
biar la, luka di hati akan sembuh even akan tinggal parut...

chill la NJ....~


T-T

Yeay....

After all the hardship and dugaan...
Kena tukar tajuk last minit - my own fault..
kena tukar objektif - my own fault...
kena tambah and edit intro, problem statement and study justification...in 24 hours before the due date..


I finally finish it and send it on last Wednesday..
Right now I am waiting for the kelulusan dari my Supervisor to jilid my FYP..

when will it be??
I don't know but I'm waiting....

pray for me ok so that I will not TL which mean I will be given some other time to redo the report..
I don't want that TL cause I don't have money...


pray the best for me....
and i'm jealous with my friends who get to jilid the FYP already...
but then I'm happy though....

INDAHNYA CIPTAAN ALLAH

There was an error in this gadget