ASSALAMUALAIKUM...

This is my page....
My place to say what I feel, What I think and what happen to me..
So, please do read but don't get any negative feelings to me...
I'm just me...
ready to learn and listen....

MY CUTIE


Thursday, September 25, 2014

HIV AIDS

Assalamualaikum...


Hari ni.... ah, baru tadi....aku menonton teater bertajuk I'm P+ or boleh baca as I'm Positif.
Dan aku tak sabar nak berkongsi apa yang aku dapat...


Teater ini berkisah tentang monolog penghidap atau mangsa HIV AIDS.
AIDS - Aku Ingin Di Sayangi.
Basically, teater ni menampilkan 5 orang penghidap atau mgsa HIV...

Yang buat aku sedih adalah bagaimana keluarga boleh membuang mereka bila tahu mereka dijangkiti virus tu. Lagi sedih bila ade remaja sekolah menengah dah dapat virus dari baby...

Seorang remaja lain, dia dibela oleh seorang trangender atau kalau kita selalu sebut 'pondan'...
Sedih bila budak ni cakap 'sehina2 dia di mata korang,hanya dia yang sudi menjaga aku dari kecik disaat mak kandung aku buang aku.'
Sedih sangat....simpati...


Monolog terakhir adalah dari seorang wanita yangendapat virus masa dia mengandung. Exhusband dia penagih dadah. Menangis aku bila dia kutip sisa makanan untuk bagi anak dia makan.  Kita sedap2 makan, kadang2 siap membazir lagi...dia, mengutip makanan untuk alas perut. Tapi ALLAH itu adil...bila ex husband dia meninggal, dia nekad untuk sihat demi anak dia. So she went to hospital d get treatment. The best thing is, ALLAH temukan dia dengan orang yang lagi baik dan sekarang jadi suami dia.


Bila persembahan tamat, ada rasa yang tertinggal.
Terasa aku adalah orang yang sangat judgemental..
Siapa la aku nak hukum or nilai orang...
Maybe dia ada virus tu, but then...who knows the story behind it....
Am I right?
So, harapnya aku berubah selepas ni...



FYI, sekarang dah ada ubat yabg mengurangkan jumlah virus HIV dalam badan manusia dan penghidap HIV mampu hidup sihat macam manusia biasa.



Memetik sedikit kata2 pembukaan teater tadi...
HIV tak membunuh,
AIDS tak membunuh,
STIGMA dan DISKRIMINASI yang membunuh.




-hentikan diskriminasi, spread the love-




INDAHNYA CIPTAAN ALLAH

There was an error in this gadget