ASSALAMUALAIKUM...

This is my page....
My place to say what I feel, What I think and what happen to me..
So, please do read but don't get any negative feelings to me...
I'm just me...
ready to learn and listen....

MY CUTIE


Wednesday, February 23, 2011

sekadar ingatan...


JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,

saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;
“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.
Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”

* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.

* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Tolong tag kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Sekian, semoga ada manfaatnya





artikel dapat kat FB...
sekadar ingatan untuk diri sendiri dan sapa yang membaca...

progress report..

task 1: done
task 2: done
task 3: on the way.....

adoi la..
ada 6 task...
task 4 and 5 dah ada isi...
task 6, tak tau la nak buat pasal pe...


NJ, bersemangat!!!!!
mari mulakan!!!!!!

Tuesday, February 22, 2011

cuti2 malaysia...

bukan cuti pon sebenatnya..
just menemani seorang kawan yang nak pulang ke kampung...
kampungnya di Longgong Perak...
cantik...masih dikelilingi hijau...
banjaran titiwangsa jelas kelihatan..
dan sejuknya, tak payah cakap...lagi2 waktu malam...
adoi la...
menggigil mandi..



bertolak petang sabtu..
rancangnya nak gerak jumaat malam tapi disebabkan ada hal,
bertolak lepas kerje hari sabtu..
sampai sana dekat pukul 9...
dah siap makan, p la mandi...
air dia, sedap gile...
sejuk sangat...
keluar bilik air, mengigil...
tak tahan...


pagi ahad, tak buat apa...
merenung pemnadangan dari beranda rumah atuk and opah...
cantik sangat...
duduk merenung semua tu pon tak bosan...


lepas makan tengah hari, kemas barang lepas tu bersiap..
sebelum balik sempat la pergi muzium kat lenggong...
mula2 sampai, kosong jek...
aku terfikir, kenapa la buat muzium kat kawasan kelapa sawit...
dah tengok2, dapat la info baru..
tentang Perak Man..
the most perfect human bones found in world, I think...
dah lupa..
tapi tak banyak la...sebab semua pasal arkeologi je..

here are some of the pic...

Selamat Datang ke Muzium Arkeologi Lenggong..
Silalah datang melawat....


ooooo...oh..
Saya di hadapan muzium..
tapi ada plak mamat menyibuk kat belakang tu...ish!!!!


 Antara pameran kat dalam muzium...


 This is the Perak Man..
cara dia dikebumikan menunjukkan dia adalah orang yang dihormati..
and yang paling tak sangka, dari tulang jek, orang boleh tahu yang Perak man ni ada kecacatan..
tapi dah lupa kecacatan apa...




 3 gambar kat atas ni plak, barang-barang dari kapal karam di kawasan perairan Malaysia..



2 gambar kat atas ni adalah pameran penggunaan buluh masa dulu..
rumah, reban ayam, alat tangkap binatang and also keranda..
dalam keranda tu ada replika mayat plak tu....





 Pic saye bersama atuk orang...
tumpang jap..
kat dalam muzium...





 
3 pic ni pulak kat atas bukit..
taman geologi..
macam-macam batu ada tau...


yang ni tempat rehat kot...
sempat la nak berposing...
hahaha



sebelum balik, atuk hulur duit kat aku..
serasa nak menitik air mata...
terasa rindu untuk menatap wajah atuk dan nenek yang dah pergi menghadap ILAHI...
rindu bertandang tanpa di pinta..
boleh kan aku menumpang kasih pada atuk orang????




lepas pergi muzium, aku terfikir sesuatu...
kalau aku amik kursus arkeologi, kerja aku cari benda2 macam tu agak nye ek...
tak pun, duk kat muzium...

adoi la....suka fikir bukan2...

Friday, February 18, 2011

sedih...

Hari ni ada meeting and sambutan maulidur rasul...
then dah lepas makan2 spageti and sandwich...
orang kata perut penuh, hati gembira kan...


tapi lain yang jadik kat diri aku...
tetiba di panggil oleh bos @ En.Bakri...
dia tanya pasal isu extend masa praktikal...
masa tu aku sorang jek...
tengah cakap2 tu, mun masuk...
then dia tanya berapa lama nak extend and lepas extend tu nak buat apa...
aku jawab la, kalau boleh secara jujurnya aku nak terus kerja..


then, jawapan dia agak mengecewakan..
saya prefer orang yang ada green book and pengalaman..
perempuan jarang saya letak kat site....
kalau saya nak amik pun mungkin sorang....


ibarat terhentak kepala kat tiang!!!!!


of course aku tak dapat la...
aku tak ada kenderaan..
lesen pun tak ada...
what are the chances I got the job????


sedih sangat...
tak tahu nak cakap kat sapa...
i really want the job..
really disappointed...




i need to col my head down............
sigh~

Wednesday, February 16, 2011

Tidak Bertajuk

nak menaip..tapi tak tahu nak menaip pasal pe...
emm, maybe I will start with this..
help me by praying to GOD to lighten the burden of my best friend...
I love her but I can't HELP her at all..
I'm just listening to her cry and then I do nothing because I can't....
maybe I just can be her crying shoulder...
that is the best thing I can do...

to my best buddy, girlfriend forever and ever...
please be strong dear...
I love you and I will always beside you and support you....
and I'm really sorry because I can't help you at all..
really sorry dear...
but please remember, ALLAH tak akan turunkan ujian yang hambanya tak mampu hadapi..
kau masih dibawah pemerhatianNYA, sebab tu kau diuji..
please, sabar and tabah la....



Ya ALLAH sesungguhya KAU yang MAHA BERKUASA...
bantulah hambaMU itu..
Dia adalah hambaMU yang taat...
kurangkanlah bebannya YA ALLAH...









air mata jatuh perlahan-lahan tatkala aku mendengar setiap esak tangisnya...
terasa betapa kerdilnya aku..
betapa lemahnya aku...
apabila seorang kawan memerlukan bantuan, tiada apa yang mampu aku lakukan...
sorry,I'm really sorry...

:-(

Sunday, February 13, 2011

KERJA

Sekarang ni dah di semester akhir...
pening jugak fikir pasal kerja...
entah bila dapat kerja...
Adik masih tak dapat tawaran kerja..
risau jugak....
MBSA ada jawatan kosong tapi masalahnya, nak kena beli kat MBSA..
kalau ada online kan senang..
aku bukan ada kenderaan nak pergi MBSA tu..
adoi la...
nak tolong tapi I can't....

so I just help her fill in the form at Jobs Malaysia so that if there is vacancy, they will us know...
harap2, ada la vacancy kan...

kakak suruh aku isi borang kat Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran...
tapi tak tau la nak isi x...



ada tak lelaki yang sanggup terima perempuan kerja as Safety Rep or Safety Officer???
sanggup ker bila GF or wife selalu takde or jauh...
ye la kan, klu safety yang jaga site, site bukan ada satu jek...
and bukan selalu dekat...


entah la,
pening..

Saturday, February 12, 2011

Kesilapanku, Keegoannmu..

Tajuk lagu siti...
lagu lama tapi I like it very much...



Besar kesilapanku besar lagi kesilapanmu

Hampa yang kau rasakan hampa lagi perasaanku

Kau cuba menyatakan aku membuat kesilapan

Yang tak mungkin kau maafkan lagi

Ku tak mungkin kau perlu disisi


Besar kesalahanku besar lagi keegoanmu

Berkali ku beri alasan berkali-kali kau menolaknya

Kau ingin ku menyalakan diri ini bagai lilin

Dan terbakar oleh perbuatanmu


Suasana sepi kini

Menambahkan hening di dalam hatiku

Mengadil silapmu

Biar di jiwamu

Aku telah tiada

Di waktu begini diusik

Kenangan silam yang bertandang

Lalu ku biarkan

Ia menabahkan hati ini


Kekasihku cukup engkau buat ku begini

Luka ini usah engkau berdarahkan kembali

Aku masih cinta padamu

Aku masih setia padamu

Kembalilah engkau kepadaku seperti dahulu


Di dalam rindu ku menangis

Di dalam kalbu ku terasa

Teringatmu di kala derita yang memisahkan kita


Di dalam sendu ku berseru

Yang terukir dalam hatiku

Kekasih bukalah pintu untuk sekali ini

Aku cinta kepadamu






Wednesday, February 9, 2011

cuti 4 hari sahaja....

okay, aku memang tak puas duduk kat rumah....
tak sempat nak cite macam2 kat mak...
tapi sempatlah nak kacau ijat dgn zira...
makin comel zira...dah pandai merajuk dengan ibu dia...


kalau keluar dengan kak ani, kenapa aku senang nak berbelanja...
tak rasa tension pun???
even guna duit sendiri...
beli 2 t-shirt...
ok la..
dengan nasihat my advisor...adik siti, dapat la tshirt baru...
thanks to her...


baru balik puncak alam, aku dah rindu kat family...
lebih2 lagi si zira comel tu....



miss u all....

Tuesday, February 8, 2011

gambar konvo...

oo, bukan my convo tapi adik punya konvo...hahaha


 inilah teddy yang abang apun bagi kat adik...
penat pilih..
cerewet tol abang aku ni...


here she is....
Siti Azizah Jamal..
pemegang Diploma kesihatan Persekitaran... 


wahm dapat bunga sekali tau...
penat usung benda ni masa tunggu dia habis konvo... 


 ooo, saya pon ade...
berposing sekali..


me, my mom, adik, abang apun and my dad..
credit to abg paan yang amik kan gambar..


Wednesday, February 2, 2011

setia..

antara wanita dengan lelaki, siapa yang lagi setia....
bagi aku, semuanya depends pada individual..

aku pernah jumpa orang yang setia sangat....
jaga hati kekasih and susah sangat nak menipuh lover dia..
macam, lover dia tu is the priority la....
so sweet tau..
kadang2 aku yang nak ajar dia menipu sebab bukan buat jahat pon..
just tak nak lover dia fikir bukan-bukan...


i dont know but i think that lover is the luckiest person in the world to get this friend of mine..

INDAHNYA CIPTAAN ALLAH

There was an error in this gadget