ASSALAMUALAIKUM...

This is my page....
My place to say what I feel, What I think and what happen to me..
So, please do read but don't get any negative feelings to me...
I'm just me...
ready to learn and listen....

MY CUTIE


Monday, December 28, 2009

entry yang ke 160....

Tanpa ku sedari...
aku dah post 160 entri...
huhu..
nak celebrate sikit la..huhu.mngade..

Dah lame aku tak on laptop aku...
Last aku on ari khamis minggu lepas..
Busy sikit..
Hri jumaat bertolak ke rumak Mak Yah...
Hari sabtu baru balik...penat...perjalanan 6 jam..
memang boleh buat aku patah pinggang...
Felda Kahang timur - Kluang - Air Hitam - Segamat - Gemas - Bahau - Felda Tembangau.....
Pastu hari ahad, kak ani beli tikar getah untuk rumah...
petang tu pasang tikar getah....
Pagi tadi sambung lagi..pasang kat bilik pulak...
warna coklat gelap untuk ruang depan...
warna coklat cair untuk ruang tengah dan bilik....
Nampak lagi luas rumah yang dah luas ni...huhu...macam besar sangat je rumah aku...

hari khamis ni aku nak pergi rumah kak Ani..
Hari Jumaat gerak balik Klang...
bas petang, so maybe sampai malam kot kat Klang central...
Doakan aku selamat sampai kat Klang....ngeri bila baca pasal bas express accident....
Hari sabtu daftar kolej..
Hari ahad kot abang apun baru hantar barang sebab die sibuk je minggu ni...
jangan lambat-lambat sudah la...
beg baju dah la dengan die..huhu..

So, this is maybe my last entry for this year..huhu..
Malas nak on laptop...
Happy new year to all....
Harap, tahun depan adalah lebih baik daripada tahun ni...


UiTM Puncak Alam, nantikan kedatangan ku....huhu...

Thursday, December 24, 2009

No title to begin...

Hari selasa aku p hospital muar, tengok Busu Umi..
Dah selamat dibedah..
ALHAMDULILLAH...
penat sangat aku rase...
pegi kul 2, balik sampai umah pukul 9..
Sampai umah aku terus tido..
Tak larat nak buat pape..
huhu..

esok Ijat balik...
Kitorang nak pergi rumak Mak Yah...
Lepas solat jumaat kitorang gerak...


Pejam celik..
next week, aku dah nak balik Uitm...
malasnya!!!
Kalau tak balik sana boleh x????????
huhu...

Monday, December 21, 2009

Hari yang memenatkan

Hari ni, I and my mom went to Kluang..
Nak bayar bil...
satu jam kat TM Point...
then, I bought a sandle....
huhu...
Then pegi cari hadiah tuk kak nana...
pusing punya pusing...
last-last jumpa jugak...
dah siap sume, baru pergi watson beli barang-barang nak naik sem baru...
Then pergi bus station balik...beli tiket pergi JB...
naik teksi and balik rumah...

sikit je bendanya..tapi aku rasa penat sangat...

petang, cik su anta mesej...
die bagitahu, busu umi masuk hospital..
nak buang ketumbuhan kat rahim kot..
tak sure la kat mana...
sebenarnya dah 3 kali busu mintak tangguh operation ni..
nak berubat kampung dulu..
tapi tak baik jugak..
Mak call busu ari...husband busu umi...
die pun tak boleh cakap dah...sedih sangat...
Aku pun sedih sebab busu umi tu lembut sangat..
baik je..tapi dugaannya..sangat besar..
kesian kat die...

semalam, Cik Ling call mak bagitahu mak Yah masuk hospital jugak..
entah la..aku pun tak tau nak cakap pe...


aku nak mintak tolong kat korang boleh tak???
tolong doakan my Busu Umi and Mak Yah sihat semula..
Please....

Friday, December 18, 2009

tension la...

aku check no umah and bilik aku...
AS-01-03-01(B4)...
it is mean...
umah aku tgkt 3, no 1...bilik B..
unfortunately....
aku tak satu rumah dengan kak wan...
in other words...aku xde geng la..
xkan nak selalu lepak kat umah orang kan...
hampeh betul..
Bukan la aku takde kawan kat umah no 1 tapi...
kak wan kan best fren aku..I mean, aku lebih rapat dengan die...
so, I feel uncomfortable la bila tak serumah ni..
Haiya...
tension..tension...
:-(

Thursday, December 17, 2009

Yeah.....Malaysia dah menang..

Pemain bola sepak Malaysia berjaya menamatkan penantian 20 tahun pingat emas Sukan SEA...
Pingat emas yang kita nantikan telah berjaya di raih selepas menundukkan pasukan Vietnam 1-0.
Perlawanan yang berlangsung sangat sengit dan gol kemenangan Malaysia hanya dapat di jaringkan pada minit-minit terakhir perlawanan...

huhu..macam pengulas tak???
saje je...
Tapi, kita memang dah menang emas untuk bola sepak...
Tahniah kepada semua pemain...
semua dah berusaha bersungguh-sungguh...
aku beruntung la dapat tengok saat-saat nola menerjah gol vietnam...
rasa nak menjerit...tapi tak la menjerit...huhu..
apa pun, aku happy sangat...hee...

Salam Maal Hijrah.

Esok kita akan melangkah ke tahun Islam yang baru..
jadi, aku nak ucapkan...
Salam Maal Hijrah kepada semua...
Semoga kita semua akan berubah ke arah kebaikan...
I mean...kita menjadi yang lebih baik daripada sebelum ni...

oh ye...
Kejap lagi..I mean pukul 6 nanti Malaysia akan lawan Vietnam...
final Sukan SEA..
I hope we will win..
tapi aku lebih harap pemain main sungguh-sungguh...
macam biasa, aku tak rasa aku nak tengok siaran langsung tu...
I prefer to wait and see the result...
huhu..
bukan tak menyokong tapi it is my style...huhu...
to all pemain malaysia...even diorang tak baca blog ni..
semoga berjaya...
I pray for you all....

Tuesday, December 15, 2009

Malaysia dah menang...

Tahniah...tahniah...
Congratulations...
Malaysia menang 3-1 lawan Laos semalam...
Aku tak tengok tapi ada orang tolong tengokkan..
Hehe...credit to someone yang semalam mesej bagitahu keputusan...
cian awak tengok bola sorang-sorang...huhu...

akhirnya Malaysia ke final...
aku suke...huhu


hari ni, tetibe belakang aku sakit..
aku gerak sikit je rase sakit...
tak tahu la kenapa jadi macam ni...
rasa macam nak duduk tegak je tak gerak-gerak...
tapi nanti jadi macam orang lumpuh plak..

talking about paralyze....
agak-agak kan...kalau aku lumpuh, macam mana hidup aku...
ada ke orang nak tolong aku kat kolej, fakulti nanti...
pakai kerusi roda pergi mana-mana...
siapa nak tolong tolakkan????
aku dah tak boleh jogging dengan kak wan lagi...
ish..ish...takut la pulak...
tak mau la....huhu...

Monday, December 14, 2009

Malaysia lwn Laos

Sekarang ni mesti ramai tengah tengok bola sepak separuh akhir sukan SEA...
Aku malas nak tengok...
Bukan tak menyokong tapi aku tak suka la...
90 minit tu macam lama sangat...
lebih baik tunggu result je nanti..
At least tak la takut sangat...
Huhu...

But, i really hope malaysia will go to final..
and also dapat pingat emas untuk sukan Sea kali ni...
I mean it...

Lets doa sama-sama malaysia menang k...

Sunday, December 13, 2009

Penat...Tired...

Hari ni..semuanya berlaku dengan cepat...
Aku basuh baju siap lebih cepat dari waktu biasa...mak pun masak awal...
Semuanya sebab kitorang nak pergi Kulai..
Ada majlis kahwin..
Family abang faizal...Cik Bakri...
Pukul 10 aku dah mandi2 and siap-siap...
Tapi gerak pukul 11.30...

Pukul 1.30 kitorang sampai...
Perjalanan sekejap je tapi pergi kluang dulu antar anak Wak Lim...pastu beli barang lagi...
main dengan Ijat sekejap...
Pukul 2 dah gerak balik...
semuanya pantas kan...
Sampai rumah pukul 4...itupun siap berhenti makan ABC lagi...

Dah sampai rumah..
apalagi, aku salin baju....rimas la pakai baju songket lama-lama...
Pastu...aku zzzzzzzzzzzzzzzzz...
huhu...penat la...

Pukul 6 baru bangun...
lama aku tido..konon nak refresh badan la kan...
huhu....

rindu la kat Ijat..
Tak puas main dengan die....
Ijat pun ngantuk je tadi...
takpe..nanti pergi rumak Mak Yah boleh main lagi dengan dia...

Penat la...
Nak tido la....
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


miss u sweetheart..

Saturday, December 12, 2009

No title...

Dah tengok gambar pengantin perempuan yang aku cite semalam..
Ada kat paper hari ni...
Ada gambar dia mase nikah..
Cantik sangat...
Putih pink baju die..
Cantik betul pempuan tu....
Kesian kat die...


Mak dah bole senang hati sikit coz my pakcik dah call and jmput pergi rumah die masa majlis kahwim Kak Nana...
Aku maybe tido sana kot..
Kak Ani n Abang faizal pun dah setuju nak pergi...
Abang apun pun kata nak pergi...
Haila...kena pergi la nampaknya...
Malas!!!!!!!!!


Dah ada plan..
31 December, pergi rumah kak ani..
1 January, p umah Kak Azie....balik klang la...
2 January, daftar kolej....
harap-harap semuanya berjalan lancar...
and harap-harap still boleh jumpe the one that I want to see...
Harap-harap la...

About my hasil karya...
Biarlah aku simpan as my treasure..
Let it be only mine...
Lagipun cite tah apa-apa je kan..
So I will keep it only for me!!!!
private and confidential....

Friday, December 11, 2009

I'm not in Mood...

Aku tengah bengang...
Sangat-sangat marah...
kenape??? biar aku je tau sebabnya...
Aku dah penat la...



aku nak ucapkan takziah kepada keluarga pengantin kat Kedah...
Tergamam aku masa berita tadi...
Bayangkan lah, baru 4 jam nikah...suami dia accident and meninggal...
tengok gambar die tadi..inai merah kat tangan tapi dah bergelar janda...
Kesian kat dia...
Kalau benda ni jadi kat aku...boleh gila kot...
Aku tak tau kenapa tapi aku rasa sedih bila tengok berita tu...
Hmm..time macam ni emosi memang tengah tak stabil...


And also tahniah kepada pasukan bola spak Malaysia sebab layak ke separuh akhir...
Kalah menang adat pertandingan tapi bila menang. itu satu bonus..
teruskan usaha...
semoga malaysia dapat emas sukan SEA utuk bola sepak..
Doa sama-sama...
AMIN.....

Result Dah Kuar..

Semalam result dah keluar and....
My result drop!!!!
Gila banyak pointer turun...tapi dah ble agak sebenarnya...
study main-main kan..so apa aku nak heran dapat result macam tu..
Ok, aku mengaku aku kecewa sangat..tapi nak buat macam mane kan...
Tapi ALHAMDULILLAH aku tak ada fail subject...
Ok la kan...~sedapkan hati sendiri~

To adik....CONGRATULATION....dapat 3.44...
Orang pun tak pernah dapat tinggi tu tau...
Keep it up..sem depan dapat lagi baik pun ok tau..
lagi bagus...
ada masa orang belanja KFC...
kalau orang ada duit la...
huhuhu...

To all my friends...
congratulation to all..
whatever result yang korang dapat...
Semua tu hasil penat lelah korang...
so, tahniah...

Thursday, December 10, 2009

Emosi Tak Stabil

2 minggu lagi, my cousin nak kahwin..actually dah nikah tapi majlisnya 2 minggu lagi...
The problem here is, they are not invite my mom and my dad...
Mak dah mula terasa..
Mak said..mak tak minta disembah, call pun jadi la...at least bagitau...ni senyap je...
Mak kate lagi, mak terasa hati...mak sedih..mak rase nak nangis bila fikir pasal benda ni...

yela, cuba fikir...
Kak ila ada beli baju untuk family..I mean kain ela la...
semua adik beradik mak yang perempuan dapat..
Mak? hampeh..tak dapat pun...
Kad jemputan? Tak sampai pun..
Mak kadang-kadang terfikir, mak bukan dalam adik beradik ke???

Kesian kat mak...
Aku? aku memang tak teringin pun nak pergi rumah tu...
Entah la...terasa gak kot bagi pihak mak..
Lagipun, malas la nak p rumah sedara ni...
Kalau kat rumah sendiri, orang datang, kitorang sedia macam-macam...layan baik-baik..
Kalau tido kat rumah, carikan selimut bantal semua...
time datang rumah orang???
cari sendiri la nasi kat dapur kalau nak makan..
nak tido? bawak selimut sendiri...

Entah la...
kesian kat mak...
kalau la aku jadi mak..
I will never go to the majlis...
NEVER...

sakit hati la....

I'm waiting for you here and if you do not need me anymore...
just say it and I will go...
go away....
far from you....
even it will break my heart into pieces.....

Sunday, December 6, 2009

i'm no one....

Ceh...tajuk ntah pape...
Tapi betul la tu..
Im no one..
aku bukan sesiape...
Aku bukan heroin..huhu
Aku cuma pelajar biasa...bukan Dean List's student...
Aku perempuan biasa...aku bukan perempuan yang ayu dan lemah lembut...
Aku boleh jadi kawan...tapi bukan kawan yang baik...
Aku boleh mendengar masalah tapi aku tak boleh selesaikan masalah orang....masalah sendiri pn tak ble selesaikan...

This is my self..
This is who I am..
Boleh terima???
Aku tak boleh ubah diri untuk orang lain
Tapi kalu dah tiba masa..
Insya ALLAH aku akan berubah jugak..ke arah yang lebih baik...
Buat masa skarang, ini diri aku
terima la aku seadanya...
(",)

Saturday, December 5, 2009

Kenangan...

Hari tu, aku rearrange balik my album. ternampk gambar aku kat PLKN...
mengusik jiwa...terimbau kenangan kat sana...
Banyak yang aku belajar kat PLKN...

aku masih ingat masa aku baca name aku kat dalam senarai nama peserta PLKN...terkejut + kecewa + benci...
Ok, actually before that aku dah tau aku dapat PLKN coz cikgu aku dah bagi surat sebelum SPM lagi...
Tapi aku still berharap yang aku tak terpilih...namun doa tak termakbul, aku kena pergi jugak...
aku pun pelik sebab, kawan aku yang memang nak pergi, tak dapat pergi...aku yang MEMANG taknak plak yang kena pergi...

Aku dapat PLKN kat Kuala Rompin, nama kem tu Summerset Resort...
actually memang resort tapi macam takde orang je...
Aku ingat lagi sedih gila masa bas aku nak gerak, ye la...first time tinggal jauh dari parents...
kat dalam bas aku kenal dgn kawan aku, nabila....budak mana ek...aiseh, aku lupa la...
tapi aku ingat aku kat dalam group Bravo..
banyak la kenangan aku kat sane..
kena denda hentak kaki beratus kali tu dah biasa cuma ada sekali tu kena hentak kaki time pakai baju kurung...peh, memang payah...

Kat PLKN, aku bangun seawal 4.30 pagi coz i need to clean my dorm, my bed and also the toilet..pastu kena beratur pagi pukul 6 kot..takpun 6.30...dah lupa.... kat sane, cadar kena tegang, takde kedut-kedut..kasut kitorang - boot, kasut p kelas and kasut sukan pun kena susun elok-elok kat bawah katil....

mase awal-awal tu, katil sape tak tegang memang kena denda sampai satu tahap, kena bawak katil pergi padang kawad...petang angkut balik masuk dorm...tapi ALHAMDULILLAH aku tak pernah kena macam tu..kalau kasut tak tersusun memang kena sepak...sape la tak sedih kan....

Apa yang seronok kat sana ek? kenal dengan kawan baru kot dari kelantan, terengganu, KL and also pahang...tapi PLKN banyak bagi aku pengalaman la...uruskan diri sendiri...yela, aku mana duduk asrama...

PLKN ajar aku macam-macam....it teach me to berdikari...aku jumpa macam-macam perangai dan ragam...Aku mengaku i'm not a good one there but nak buat macam mana, it is myself..Nak kata rindu kat PLKN, tak kot sebab...frankly speaking, I'm not really like PLKN....

Paling seronok kat PLKN time khidmat komuniti kot...first, kitorg kena bersihkan balairaya kmpung orang asli...memang dah tak macam balairaya...penuh dengan semak samun...dah terbiar...tapi memang kitorang tunggu khidmat komuniti cause itu jelah peluang nak keluar dari kem..kira macam hirup udara luar la...kalau tak, duduk je dalam kem...tengok benda yang sama and orang yang sama....

Aku bernasib baik, dapat tawaran ke matrikulasi,...so aku keluar lebih awal daripada waktu yang sepatutnya...aku tak berpeluang stay kat hutan...Takpe lah..sebab memang aku nantikan waktu nak keluar dari PLKN... huhu....

sekarang, semua tinggal kenangan yang tersimpan di dalam kotak memori...(",)



Sukan SEA dah bermula...mari kita beri sokongan padu kepada skuad negara....ceh, ayat skema...kalah menang adat pertandingan...yang penting atlit kita bersungguh-sungguh masa pertandingan...chayok! chayok!...

Wednesday, December 2, 2009

2

Perkahwinan. Apa yang terlintas di fikiran anda bila menyebut perkataan ini?
Berbagai perkara yang terlintas dan saya pasti semua orang pun akan mengharapkan perkahwinan yang kekal abadi hingga ke akhir hayat.

Pelbagai persepsi mengenai perkahwinan. Ada yang kata perkahwinan perlu dengan orang yang dicintai. Ada yang kata perkahwinan perlu disertai kejujuran dan kepercayaan. Tapi, adakah semua itu menjamin kebehagiaan dan adakah semua rempah ratus itu menjamin perkahwinan itu akan berkekalan?

Sebenarnya, tanpa kita sedari banyak perkahwinan yang gagal di tengah jalan. bak kata pepatah, ku sangka panas sampai ke petang rupanya hujan di tengah hari. Persoalannya mengapa.. Sedangkan kalau kita lihat perkahwinan atuk nenek dan ibu ayah kita, kekal sampai ke akhir hayat mereka. Okay, Saya mengaku mungkin ada juga yang putus di tengah jalan tapi berapa kerat sangat kan. Kalau nak di bandingkan dengan pasangan sekarang, banyak bezanya.

Mungkin kadangkala kita terfikir kahwin mudah saja. Akad nikah dan kita sah menjadi suami isteri. Tapi tanpa kite sedari banyak tanggungjawab yang kita perlu pikul. Bagi saya, tiada kesedaran tentang tanggungjawab sebagai suami dan isteri serta melakukan semua itu tanpa keikhlasan adalah penyebab mengapa mahligai indah yang dibina runtuh.

Jadi, bagi bakal-bakal pengantin di luar sana dan juga sesiapa yang berniat untuk berkahwin, ingatlah bahawa tanggungjawab yang menanti adalah berat. Ya, mungkin kita tak sabar untuk berkahwin kerana akan ada orang yang menanti kepulangan kita dari pejabat atau akan ada orang yang menemani tidur kita setiap malam.

Tapi ingatlah, di sebalik itu semua kita juga ada tanggungjawab. Adakah anda mampu dan bersedia untuk memikl semua itu? Andai salah langkah yang kita ambil, ia akan memberi kesan kepada masa depan kita. Bagi wanita, bersediakah anda memegang gelaran janda pada usia muda? Bukan saya ingin menakutkan tetapi sekadar mengingatkan.

Akhir sekali, perkahwinan bukan perkara main-main dan bukan juga untuk sehari dua. Ia adalah untuk seumur hidup. Pilihan anda sekarang akan menentukan masa depan. Mahukah anda hidup dengan kaki pukul dan menderita? Tentu tidak.

Justeru, pilihlah calon teman hidup anda betul-betul dan terima mereka seadanya. Jangan mengharapkan yang lebih jika mereka kurang dan bersedialah untuk membimbing kerana tiada siapa yang sempurna di muka bumi ALLAH ini. Dengan itu saya percaya, mahligai yang kita idamkan dapat dibina dan akan kekal utuh sampai bila-bila.

Akhir kata, Selamat Pengantin Baru kepada semua yang melangsungkan perkahwinan dan kepada yang sudah lama berkahwin, selamat berbahagia. Dan untuk yang sudi membaca coretan ini, semoga perjalanan hidup anda di bawah rahmatNYA selalu.

Rembulan Merah
A.M.A.R


Imran Faiz menutup majalah itu. Dia duduk memikirkan sesuatu.

"Papa Ngah buat apa tu?" Satu suara menegur.
"Tak buat apa pun. Kenapa cari Papa Ngah ni?" Imran mengusap lembut kepala anak saudaranya.
"Qis nak ajak Papa Ngah pergi taman petang ni. Boleh tak?"
"Pergi taman petang ni? Nak buat apa pergi taman?"
"Papa Ngah ni saja je tau. pergi taman, jalan-jalan la. Takkan nak basuh kereta pulak," Balqis menarik muncung. Eee, Papa Ngah ni memang tau!
Imran ,enarik senyum. suka benar dia menyakat anak saudaranya yang satu itu.
"Okay, kita pergi jalan-jalan tapi taknaklah pergi taman kat sini, kita pergi tempat lain nak?"
"Nak! Papa Ngah nak bawak Qis pergi mana?"
"Ada la. Rahsia,"
"Papa Ngah ni memang tau, selalu nak rahsia dari Qis. dah la jom turun. Nenek dah siapkan lunch,"
"Qis turun dulu. Papa Ngah nak kemas meja ni kejap. Nanti Papa Ngah turun,"
"Okay. oh ya, nenek pesan dah pandai baca pandailah pulang balik nenek punya majalah,"

Imran Faiz tersenyum panjang. Tangannya mengambil majalah milik ibunya itu. Dia kembali menyelak helaian tadi. Ayat-ayat tulisan Rembulan Merah. Ada sesuatu yang menarik minatnya. Dia seakan dapat merasa ada sesuatu yang di sampaikan oleh penulis itu.

Siapa ya Rembulan Merah ni? Teringin pulak nak jumpa....hati Imran Faiz berbisik sendiri.

Tuesday, December 1, 2009

Dah sunyi balik....

Adik n abang apun dah balik hari ahad...
ijat dah balik semalam...so rase sunyi la plak...
Kalau tak, boleh la dengki dia...
mcm terdgr2 je suare dia...
seronok melayan kerenah dia.
hm....lmbt lagi nak jumpa ijat...

Hari ahad hari tu, ada orang main kompang kat rumah...I mean, practice kompang...
Ijat pun join skali...dah la duduk kat tengah2...
Pukul kompang pun macam pandai je...comel sgt...

Cakap pasal kompang, teringat zaman aku main kompang dulu...
Ala zaman muda2...
Main kompang kat umah orang kawen...
pastu tengok baju sape same kaler dengan pengantin...
Masa tu, ada aku, Wana,Mai, Tim...n ramai lagi.
Tapi lame2 tinggal aku, Wana je...
masing2 dah sibuk dengan hal sendiri...
Ada sekali tu, masuk pertandingan, aku ingat lagi....
Group aku je yang ada perempuan...
yang laen sume lelaki...
tapi dapatlah no 5 kot...dah tak ingat...
tapi sekarang dah dekat 4 tahun tak maen....zikir pun dah tak ingat sangat..
bile tgk ijat maen ari tu, teringin nak main tapi malu la...huhu...

A slice of memory that I will not forget forever..
It give a thousand knowledge...

and for my friend that is in dilemma and confusion about her feelings...
I'm sorry coz I cannot do anything for you, but I'm here if you want to say it..
I'm here,ready to listen to you..

Perasaan adalah persoalan yang sukar di bongkar kerana kadangkala ia tak sekata dengan akal...
bak kate kawan aku, perasaan adalah perkara paling kejam...huhu...

Sabar and ALLAH akan tunjukkan jalan untuk kita.....



chewah, cakap macam expert je....

Sunday, November 29, 2009

1

Alia Maisarah sampai di pejabat lewat. Jika sebelum ini Nik Fikri yang menghantar dan mengambilnya, tapi kini dia perlu berdikari sendiri. Nik Fikri telah berkahwin lagi dan Alia Maisarah terpaksa memegang title janda. Dia kenal dirinya. Dia tahu keupayaannya. Alia Maisarah tahu dia takkan dapat berkongsi kasih dengan orang lain.

Bukan Alia tidak cuba menyelamatkan rumahtangganya. Berbulan dia bersabar dan cuba mencari penyelesaian masalah rumah tangganya yang hambar, tapi dia gagal. Sehingga saat Nik Fikri melafazkan cerai pun dia masih memikirkan apakah salahnya. Tanpa sedar, Alia Maisarah melepaskan keluhan. Berat beban yang ditanggung.

Diusap perlahan perutnya yang makin membesar. Kehadiran kandungan itu amat dinantikan tapi sayang tidak bagi Nik Fikri. baginya, kehadiran anak itu tidak akan mengubah keputusannya.
"Maafkan ibu sayang. Ibu tak dapat pujuk Ayah. Tapi ibu janji ibu akan jaga sayang. Ibu takkan sesekali putus asa,"

Ketukan dari luar menghentikan perbuatan Alia Maisarah. Setelah Alia memberi kebenaran untuk masuk, setiausahanya muncul.

"Alia, dah lunch hour. Kau taknak keluar ke?" Alia segera memandang jam dinding di biliknya. Pukul 1.15.
"Aku tak perasan pulak. Takpelah. Aku tak rasa lapar. Su, kau pergilah makan dulu,"
"Betul ni kau tak lapar?"
"Betul. Aku rasa kenyang lagi ni,"
"Kalau kau tak lapar, baby dalam perut tu pun kena makan jugak tau. Orang pregnant mana boleh skip meal. Tak bagus tau untuk baby,"
"Kau ni kalau dah membebel, kalah nenek Kau tau,"
"Amboi mengata orang. Cakap pasal nenek, nenek dah tanya bila kau nak balik kampung jumpa dia. Lepas aku bagitahu kau dah pregnant ni, dia asyik suruh aku bawak kau balik kampung tau," Su sudah duduk di hadapan Alia. Alia tersenyum mendengar kata-kata Su.

Suraya teman baiknya semenjak dia bekerja di syarikat itu. Alia mula berkhidmat di syarikat milik Datuk Mazlan sebelum dia berkahwin lagi. Kadang kala, Alia akan bersama Suraya pulang ke kampung halamannya. Keluarga Suraya sudah menganggap Alia seperti ahli keluarga mereka. Suraya tempat Alia meluahkan masalahnya. Suraya sentiasa di sampingnya walaupun Suraya telah berkahwin.

"Alia, kau ni sempat lagi termenung. Jomlah lunch. Kesian kat baby tu,"
"yelah, jom. Kau takkan putus asa selagi aku tak kata ya kan?" Suraya hanya tersenyum.


Sampai di rumah, Alia segera membersihkan diri. Dia kini menetap di apartment yang dibelinya sebelum berkahwin. Alia tidak mahu tinggal di rumah lamanya. setiap sudut rumah itu mempunyai kenangan dia dan Nik Fikri. kenangan itu amat menyakitkan. Bagi Alia, dia perlu kuat untuk memadam kasakitan semalam dan melakarkan jalan untuk hari esok.

"Baby nak makan apa malam ni? Kalau ibu tak makan, mesti Auntie Su marah ibu esok.Hmmm...Makan pizza nak tak sayang?" Alia menusap perutnya. Kandungannya sudah berusia 7 bulan.

Alia terus mengambil kunci kereta dan handbag sebelum keluar untuk ke Pizza Hut. Tiba-tiba dia teringin untuk makan pizza. Sampai di Pizza Hut, langkah Alia tiba-tiba terhenti. Matanya terarah peda sepasang suami isteri yang sedang seronok makan di Pizza Hut. Tanpa menunggu, dia terus melangkah pergi. dadanya terasa sakit melihat Nik Fikri dan isterinya. mungkin dia tidak kenal perempuan itu tapi wajah lelaki itu takkan Alia boleh lupakan. Sudah lebih 4 bulan mereka bercerai namun sayangnya pada Nik Fikri masih belum padam sepenuhnya.

Alia duduk di satu kerusi berhampiran melepaskan lelah. Dia cuba mengumpul semula kekuatannya.
"Macam mana ni baby, ibu nak makan pizza tapi ibu taknak pergi Pizza Hut," Alia mengumam perlahan.
"Taknak pergi Pizza Hut, Domino's Pizza kan ada," Satu suara menegur.ALia segera menoleh. Alia cuba mengamati wajah itu. Macam kenal, tapi siapa?
"Dah tak ingat kat abang lah tu," Lelaki itu tersenyum.
Alia cuba mengingati wajah itu.
"Abang Amsyarkan. Amsyar Hafiz?"
"Nasib baik ingat abang. kalau tak, siap la Alia," Alia hanya tertawa.
"Lama dah tak jumpa abang. Mana lah Alia ingat muka abang. Muka abang pun dah berubah,"
"Yelah tu. Ni kenapa jalan sorang-sorang malam-malam ni?"
"Jalan sorang-sorang la. Siapa la nak teman Alia,"
"Menyampah tau cakap dengan Alia ni. Ada je yang nak dijawabnya. Suami mana?"
"Suami? Alia dah bercerai la," Alia cuba tersenyum namun kaku senyuman yang terukir. Amsyar Hafiz terdiam.
"Sorry Alia, abang tak tahu,"
"Apa sorry? Alia marah ni. Baik belanja Alia makan pizza. kalau tak Alia tak maafkan abang,"
"Oh...macam tu ke nak pujuk Alia. jom, abang belanja. Nak makan pizza je kan. No hal la,"
"Betul ni?"
"Betul la. Baby punya pasal, abang tak kisah," Alia cuma tersenyum
Kenapa orang lain yang ambil berat pasal baby, kenapa bukan ayah baby?
"Alia, cepatlah. I don't want you take your dinner late. it is not good for you and the baby okay,"
"baik, Dr.Amsyar,"
"Perli la tu," Alia tertawa. Mereka beriringan ke Domino's Pizza.

Banyak yang mereka bualkan. Mereka adalah adik beradik susuan. Selepas ibu bapa Alia meninggal, dia dijaga oleh ibu saudaranya. keluarga Amsyar Hafiz tinggal berhampiran dan meyusukan Alia. Ibunya meninggal ketika melahirkan ALia manakala bapanya meninggal ketika dalam perjalanan ke hospital untuk melawat Alia yang baru lahir. Saudara mara Alia tidak mahu menjaga Alia yang baru berusia sehari kerana menganggap Alia membawa nasib malang kecuali ibu saudaranya yang masih bujang.

Alia berada dibawah jagaan keluarga ibu saudaranya sehingga dia berusia setahun sebelum dia diserahkan ke rumah kebajikan kerana ibu saudarnya berkahwin dan suaminya tidak suka akan Alia.

"Kenapa bercerai Alia and why you didn't even tell me about this?"
"Benda tak baik takkan Alia nak canang. Lagipun, benda dah jadi,"
"Tapi at least cerita la kat abang,"
"Takpe la abang. Alia malas la nak kecoh-kecoh. Mak sihat? Lama Alia tak jumpa mak,"
"tukar topik. Alia selalu macam ni. Datanglah rumah. Mak rindu kat Alia. Sampai abang rase macam abang ni anak tiri tau. sikit-sikit Alia," Alia tertawa.
"Eleh, abang jeles la tu mak sayang Alia lebih,"
"Tak ingin abang nak jelous tau. Dah cepat makan. tadi beria-ia suruh abang belanja. Makan satu slice pn tak habis. Apalah Alia ni," Alia ketawa lagi. Entah mengapa, hatinya begitu senang dan Alia ingin menikmati saat ini selalu tetapi wujudkah kebahagiaan untuk dia?




p/s: cite ntah pape..huhu...sori la klu pening....

Wednesday, November 25, 2009

prolog..

Alia Maisarah duduk kembali di sofa setelah penat berdiri menenti kepulangan suaminya, Nik Fikri. jam di dinding menunjukkan pukul 9 malam.
"Mana abang ni? Selalunya sebelum Maghrib dah sampai," Alia tertanya-tanya sendiri.
Alia bangun semula dan meninjau dari tingkap. Hatinya tidak sabar untuk memberitahu berita gembira kepada suaminya. Dia amat berhrap berita itu dapat mengeratkan kembali hubungan mereka yang semakin renggang sejak akhir-akhir ini.

tiba-tiba dia mendengar druman kereta masuk ke kawasan rumahnya. Senyuman terus mekar di bibirnya. Segera dia membuka pintu dan menanti Nik Fikri.
"Abang, baru balik?" Alia mengambil beg Nik Fikri. suaminya hanya mengangguk sedikit.
"Abang nak air. Alia buatkan ya,"
"Tak payah. Duduk Alia. Abang ada perkara nak bagitahu Alia,"
"Ya ke? Alia pun sama. Tapi abang cakaplah dulu,"
"Abang nak kahwin lagi," Alia terdiam. berita itu betul-betul meragut kegembiraannya.
"Abang bergurau ya,"
"Abang tak bergurau. aAbang nak kahwin lagi. I need women that understand me and more sophisticated. I need women that can be by my side every second, in any condition," Alia terdiam. Tak cukup memahami ke aku? alia tertanya-tanya sendiri.
"Abang tekad dengan keputusan abang? Even alia menghalang?" Nik Fikri mengangguk. Pedih hati Alia bagaikan dihiris-hiris. Hancur hatinya bagai kaca yang berderai ke lantai.
"Kalau itu keputusan abang, Alia tak boleh nak buat apa-apa. cuma satu Alia mintak, lepaskan Alia. Alia tak cukup kuat untuk hidup bermadu," Alia terus berlalu meninggalkan Nik Fikri yang tergamam dengan permintaan isterinya.

Di bilik Alia menangis.
"Maafkan ibu sayang. Ibu terpaksa buat macam ni," Alia mengusap perutnya mengharap bayi di dalam kandungannya faham. Alia melelapkan matanya walaupun sukar. Biarlah dia membawa lara hatinya. Biarlah dia bermimpi yang indah walaupun seketika. harapannya semoga esok ada sinar cerah untuknya dan anak yang bakal lahir itu.

Tuesday, November 24, 2009

Nak Raye Dah...

This Friday is Hari raya Aidiladha....
umat Islam menunaikan fardhu haji ke Makkah...
bile agaknya aku nak ke sana...
hm....

Actually I am menganyam ketupat sekarang ni...
Dah expert cause I did this from I standard 5 or 6...

tak tahu nak tulis apa...
I am finding idea to write some story...
I think, I'm in the right mood but unfortunately I have NO IDEA...
hmm...no comment..

it is raining outside...
and also raining inside of me....

Before I forget...
Selamat Bercuti to all my friends...
and also
Selamat hari raya Aidiladha...
marilah kite sama-sama mengenang pengorbanan yang telah dilakukan oleh mereka yang berkenaan....

Friday, November 20, 2009

boring...

Hmmm...boring stay at home without friends...
Nothing much I can do...
laundry, help mom cooking...reading, sodoku and surf internet...
Wana, bile kau nak balik ni?? cepatlah...aku boring giler ni....

yesterday, I called Kak Lina...just to talk to kakak leeya...
but she wants her Atok....

"auntie call esok plak ea.."
"Nak Atok!!"

when her Atok talked to her,
"Nah, adik..cakap dengan atok la budak kecik..."
she put the phone beside her 7 months sister...baby peah..
Ape la kakak leeya ni...mane la baby 7 bulan boleh cakap pape...ish..ish..
her Tokmak and atok only laughing when she did that...

Then, I called kak ani...to talked with Ijat but she did not answered...
After that Kak ani call me..
what Ijat can say...

"Jom naik motor,"
"Tak nak,"
"makan jom"
"Taknak"
"Ijay tinggal ea, atok nak jalan"
"taknak"

huhu.....tu jela yang die tau cakap....

last saturday, Ijat hit my mom on her face...ala, budak-budak...
His father take his hand and said
"Tangan ni tadi buat apa? pukul sape?"
then Abang Faizal jentik tangan Ijat...
"Akit...akit.." he show his hand to his Ibu...huhu..ibu die tiup-tiup sikit pastu die diam..
tak nangis pu...hero kan...
kesian memang kesian tapi taknak la manjakan sangat...
nanti terbiasa pukul-pukul orang....

tapi kejap je sakit ijat tu...pastu aktif balik....
auntie die yang tak larat nak layan...
makan coklat kuat...kitkat tu die boleh habiskan sorang..kalah auntie die...
"nak lagi?"
"agi"

hmm...ni takde sape kat rumah...takde sape nak layan...rase boring pulak...


missing someone...huuu

Monday, November 16, 2009

Dah Kat Rumah..

Seronoknya!!!!
Aku dah sampai rumah...
hari jumaat aku gerak balik dari Klang terus turun JB...Rumah Kak Ani...
malam tu, jalan kat JUSCO..makan KFC...tengok Ijat maen-maen...
Seronok...

Hari Sabtu, pagi-pagi dah gerak balik kahang timur....
Petang tu, Pergi hospital tengok my cousin dapat baby girl...
comel, 2.6kg...cesarean coz songsang...

hari ni, buat kerja rumah macam biasa then dah tak tau nak buat ape...
macam ni la rutin aku sepanjang cuti...
My auntie said, aku kurus sikit...
huu...tunggu la sikit hari lagi...mesti aku gemuk balik...
makan tak berhenti...heeeeeeeee.....

miss my sweetheart..take care dear...

Thursday, November 12, 2009

Nak balik Dah...

Dah habis exam...
Dah habis kemas barang...
dah habis lepak2...
Apa lagi????
Balik la...
huhu...

Esok aku blik naek bus la....turun Johor dlu....p umah Kak Ani...
Sabtu baru balik kluang...
huhu
I miss my home...
Mak, ayah...ain balik ni!!!
Nak mamam laksa!!!!

Adik, jangan jeles...orang dah nak blik ni....huhu....
jumpa raya aji nanti ek!!!!

untuk sape2 yang x habis exam lagi....
Teruskan usaha anda....n jangan jeles aku dah habis paper...
huhu...even jawab merapu ke lebih....huahua...

For my sweetheart, kite balik kampung tau...jangan nakal2 eh kat KL...huhu..
I will miss u so much dear...
See you later...
love u

(",)

Sunday, November 8, 2009

Kembali KepadaNYA..

I just got call from my cousin. he said, "Atuk Aji dah meninggal tadi. lebih kurang pukul 10 lebih,"
Atuk Aji is my grandmother's brother....in malay, atuk sedara la..
not realy close but he always come to see my grandmom and he is friendly. It is really a shock to hear that news even yesterday my mom told me he admitted to hospital, ICU....
I don't know how to describe my feelings...a little bit sad maybe but I feel something right in my heart...and thinking of him suddenly made me tears...oo, GOD....he is gone...I cannot see him again, isn't it?

YA ALLAH, aku menyayangi dia tapi aku tahu KAU lebih menyayangi dia. Aku redha dengan pemergian dia. YA ALLAH, KAU tempatkanlah dia di kalangan orang-orang yang soleh dan orang-orang yang KAU redhai....amin...

Al-Fathihah....

Saturday, November 7, 2009

happy...:-)

I'm really happy today...My sweetheart came to see me!!!
I'm really happy...
Thanks a lot...Thanks for sacrifice your time and sabar dengan kita...
Thanks for the present...I like it very much and of course I appreciate it...


GEMBIRA SANGAT!!!! (",)

Try Bace Jap...

~a little bit of idea that came out from my mind just now. what do you think. please read and comment..(",)~


“Papa Ngah, baby kat mana ni? Kenapa semua benda warna putih?”

“Baby kat hospital, sayang. Tadi baby pengsan masa kita pergi taman. Baby ingat tak?” lama kanak-kanak itu berfikir sebelum dia mengangguk.

“Mana Ibu Ngah? Papa Ngah, Baby rase penat sangat. Baby rasa nak tidur la,”

“Ok, Baby tidur dulu. Nanti Papa Ngah kejutkan Baby,”

“Papa Ngah, Baby nak tidur kat pangku Papa Ngah. Mana Ibu Ngah?”

“Ibu Ngah kat sini sayang. Baby rehatlah,” Air mata yang bergenang cuba di tahan.

“Ibu Ngah, meh la duduk sini. Baby nak tengok muka Ibu Ngah sampai Baby tertidur. Eh, kenapa Ibu Ngah nangis? Janganlah Nangis, nanti Papa Ngah marah Baby sebab buat Ibu Ngah menangis,”

“Tak, Ibu Ngah tak menangis sayang,”

“Papa Ngah, kenapa Baby rase bilik ni makin gelap? Bukak la lampu Papa Ngah. Baby tak Nampak muka Papa Ngah dengan Ibu Ngah,”

“Takpe sayang, kalau terang nanti Baby susah nak tidur,”

“Papa Ngah, tolong Baby bagitahu baba dengan mama yang Baby sayang sangat kat ayah dengan mama,”

“Ok sayang, nanti Papa Ngah bagitahu diorang. Sekarang, Baby jangan risau. Papa Ngah janji dengan baby,”

“Terima kasih Papa Ngah. Baby dah ngantuk. Baby tidur dulu. Ibu Ngah, Baby nak goodnight kiss sekali, boleh? Papa Ngah pun kena bagi jugak,” Wanita itu segera mengucup pipi kanak-kanak manakala lelaki itu menghadiahkan kucupan di dahi kanak-kanak kecil itu.

“Terima kasih Ibu Ngah. Baby sayang Papa Ngah dengan Ibu Ngah,” perlahan-lahan mata kanak-kanak itu tertutup dan tangan kecilnya yang erat memegang tangan wanita itu, terkulai.

Tanpa dapat di tahan, air mata mangalir laju mengiringi pemergian Nur Aina Fatihah menghadap ILAHI. Perginya mengakhiri penderitaan yang di tanggung selama ini.

“Ya ALLAH. Sesungguhnya, aku amat menyayangi di a. Aku redha dia kembali kepada KAU, ya ALLAH. KAU letakkanlah dia di kalangan orang-orang yang solehah dan orang-orang yang KAU redhai,” lelaki itu berdoa perlahan sambil memeluk tubuh kecil Nur Aina Fatihah sebelum meletakkan kanak-kanak itu ke katil dan menutup tubuhnya. Lelaki itu segera memeluk erat tubuh wanita di sebelahnya yang menangis teresak-esak.

“Jangan menangis sayang. ALLAH lebih menyayangi Baby. Redhakan pemergian dia. Dia hak ALLAH dan kita Cuma pinjam dia dari ALLAH. Sekarang, masa kita dengan dia dah tamat, biar dia kembali kepada pemilik dia,”

“Lin sayang Baby,” perlahan wanita itu menuturkan kata-kata.

“Abang pun sayang Baby, tapi ALLAH lebih sayang dia. Kite kena ingat tu,” wanita itu mengangguk perlahan, cuba menerima hakikat yang terhidang di hadapannya.



~Thanks....~

Friday, November 6, 2009

Tomorrow is Saturday

Tomorrow is Saturday...
Last saturday for me here, at Puncak Alam for this semester.
Like all past Saturday and Sunday, I will wait here....
I will wait until the days gone or I get tired...
Looking at every car pass by...
huu...

I will wait...

aku cuma mintak sekali je....sekali je...x banyak, just once before I'm going back to hometown....

Wednesday, November 4, 2009

3 Done, 3 To Go

Today, I had tecnoentrepreneurship paper....huhu..
the name is hard like the exam...
no la, it just I can remember everything that I had read...
If the question ask for 4, I just remember 2...
ask for 6, I got 4...
ask for definition, I totally forgot...
In total ..... hampeh...
tak tau la macam mane result nanti...:-(


After exam, there is one incident when my classmate's beg is suddenly disappeared...
then she try to ask the pengawas and then the pengawas ask her to see the guard and see the cctv...
I thougt that story end there..but unfortunately, there is another continuation...
Her and her roommate's laptop and also perfume is lost....huhu..
What kind of person that has the desire like that...stealing others' while in exam period...
how dare that person did something like that...I hope, really hope...she will be detected and get punishment from it!!!!! (aku yang geram lebih2...)

Malam ni rase malas nak study...so, lets enjoy!!!! (pastu x dapat jawab dlm exam lagi...huhuhu...)
like I care....

Monday, November 2, 2009

Finish another paper..

Dah habis satu lagi subject....two done, 4 to go....
Malasnya nak study...kenapa ek, kite kena amik exam???
Ble jawab tak?

never mind....nak siapkan diri....nak study...huhu..

Saturday, October 31, 2009

Alhamdulillah..

dah lepas dah hajat aku...
so, nk study.....
huuu...
dah 2 hari maen-maen....so hari ni...
kena study...


miss u so much...please take care of urself...

Thursday, October 29, 2009

do not lie....please!!

Satu je aku nak ingatkan,
Jangan sekali-kali menipu ok...
Sebab kalau PENIPUAN tu terbongkar,
korang yang susah - nak mengaku atau reka cerita lain untuk tutup PEMBOHONGAN dan PENIPUAN tu!!!

Wednesday, October 28, 2009

relief?

yeah...
i'm relief....dah abis satu paper....
tak dapat jawab pun...
tapi I don't care...
OK, a litle bit dissapointed...
lain yang di baca...lain yang di soal...
tak baca langsung part tu..so conclusionnye...
tak ble jawab!!!!!!!!!

malas nak fikir....biar la..
the important is I tried my best...
let wait and see the result later...

even it a little bit late..
But, to all my friends.....
GOOD LUCK!!!!
GO! GO! CHAYOK!!!!!

Sunday, October 25, 2009

exam....exam...

Exam mood...but not for me....I'm still like before....I still have the time to read comics and novel while my friends busy with the books and notes....

Nak wat camne, aku memang malas study ok....hmm, bile la nak sedar...
xtau...no comment..huhu..

anybody, please marah aku....suruh aku study...huhu....

Saturday, October 24, 2009

picture speak thousands of words....

some of the pictures of my precious moment....

<<<SAMBUTAN HARI RAYA EHSAN>>>




My Mandarin group members
Jadi cover page project.....huhu...








the food that we ate on that day...









<<>>>

With our lecturer, En. Abd Rahim b. Dal


In front of the pintu masuk DBKL






cuba teka, where am I?
toilet pn jadik...huhu..mewah la toilet kat DBKL







DBKL




Me, myself in front of DBKL

Friday, October 23, 2009

visit..lawatan and trip...

Minggu ni je, I had two trip...just for one subject : Housing and residential Environment.
Last Tuesday, I went to DBKL..or the long name, Dewan bandaraya Kuala Lumpur.
today, I went to Kementerian perumahan dan Kerajaan Tempatan or in short, KPKT.

I try to upload the photo but fail due to the slow connection...Hmm, later I will upload it...
The visit, OK la. I have fun to go there. today I got souvenir from the KPKT. huhu...sronok sgt even it just pamphlet, notebooks and pen....

This week, both of my tests is canceled...huhu..I'm happy....because, I not ready and study for the test..it is like, I have the instinct that the test will be canceled..huhu...ok, it just joking...I have no six sense..it just my lazy behavior....


pejam celik pejam celik, it has been more than 2 months....don't u feel something, dear...i miss u...

Wednesday, October 21, 2009

That is mine!!!

Benda tu aku punya..hak aku...suka hati aku la nak guna ke tak....nak bagi orang guna ke tak...
aku pun perlukan mase untuk diri aku!!!! bukan untuk orang lain je....so pleaz understand that!!!!aku tak suka!!!!

Monday, October 19, 2009

Penat la...

penat sangat....
aku tak suke la macam ni....
PENAT!!!



abang, kite tension!!!

confusing

lately, I always sleepy....even after sleeping 7 hours at night...I wonder why...
exam is just around the corner but I am not ready yet and I am not seriously thinking about that...sleep, sleep and just sleep....I dont know why...

Dalam kelas pun mengantuk jugak....hish, tak tau la kenapa....
this week is the final week before I have my final exam next week..huhu..
SCARY!!!

Saturday, October 17, 2009

buat jahat

actually, i am in my health promotion class....listening to the presentation but i start to feel sleepy and tired...huhu...jahatnyerrrr...

soon, i have to present mine...not ready yet and dont want o ready either...huahua....

in a week, my schedule is very pack and it made me tired...sleepy...haha....memang kuat tido...

ok...dr ajau is calling my group's name..huhu...TAKUT!!!!!

wish me luck....

Tuesday, October 13, 2009

I'm tired

penat lah...
banyak sangat kerja...
assignment + drama + test + presentation....
minggu ni jadual aku penuh sangat...

wah....aku tension..pening and mengantuk....

to my sweetheart : sorry cause tak datang rumah terbuka ahad lepas...I'm really really really sorry....

Thursday, October 8, 2009

banyak kerja...

bz....bz...
i have a lot of assignment..
tomorrow, I have one test and one assignment to be send...
Who can help me to finish it???
I not study yet but I still can read the comics...
hahaha...

Aku memang macam ni..
hmmm...bila la nak berubah....

Monday, October 5, 2009

Charlie?

Two days ago, suddenly I had a straight cut on my left hand, behind the fingers. I thought it just a scratch so i just ignore it. But, yesterday it begin to get worst. tetiba tumbuh bintik-bintik berair...nak jadi lagi teruk, bintik-bintik tu timbul kat my right arm also...

So, today...I went to PK (Pusat kesihatan). The MA said it was charlie...I am not so sure because only today I felt pain...he give me the cream and other medicines. o...I start to feel pain...

Last Saturday, was my father's birthday...I called my mom on the afternoon but my father already went fishing...I called again that night but my father not back yet...lastly, i called at nearly 11 p.m....then I wish happy birthday to my father...my father said "ayah pun lupa hari ni besday ayah.." then my father told me his experience that day...

untuk ayah, (even I know he will not read this..)
Selamat Hari Lahir, ayah..
Ain doakan ayah panjang umur...
Semoga murah rezeki dan dirahmati ALLAH selalu..
Love you, dad....


I miss all the one that I LOVE very much...

Friday, October 2, 2009

Kisah Semalam

Dah start busy balik....
A lot of project need to be done and submit after raya...so now, I'm working on it....
so tired but I MUST finish it....

some conflict occur and it made me tension even the conflict is not related to me....because, it is related to my friend and it's really hurt when i cannot help in any way....I don't know what to do but I try my best to support her and listen to her whenever she need me...huhu, mcm la aku ni kawan yg sgt baek....

Selsema dah kurang, cuma batuk je yang agak teruk...I miss my voice...
Yesterday, I called my mom but my father answer it...I told him that my body feel so hot then he ask me to drink ENO, he even sing the ENO song...huhu....he also said that my mom cook fried noodle...it make me want to eat it also...sedapnya, dah lama tak makan mee goreng yang mak masak...(seminggu tu kira lama la kan???)

Yesterday, i suppose to record drama for mandarin but one of our partner need to balik kampung because her grandma is sick....Untuk Toon, aku doakan nenek kau cepat sembuh k...

Okey, it is time to finish my work.....


missing someone...

Tuesday, September 29, 2009

Saje-saje

beberapa gambar yang menjadi kenagan indah dalam hidup...huhu

sempat berposing after EHSAN Annual Grand Meeting..


pak ngah suap ijat and kakak leeya makan kek....


pandai tak, ijat and kakak leeya posing???



berposing di tasik shah alam...


posing maut kat keris..huhu


kak wan and beth...sehari sebelum balik cuti raye...


kad raye untuk sahabat...

CITE RAYE

Raye ni, Aku tersangat sibuk and hari-hari aku slalu penuh....

Sampai je rumah hari jumaat, tengah azan zohor.....rehat jap pastu terus operasi bersihkan and kemaskan rumah...bentang carpet, tikar getah.... pastu pindahkan katil...rehat jap untuk berbuka... pukul 9 malam sambung balik, pindahkan kabinet dapur...siap pukul 11..penat yang amat...lepas mandi, aku terus tidur...

Hari sabtu, buat ketupat...Ijat sampai pukul 10...riuh la rumah....buat persiapan untuk raya....malam, lepas je berbuka, tunggu pengumuman raye....lepas tu, mula la operasi malam raya...adik bahagian langsir + baju Raya + cadar katil....aku bahagian dapur dengan kak ani... pukul 12 baru kakak leeya and baby peah with their parents sampai...makin la riuh...aku tido pukul 3 pagi...huhu..tapi seronok sebab buat pertama kalinya, keluarga aku cukup....mak ayah + 6 adik beradik + 2 abg ipar + 3 anak sedara....

Pagi raya...munjung or orang melayu cakap, hantar makananke rumah jiran and sedara. Makan ketupat, pastu kemas rumah sebab ada marhaban lelaki...tengah hari, kawan aku dtg...wana, nora, mai, jila, man, leman....
pastu ami gambar family...suka sangat sbb semua ada...salam + minta maaf dengan mak ayah....pastu terus gerak balik kampung..jenguk nenek...balik dari kampung, singgah kluang, beli kek...

malam tu, kitorang wat doa selamat and tahlil ringkas...sebagai tanda ingatan pada semua yang telah 'pergi' and tanda kesyukuran sebab rumah dah siap...Alhamdulillah....lepas tu, kitorg potong kek...sambut besday aku, kak lina and adik...tahun ni, besday adik jatuh 1 syawal....

pastu dalam minggu raye tu, orang x putus2 datang raya rumah....aku pun sempat la nak beraya rumah abah and mak...Tuan Hj Ishak Hassan and Puan hjh Zaiton....

hari sabtu, ada marhaban perempuan...adik and abg apun balik awal, nak elak jammed...aku pagi2 lagi dah cepat2 buat kerja rumah..kemas apa yang patut..lepas tu siapkan makanan...soto...pukul 1 baru orang marhaban sampai..diorang balik je, aku terus solat and bersiap...sebab aku kena naek bas kul 3.30 untuk pergi rumah kak ani. dah bersiap, aku kmas sikit so that my mother x penat sangat...nasib baek guna mangkuk polisterin...kalau x, jenuh jugak mak aku nak basuh pinggan...

Sampai JB, aku singgah rumah mak mentua kak ani, makan then baru pergi rumah kak ani...lepas mandi and solat, abang faizal bagi makan ubat selsema and antibiotik coz aku dah selsema...pukul 9 dah bentang toto...aku baring and tak lama lepas tu terus tertido sampai pagi...

pagi tu, bangun tido...siapkan diri and solat pastu gerak pergi stesen bas larkin...org johor tau la kat mane larkin...sarapan ckit and then naek bas...driver bas tu bawak mcm hape je..naseb baek aku selamat sampai klang...pukul 3.30 ptg, aku sampai...pastu pergi umah abg man dulu..tido sane..pagi semalam baru balik kolej dengan keadaan demam + selsema + batuk...naseb baik demam dah reda....tinggal selsema and batuk je...

hari ni dah start kuliah...masih lagi dalam mood raye tapi terpaksa meneruskan kehidupan seorang pelajar...huhu...exam dah dekat, projek banyak tak siap lagi....

aini, chayok..chayok...kuatkan semangat!!!

aku teringin nak raya rumah dia...

Monday, September 28, 2009

Raye..raye...

Biar gambar yang berbicara....lain kali baru aku cerita seminggu beraya di rumah...sampai demam and selsema...huhu...












tapi...aku cume nak cakap raye ni meriah sebab semua ahli keluarga ada....cme ada la terasa sepi....why? biar la rahsia.....huhu...

Thursday, September 17, 2009

Dah Nak Raye...

Hari-hari yang memenatkan sudah berlalu....huu..

Isnin - running lab sampai pukul 5...sambil berkejar ke tesco nak beli ink...malam, study untuk test...pergi tempah banner tapi ada problem sikit...

Selasa - test Stress Management...aku yang stress...petang pulak ada meeting EHSAN...sejak jadi AJK ni..aku busy memanjang...huhu..susah jadi AJK ni...pastu, aku and my housemate + pian and we...berbuka puasa di luar...

Rabu - Test Human Relation and Communication....pastu, test untuk Mandarin plak...habis kelas, pergi tempah banner untuk:

Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri
Anjuran:
Environmental Health Student Association (EHSAN)

Tarikh: 16 Oktober 2009
Masa: 04.30 p.m.
Tempat: Dataran FSK 7

For the first time, aku p tempah banner....nanti kite tengok la macam mane banner pilihan aku...huhu...harap-harap, orang laen suka la...
Kalau sebelum ni, aktiviti EHSAN aku langsung x amik tau...sekarang, aku jadi salah seorang AJK yang kena uruskan...AJK Publisiti la katakan...huahua...

Oh ya, petang semalam...aku p amik hp aku...MALANGNYA...tak elok pn...
makin rosak n tak boleh pakai pulak...eeee,geram and sedih sangat...tak pasal-pasal aku pinjam hp ema cuti raya ni....sian kat ema...after that, aku ikut budak-budak ni p Shah Alam...diorang nak beli barang untuk raya...aku? beli komik je..huhu..duit xde la...

Malam pulak ada kelas Health Promotion...Pukul 11 lebih baru habis...aku mengantuk je dalam kelas tu..and ada la satu kejadian yang buat aku terasa hati and bengang....ye la, kitorang memang tak boleh harap kn....entah la, malas nak fikir cause bile akau fikir, aku akan rase sedih...

Then after balik kelas.... aku, Kak Wan n Syira buat satu kad raya...atau lebih tepat surat raya sebab it just a piece of paper...not a card...

Hari ni...di saat aku mencoret catatan ni...hanya tinggal aku dan Kak Wan je...yang laen...dah berangkat pulang ke kampung untuk menyambut hari raya bersama keluarga....AKu? masih di sini...menanti Abang Apun untuk mengambil aku pulang esok....huhu...ayat tak boleh tahan....

Kononnya, nak buat kerja tapi malas la pulak rasa...huhu...tengok la nanti...

Kluang, nantikan kepulangan ku esok...huhu...sentap siot bile dengar lagu raya...isk...isk...isk...

Sunday, September 13, 2009

romantic picture

pink love....huhu..


A day without your love is a day without life....


Since you come into my life,
my heart does not beat anymore...
it sings!!!



you are the best thing that ever happened to me...


I love so much my heart is sure...
As time goes on I love you more....



we waste time looking for perfect lover, instead of creating the perfect love...


I love you not because who you are, but because of who I am when i am with you...


Roses of red grow in my heart and they will never wither....
cause they bloom every time I see your smile,
hear your voice or just think of you....



Being with you is like having every single one of my wishes come true....


Just want to share some pictures that make me smile again....so lovely...

Saturday, September 12, 2009

Penat

Aku Cinta Aku Rindu

Bagaimana harus aku
Menahan rasa rinduku
Bila kau tiada di sisi

Tak dapat ku membayangkan
Rasa rindu dalam jiwa
Kita sama sama rasa

Ku menyayangi mu
Hingga akhir hayat nanti
Pasti kan bersama aaa...

Ku mengharapkan mu
Untuk meneruskan
Perjalanan cinta ini ooo...

Aku cinta aku rindu
Walau berjauhan
Ku tahu hatimu

Aku cinta aku rindu
Tuhan berkatilah
Cinta ku padanya ooo...

Bagaimana harus aku
Menahan rasa rinduku
Bila kau tiada disisi

Tak dapat ku membayangkan
Rasa rindu dalam jiwa
Kita sama sama rasa oo...

Ku menyayangi mu
Hingga akhir hayat nanti
Pasti kan bersama oo...

Ku mengharapkan mu
Untuk meneruskan
Perjalanan cinta ini oo...

Aku cinta aku rindu
Walau berjauhan
Ku tahu hatimu

Aku cinta aku rindu
Tuhan berkatilah
Cinta ku padanya

Ya e...hey...oo...
Ku mengharapkan mu

Untuk meneruskan
Perjalanan cinta ini oo...

Aku cinta aku rindu
Walau berjauhan
Ku tahu hatimu

Aku cinta aku rindu
Tuhan berkatilah
Cinta ku padanya

Aku cinta aku rindu
Walau berjauhan
Ku tahu hatimu

Aku cinta aku rindu
Tuhan berkatilah
Cinta ku padanya

Tuhan berkatilah
Cinta ku padanya

Penat sangat hari ni....nearly 7 hours I stay at lab to finish my experiment...but, unfortunately, I and my friends failed to finish it....never mind, we can continue it on Monday....but, frankly I say...this experiment, this research....really make me tired..exhausted....so many things to think and do....but the final result is still unpredictable....huhu..

Today, I break the fast at Abang Man's house...I eat a lot...nasi impit + rendang udang + lodeh + martabak + roti john + kuih + air sirap laici.....bila balik tadi, Kak Azie bagi lagi rendang udang...sedapnye...heee...thanks Kak Azie...

next week, I have two tests....and one assignment....so busy...and I know..I will be so tired...huuu


note: lagu tu di tujukan khas buat yang teristimewa...if he read this....

Wednesday, September 9, 2009

Lagu Raye

Pulanglah by Aishah



sayang di hari yg mulai ini
ku pohon keampunan
hanya satu yg ku pinta
pulanglah...

termenung ku sendiri
memendam rindu tidak menentu
kasih suci murni yang kita bina
hapus hancur oleh kata fitnah

di pagi hari raya
hati sayu mengenang dirimu
mudahnya kau menggantikan diriku
seolah cintaku tak berharga

apakah suratan
aidilfitri suatu titik akhir
sekian lama bercinta
kau tiada di hari mulia

keampunan ku pohon
sekiranya aku yang berdosa
pulanglah ku merindui mu sayang
ku menanti dengan hati rela

apakah suratan
aidilfitri suatu titik akhir
sekian lama bercinta
kau tiada di hari mulia

keampunan ku pohon
sekiranya aku yang berdosa
pulanglah ku merindui mu sayang
ku menanti dengan jiwa raga

pulanglah ke pangkuan ku oh sayang
ku menunggu mu di hari raya



Khas buat yang teristimewa.....


And...Happy Bufday, my friend...Nuruk Asmak bt Md Rezal...
Semoga di panjangkan umur n dimurahkan rezeki...
aku doakan kau success selalu.... lupe, selamat hari raye....

INDAHNYA CIPTAAN ALLAH

There was an error in this gadget