ASSALAMUALAIKUM...

This is my page....
My place to say what I feel, What I think and what happen to me..
So, please do read but don't get any negative feelings to me...
I'm just me...
ready to learn and listen....

MY CUTIE


Tuesday, December 28, 2010

kena marah...:(

cian kat diri sendiri...
pagi2 da kena marah dengan bos..
emm, not actually marah tapi tegas nak **** la,..
and it is made my mood swing...
masam semacam muka aku pagi tadi sampai kena tegur dengan staff laen...
'apsal pagi2 dah monyok ni?'

then untuk mengurangkan prasangka dan prejudis aku maniskan jugak muka...
dah la, aku datang ofis semata nak siapkan kerja yang bukan dalam bidang kerja aku..
bukan aku tak nak buat tapi kena la tau jugak kerja yang patut aku buat...

aku dijadikan safety representative kat site and I should be there every second even the work there not dangerous...itu yang site supervisor from TNB and also Duta Technic said to me...
but my boss always ask me to stay at office..
aku dah tak tau nak watpe..
dengar cakap bos or jalankan tugas aku sebagai safety rep kat site..
pening....


industrial attachment ni buat aku banyak menipu...
sigh~


tapi ada sesuatu yang buat aku senyum semula...
thanks to that certain someone who sudi to lunch with me...
and also for the keychain..
I kept holding it....
so sweet... (",)


thanks dear....

Sunday, December 26, 2010

once again...

yup....sekali lagi..
sekali lagi aku susahkan orang...
entahlah,
tapi aku rasa aku dah membuatkan situasi menjadi lebih buruk...
rasa bersalah sangat even aku dah say sorry pada orang tu..
i'm sorry..i am really sorry..

perkataan maaf tak dapat nak ubah segalanya...
kan???


but I just want to say it again and again...
I'm sorry...




now, aku rasa nak sujud dan berharap semuanya akan menjadi baik semula...

YA ALLAH, betapa aku lalai dan jauh dariMU...
sesungguhnya KAU yang MAHA BERKUASA ke atas sesuatu...
ampunkan la hambaMU ini....

Friday, December 24, 2010

Cinta Pertama...

Cinta itu bukan lagi cinta selagi belum dilafazkan....


~cinta pertama by Norhayati Berahim~
teringin nak baca...
sapa ade???
nak mintak....huhu...

Thursday, December 23, 2010

hot tempered

aku ni panas baran...
tahap kesabaran pun sangat la kurang..
jadi, jangan cabar kesabaran aku...
jangan sesekali pun...
or you will hear nothing from me...
NOTHING at all....

Wednesday, December 22, 2010

site...at Putrajaya Power Station.

dah 3 hari pergi site kat Stesen Janaelektrik Putrajaya.
dari puncak alam, lalu NKVE, ELITE, LDP and SKVE..u-turn kat exit MARDI...baru sampai site..
lalu 4 highways, 3 tol which total up rm10 pergi balik...

dah la tengah sesak, makin sesak poket aku..
hailo...~
tapi, Hj Yusof kate nak double up elaun tapi xtau la dpt tak..
harap2 dapat la..
dan harap2 elaun keluar cepat..
poket dah kering giler tahap tak boleh nak perah dah ni..


Semalam mintak kad TnG kat abang apun and he said, take his card..
hahaha, senang jek hidup mintak kat abang..

hari ni, masuk office, sebab tu boleh on laptop..
kat site, site office pun takde lagi...duk merayap je la kejenye..
penat memang penat tapi dah keje kan..

so far, semua yang kat site baek2...
termasuk la pekerja indonesia kat sana..
kena kacau tu memang la..
dan aku tak layan sangat pun..
biasa la, dah penat2 kerja, nak relaxkan otak, kitorang perempuan ni la yang kena kacau..
tak pernah amik ati sebab aku tau diorang cuma bergurau...


nak tgk site kitorang?

Besar x? kitorang jalan kaki dari pintu masuk ke kawasan construction...
hari2 macam tu la...
tapi kena la biasakan diri sebab safety officer mmg keje macam tu....

overall banyak benda baru yang kitorang belajar..
thanks to Aiziuddin and also en. anuar yang banyak bagi penerangan...

so, this is me kat toilet site...
ah, helmet tu dapat free dari Hj Yusof..
CIDB tau...
and kemeja not t-shirt...
safety officer kan....


ni semua yang aku bawak p site..
yang laen tggal kat kete jek..
ah, and also camera la kan...


tak sempat lagi nak amik gambar sendiri banyak2..
nanti la...~

Wednesday, December 15, 2010

masih nak menaip...

jangan bace kalau tak berminat...
sebab semua yang di taip di sini adalah luahan hati aku...perasaan aku..
takde kaitan pon dengan yang membaca...



entahlah...
hari ni, macam-macam yang jadi...
tak tahu la...
Kak Zieha sesat...
Mun selsema, MC...
aku sengsorang kat office..
pastu aku dapat task which I can't do it because I did't get the one that I need..
haila...


tersepit..
sorang suruh wat macam ni, sorang kata tak payah...
mana satu nak ikut ni...
pening.....pening...
rasa tak sedap hati..
ada yang kena marah esok ni kang sebab tak buat task tu...
even task tu senang tapi it is involving other people..
macam mane ni...



kalau hari-hari macam ni, aku boleh dapat darah tinggi tau..
tension memanjang...
kedut2 kat dahi memang dah banyak r sebab banyak kerutkan dahi jek..
tension punya pasal...
hailo..
tolong!!!~

sudden-sudden

tengah sibuk2 wat keje,
tetibe rindu kat anak2 sedara aku yg 4 org tu...
rindunye!!!!

Tuesday, December 14, 2010

bosan..and sedikit maklumat...

ada kerja, tapi xtau nak buat..macam ni la jadinya...
ngantuk...
tahan ngantuk sampai pening kepala...
entah pape jek..


mane la orang aku nak jumpa ni, dari tadi takde jek....
haila...


pening, tapi rasa nak menaip cuma tak tahu nak menaip pe...
entah la..

pernah tak terfikir, kenapa sesuatu terjadi kepada diri sendiri?
pernah tak menyesal tapi dah tak boleh buat apa-apa?
right now, I feel something inside me but I don't know what...
rasa macam masa yang berlalu sia-sia...
nak isi tapi tak tau nak isi dengan apa..



hah, meh aku nak kongsi ilmu sikit...
merujuk kepada Occupational Safety and Health Act 1994,
setiap employer ada tanggungjawab untuk menubuhkan safety and Health committee bila

  • ada pekerja 40 orang atau lebih
  • diarahkan oleh Director General...ini dalam section 30.



dalam committee ni, ada

  • chairman which is the director, 
  • secretary which is the safety officer  
  • representatives from the employer and also employee..

bagi yang pekerja bawah 100 orang, representative mestilah 2 orang untuk employer dan 2 orang untuk employee.
kalau lebih 100, 4 orang untuk each employer and employee....
yang ni, ada dalam safety and health committee regulation 1996...
the representative dari employee mestilah berupaya untuk mewakili setiap section dalam tempat kerja supaya dapat menghasilkan minat pekerja untuk mewujudkan tempat kerja yang selamat dan sihat.....



cukup la untuk hari ni...topic safety and health committee...
ceh, gaya macam bagi lecture....
baru baca tadi kat dalam act...
at least bertambah ilmu aku sikit hari ni...

=)

Monday, December 13, 2010

Penat...

pagi ni terasa penat sangat...baru start ari isnin dah tanye bila nak ari sabtu pulak...hahaha
xtau kenapa rasa penat sangat...
ari sabtu dah tengok jalan Putrajaya power station tapi sesat....naseb baek boleh cari jalan balik...
lepas sesat tu, pergi tesco...cari safety shoes...
109.90 ringgit tapi ade diskaun 50% so 64.50 je... nasib baik...
thanks to abang apun la, sebab masukkan duit...
tapi dalam sehari, duit yang abang apun bagi habis...
memang boros...
tapi xpe la..barang tu diperlukan...~sedapkan ati sendiri~


semalam try lagi jalan p putrajaya...sampai putrajaya tapi tak jumpa Putrajaya Power station tu..
mase on the way balik baru nampak signboard power station tu..
masalahnya, jalan balik tak sama dengan jalan masa pergi..
aduhai....~
pening..


pastu ikot abang apun and the geng p pavilion tengok cite Ngangkung...
BEST!!!


lepas tu pergi Petaling Street...dapat speck hitam satu..yeay!!
tapi penat la....~~

huhu

Friday, December 10, 2010

Alhamdulillah...

UiTm sent me email about the result and I just read it...
ALHAMDULILLAH...bersyukur sgt sebb dapat 3.39...CGPA dah naik jd 3.01..
seronok sangat...
tak harap dapat 3 pon sbnrnya coz I'm not that smart...
rasa nak nangis pon ada...

tadi dah call mak and bagithu ayah...
mak, nanti buat pulut kuning ek...
then, I will fasting...
sebab dah niat dah kalau dapat lbih dari 3, nak mntk mak buat pulut kuning and puasa..




THANK YOU ALLAH sebab makbulkan doa dan  hasrat hambaMU ini...
ALHAMDULILLAH....

Thursday, December 9, 2010

praktikal.....

sje wat tjuk mcm tu,
sebenarnya takde pape pon nk cite....
hari2 yang biase je..
cume orang2 kat sini baek2 belaka la...
and aku bawak bekal pergi 'keje'
hahaha....
menjimatkan duit...
dah 2 hari aku masak...
sardin yesterday and fried rice for today....
huhu...nak bangga sikit, ble x???
hahaha...


bile nak pkul 6???
nak balik....
office hour: 9-6...



oh, dengar kata...
esok result keluar...
tengok lusa la..
hahaha...

hakikat hidup

hakikat hidup...
orang yang kita sayang akan meninggalkan kita...
melainkan kita rantai mereka....
tapi itu haram....

richard castle...




note: richard castle ckp dlm english la....then, i translate it...

Monday, December 6, 2010

penat sangat...

hari pertama praktikal...
penat sangat even tak buat pape..
just kenal dengan semua staff and bosses, then di beri tugas untuk buat Safety Policy for Organization...
pening jugak la nak buat...
then tanya dengan HR, Puan Intan pasal elaun...
Alhamdulillah, dpat 300..
cuma masalahnya, kne bukak akaun maybank which I need 250 to open the account...
where would I find the money????
pening-pening....


penat la....report pun dah kena buat...
tapi nak rest la malam ni...
ngantuk...
ZzzzZZzzzzz........

Sunday, December 5, 2010

confuse...

I am finding something...
But I do not know what exactly that I find...
It is really HARD when felt like this....




esok dah start practical kat Premier Viable...
wish me luck...
hopefully it will be smooth....
dah rasa nervous...
oooo, TAKUT!!!



terlebih rajin nak post entri banyak-banyak...
takde benda nak buat walaupun ada banyak kerja yang berbaris untuk di siapkan...

Bukan Niatku - Salem..

Tertutupkah sudah hatimu

Untuk menerima ku lagi

Apakah keras hatimu

Tak bisa lentur lagi



( 2 )

Bukan ku sengaja

Mahu kau terluka

Bukan niatku



Kalau pun memang

Aku bersalah

Namun sebesar manakah

Begitu susah utk kau maafkan

Hingga ingin kau singkirkan

Bumi yang manakah yang tak pernah basah

Bila hujan mencurah



( 4 )

Aku usah berubah

Usah diturutkan hati marah

Di hati kecilmu

Ku tahu kau tak begitu



Sudah lumrah cinta

Suka bersulamkan air mata

Kita dihiris rencana

Terpetik cinta sukunya



Kita buang keruh yang melanda

Kasih pasti jernih semula

Tak siapa di dunia merasa

Cinta terlepas sengsara



Tanpa rajuk hiba

Tak ketemu makna

Nikmatnya cinta



( ulang 4, 5, 1, 2 )



Bukan niatku...



( ulang dari 1 )







baru je dengar lagu ni...first time...
but so far, i'm interested for the lyrics....
dengar lagu ni kat Sinar fm segmen Kisah dan lagu..
that girl said, his Bf usually sing this song whenever diorang bergaduh tapi sekarang takde lagi macam tu...
it sounds like.........................................
familiar to me...

again....

penat...
teman my roomate tengok rumah sewa kat shah alam, then tengok jalan pergi Jotun, tempat praktikal dia....
headache...


pening...
duit takde nak teruskan hidup kat sini...
nak mintak duit kat abang, segan la...
dahbanyak kali susahkan diorang...
hmm, tak tahu la...
kalau dulu....


enough!!!!
cukup-cukup la dengan kalau...
takde yang berubah bila asyik cakap kalau....
rite????



once again...
i got a deep cut inside here...
really deep till it take a lot of time to heal...
what should I felt when something like that happen to me???

Wednesday, December 1, 2010

dah terlalu lama...


it has been a while since the last time people around me talking about that certain someone...
and it has been a while since I smile when the people talk about that someone...
it may be long enough till I feel awkward....weird....





just forget it..it is not for you..
it just me that has nobody to talk to....






it is fun when people accept us and treat us like their family...
it felt warm inside me....
thanks to Cik Bedah....and also nenek..
menumpang kasih seorang nenek after both my grandma pass away...
miss them...
yup...and a lot....

SUNYI.....sepi...

entah kenapa, secara tiba-tiba, I felt empty....
I felt lonley.. all alone...
no one to talk to....about what I fell.....
I need someone but I don't want to be a burden...
but I can't avoid it because I'm not independent person.....



kadang-kadang, kita takkan dapat duga sesuatu yang akan datang or berlaku...
thanks to a certain friend which make me smile again when I in a bad mood yesterday...
thanks a lot...




emm, semalam pakcik kawan abang apun kembali ke rahmatullah...
aku kenal pak cik tu...tak sampai sebulan pon and aku terkejut gak bile abang apun bagitahu berita tu...
so pagi tadi pergilah melawat sebab aku kenal gak dengan family kawan abang apun tu....
family abang paan @ nizam....
aku yang rase sedih tengok cik bedah and nenek - family abang paan....
tak tau kenapa tapi rasa sayu je...
huhu..emo lbey....~


it is already late...
tido la...~

Monday, November 29, 2010

masak memasak...

for the first time...
I cook!!!!

I mean without someone else beside me la...
udang masak kari tanpa santan...
and also telur goreng...

sebelum masak call mak dulu tanya resepi lepas tu pandai-pandai masak...
hahaha
tak tau la, rasa macam masam sikit...
pendek kata, tak berapa sedap la...
tapi sebab masak sendiri and makan sendiri...
telan je la...
huhu..


hmm, tinggal sengsorang kat umah abang apun ni,
boring...


lapar....
jom makan.....~

Sunday, November 28, 2010

a lot....

hmm, dah bersawang dah blog aku ni...
lama tak update pape..
rindu plak...
ada tak orang rindu kat aku?????


banyak benda dah jadi....and dah banyak kali try nak update blog ni tapi tak berjaya...
so, this is the latest one la...

final exam dah berlalu so sekarang ni tinggal nak uruskan my FYP and also praktikal..
mak and ayah dah pesan banyak kali...buat betul2 mase praktikal...jangan main-main....
so, trust me...I will do my best....pray the best for me...


hmm, raya haji dah berlalu...
cuti yang pendek namun seronok...
semua ada...dari kak lina, abang awi, kak ani, abang apun...semua ada..
tambah lagi dengan family pakcik...plus kawan abang apun...
malam raya terasa meriah sangat walaupun penat...


jumaat lepas balik ke rumah abang apun sebab nak sipkan FYP tapi tertangguh jugak sebab ikan yang dicari tak jumpa..hahaha...
tak la, ada masalah sikit...


and, semalam adik konvo...she was graduated yesterday...
so happy for her...jealous of course...
dia dah habis blajar....
seronok tengok wajah-wajah gembira semua yang graduate semalam...
adik dapat bunga 2 kuntum and a teddy bear which abang apun belikan...
penat jugak la bawak teddy bear tu ke hulu hilir..
happy sangat adik bile dapat teddy bear tu.. hahaha...

and semlam jugak mak, ayah and adik balik kluang sebab mak and ayah nak rewang hari ni...
kesian jugak la sebab penat kan...naik bas kul 8.30 malam, sampai kluang dlam pukul 12..pastu pagi ni dah nak rewang plak...


whatever pun,
CONGRATULATION to adik...
semoga success selalu..
rezeki kita tak sama dengan orang so, sabar and enjoy masa sekarang...


hmm, terasa macam nak layan hindustan la....
jom, layannnnnnnnnnn....~

Monday, November 15, 2010

kembali...

dah lama tak share pape kat blog....lame la kot...
tapi not now...takde mood nak menaip...
just nak share satu lagu lama yang tetibe aku suka...



Kembali 
Intan Sarafina




Ku singkap tirai kenangan
Dalam jiwa kepasrahan
Senandung rindu seolah berlagu
Kembali mengusik hati nan lara... ha...


Cinta yang makin terpendam
Dalam meniti usia
Kini kembali berputik di hati kita
Yang kian di tinggalkan jauh oleh masa
Mungkinkah terulang


( korus 1 )
Dalam kesamaran
Kita pernah mencari sebuah erti
Pengorbanan suci dan sering itulah
Kita terpedaya...


Kerna jalanan hidup kita berbeza
Penuh onak ranjau yang sering menduga
Bagaikan mimpi-mimpi di kesiangan hari
Melangkah jauh di persada cinta
Cuba bersama terpaksa jua berpisah


Ku ingin engkau kembali
Namun masih ku tak pasti
Masa nan lalu
Mendewasakan diri dari mengulangi
Kesilapan semalam biarkan berlalu

Saturday, November 6, 2010

mimpi mainan tido...

dalam sibuk study yang lebih banyak tido, aku bermimpi sesuatu yang indah pada mulanya....

of course I'm happy when I will be someone's bride....someone that I do not know even the name and face....
I already wearing my wedding dress..so beautiful..and of course pink in colour...I wait and my family shown up...I'm so happy and hug & kiss them all..I feel like I miss them so much....


unfortunately, after waiting...my groom did not showing his face...no call or whatever...
his family become panic and also myself...
the  majlis was at his home and I think he is kerabat diraja kot...
entah la..
yang penting sampai terbangun memang muka lelaki tu aku tak nampak..
and maybe aku tak kawin pon dengan dia...i'm not sure sebab start mimpi je aku dah ready nak bersanding...nikah takde pon...
hahahaha



so, after thinking for a while, maybe the important part of that dream is I met my family which I really miss now...
hmm, mimpi cume mainan tido....

Saturday, October 30, 2010

angan-angan

tak salahkan kita berangan sesuatu yang indah.....






walaupun realiti tu tak seindah yang kita impikan~~

Thursday, October 28, 2010

......

rindu mak~~~~

Wednesday, October 27, 2010

baby girl...

it so sweet when someone call you baby girl rite???


hahaha...
Derek Morgan call his colleague Penelope Garcia - baby girl..

it sound so sweet and nice..

melting ~~~

Tuesday, October 26, 2010

need to be done

things I NEED to do....

  • study
    • Ergonomic
    • pollution control
    • industrial health and safety
    • risk assessment
  • questionnaire
  • ethical clearance
  • report FYP chapter 1.
all this need to be done...
hailo.....pening2....

Sunday, October 17, 2010

Exam Schedule 2010


EXAM SCHEDULE OKTOBER – NOVEMBER 2010

TARIKH
SUBJEK
MASA

31/10
ENV 424 (ERGO)
2.15 PM - 5.15 PM
4/11
ENV 513 (PC)
9 AM - 12 PM
7/11
ENV 515 (IHS II)
9 AM-12PM
10/11
ENV 516 (RISK)
9 AM-12PM









wish me luck!!!!

Thursday, October 7, 2010

....

IF AND ONLY IF I CAN KILL PEOPLE...
MAYBE, A LOT OF PEOPLE ALREADY DIE.....

Sunday, September 26, 2010

sometimes

kadang-kadang apa yang kita nak kite tak dapat...
kadang-kadang kite dapat apa yang kita tak nak...

kadang-kadang kite tak tahu kenapa sesuatu tu berlaku...
kadang-kadang kite tak dapat jawapan kepada soalan yang kite ada..
dan kadang-kadang semua ketidak pastian itu merantai dan menyeksa kita.....






ada persoalan di hati namun siapa yang ada jawapannya????

Tuesday, September 7, 2010

luahan terakhir...

so, this is the last one from me...
because I know, there is no one would read all my babbling here rite...


emm, I will start with the persiapan raya...
because of this year both of my sister is beraya at their family-in-law's house, so we are short of staff at the malam raya..as a solution, all the works that we usually done malam raya need to be done before that...
so now, I and my adik is bertungkus lumus kemas rumah, pasang langsir, mop lantai, pasang cadar + sarung bantal, gosok baju raya and many more..so that malam raya may work is only helping my mom masak...


for me, I feel excited when see the langsir that I jahit tergantung kat tingkap..seronoknye!!!


sekarang tengah sibuk nak buat ketupat....
meh sama-sama buat ketupat...






sebenarnya ada rase sikit terkilan and sedih but I can wrote it here...let it be deep in my heart...
no body won't know..
it is hurting me from inside...


Kini (Feminin)
Dinihari kian ku rasa
Ku imbas kembali waktu bersama
Segala kenangan silam
Bagai berlalu semalam
Hujan membasahi kita
Ku rasa bagai tangisan gembira
Dan burung bagai menyanyi
Lagu cinta
Kini hanyalah tinggal kenangan
Tiada ku rasa dalam genggaman
Hanya terdaya mengimbas semua
Kenangan yang lalu
Tiada kata ucapan di bibir
Tak ku sangka kali terakhir kini
KAu tidak akan kembali lagi
Sejenak ku tersedar pilu
Hanya bayanganmu yang menemaniku
Tapi apakan daya
Tuhan penentu segalanya
Kesal rasa hatiku
Kerna kali terakhir kita bertemu
Tiada ku lafazkan oh kata cinta





~saja nak share lagu ni...best...~




for the last, sempena raya yang menjelang tiba, 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI TO ALL WHO READ THIS...
MAAFKAN SALAH SILAP SAYA...
HALALKAN MAKAN MINUM SAYA...
Ziarahlah mereka yang kita sayangi raya ni sebab belum tentu raya tahun depan kita dapat jumpa lagi dengan mereka...






~merindu satu penyeksaan...
alangkah baiknya kalau ada yang merindu kita kan..~



Saturday, September 4, 2010

maybe..

maybe this is the end...
maybe this is the last..
maybe I will not be here anymore...
maybe...

so, selamat hari raya to all...
maaf zahir dan batin...
halalkan makan minum saye...

will be missing you....
trying to be tough and I know it is hard....

Thursday, September 2, 2010

happy in sad...ala2 kebahagiaan dalam perpisahan la..

80% confirm...
aku balik kampung malam raya...

tapi ALHAMDULILLAH...
sebab dah dapat kilang yang nak bagi my group masuk and buat HAZOP study..
credit given to Shukri who succeed in finding the factory...thanks a lot...
EIA pn semalam dah siap wat air monitoring..
so, berbaloi kot tak dapat berbuka dengan mak and ayah tahun ni...
:)

tapi, of course la rasa sayu kan...
tak dapat buka puasa dengan mak even sekali pun..
takpe lah...
nak buat camne kan..
I will accept that and pray umur aku panjang so that next year I will break the fast with my family...
miss you all...T-T

Tuesday, August 31, 2010

lepas satu..satu lagi masalah datang..

Lepas EIA ada problem...
IHS plak ada masalah..

bertambah-tambah beban kat kepala ni...
ada yang tak balik raya tahun ni just because of that problems..
hmm...
tension-tension....


rase nak nangis pun ada...

Saturday, August 28, 2010

yea....berjaya..

for the first time trying on my own..
with syira beside me,
I success cook the sambal sardin..
yea!!!!


heee..

Monday, August 23, 2010

pening..

lagi sekali tak bangun sahur..
pastu kononnya pergi fakulti awal nak buat kad bank, tengok-tengok tak buka lagi..
sabar je la..

my matric card broke..
and I need to made the new bank card or else I will have no money...
no money no talk..
hahaha..


a lot of work but I dont know which one I need to settle first..
hmm...
this is the final year students' life....
pening-pening...

Thursday, August 19, 2010

Kegembiraan Hanya Sementara...

Mungkin aku masih mampu tersenyum lebar semalam...
mungkin aku masih mampu bergelak ketawa malam tadi...
mungkin aku masih mampu tersengih pagi tadi...
tapi sekarang,
kedukaan menjelma...


mungkin pada orang lain,
novel tu cuma satu buku yang tak bermakna...
novel tu tak ada apa-apa makna..
tapi pada aku ada seribu makna...
lama aku cari novel tu...
lama aku tahan diri dari beli novel tu sebab mahal...
aku sayang sangat kat novel tu..
and can you imagine what I feel when I know that the novel is missing?!!

aku tak kira..
lantak lah kalau orang lain nak cakap aku pentingkan diri..
kalau orang nak cakap aku membesarkan benda kecil pun aku tak kisah...
I just want my property back....




broken heart..T-T
I never ask for present on my birthday..
but aku pun tak nak dapat berita ni...

thanks a lot..

terime kaseh la kepada sesiapa yang ingat 17 ogos hari tu..
I really appreciate it...
thanks a lot...

my fb full with the wish..
terharu sangat..
I always forget orang lain pinya birthday but ramai yang ingat mine..
hahaha..
moral of the story: remember the birthday...


thanks to kak wan sebab bagi kad..
thanks to syira sebab badi teddy bear 'si kecik'
huhu

Tuesday, August 17, 2010

17 Ogos 2010

happy birthday..
selamat hari lahir...
chu ni kuai le...

be matured..
and behave as what you should be k....

Monday, August 16, 2010

‎10 Sifat Calon Suami Yang Baik


Jika anda seorang wanita, carilah lelaki yang mempunyai sifat-sifat berikut.
Jika anda seorang lelaki, jadilah seorang lelaki yang mempunyai sifat-sifat berikut.

1. Kuat amalan agamanya. Menjaga solat fardhu, kerap berjemaah dan solat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan. Sifat ini boleh dilihat terutama sewaktu bersukan.

2. Akhlaknya baik, iaitu seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Pertuturannya juga mesti sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia.

3. Tegas mempertahankan maruahnya. Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya.

4. Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan.

5. Tidak boros, tetapi tidak kedekut. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana.

6. Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap-cakap.

7. Pergaulan yang terbatas, tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian.

8. Mempunyai rakan pergaulan yang baik. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama.

9. Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapanya.

10. Wajah yang tenang, tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan.


sedikit ilmu untuk semua...

rumah sewa...




this is the pictures of me and my housemate...
I put it all in here..
ok, not all but almost all la..







gambar-gambar di atas hanyalah lakonan semata-mata..
dah selamat upload kat FB pun...
hahaha

tengah bersiap nak pergi kelas...
SNAP!



Oppsss..
the same model...
hari hijau sedunia...



Cak! 
kat taman permainan depan rumah....





This is picture when I on my way to Stik House...

















Sedap!!!



The most beautiful picture that I took myself...



Kak Ziha's Birthday..











Thursday, August 12, 2010

Ogos..August...Bulan 8..

apa ada dalam bulan 8?
emm, bulan kemerdekaan..
bulan my little sister lulus JPJ Test...
and of course Bulan Ramadhan..


yup, Ramadhan yang di nanti dah tiba...
ramadhan bulan yang mulia..
jadi, isi lah ia dengan sebaik-baiknya...
sebab mungkin ini ramadhan terakhir yang kite jumpe...
Hari esok, siapa tahu apa akan terjadi kan???


and to my little sister,
congratulations for success in the JPJ Test..
So, make sure you mahir betul-betul driving ok..
kalau tak, sia-sia je abang apun support ko..
hahaha..
balik nanti bolehlah bawak orang naik kereta abang awi kan?
huhu



bulan 8 bulan istimewa...
kan???

Monday, August 9, 2010

Tak Seindah Itu...

Maybe pada pandangan orang, nampak macam ok..
Tapi hakikatnya...
Yang tersirat tak seindah yang tersurat...

Saturday, August 7, 2010

Sardin + Telur Dadar

For the first time, dapur rumah sewa berasap...
Sardin and telur dadar..sedap...
tapi bukan aku yang masak..
hahaha...
Syuhada + Tun + Kak Wan + Syira yang masak...
Aku tak pandai masak so better let the expert do lah...

Aku pernah je masak tapi with my mom beside me...
And I dont have the confident to cook here for others...
hahaha..
Sorry la kengkawan, korang tak rasa kot aku masak..
maggi bolehla..huhu..

Wednesday, August 4, 2010

Kita pasti dirisik..

Kita pasti dirisik..

Pertunangan sejak azali..
Di hujung hidup nanti..
Berlangsungnya perkahwinanmu dengan maut..
Hantarannya..SAKIT DAN NAZAK..
Tamu bertandang menghadiahkan esak tangis..
Pengantin dimandikan..

Dipakaikan baju cantik putih..
Wangian gaharu dan cendana..
Keranda jadi pelaminan..
Pengantin bersanding sendirian..

Di arak keliling kampung..
Berkompangkan azan dan kalimah kudus..
Akad nikahnya bacaan talkin..
Berwalikan liang lahat..

Saksi pula nisan-nisan..
Siraman air mawar..
Keluarga terdekat menepung tawar..
Tiba masa pengantin..
Menunggu sendirian..

Malam pertama bersama KEKASIH..
Di kamar bertilamkan tanah..
Dan Dia menuntut janji..
Sucikah kita tatkala berpadu..

Pernahkah taubat sepanjang hayat..
Atau terkubur bersama dosa-dosa...
Dan Dia Kekasih itu..
Menetapkanmu ke syurga..
Atau melemparkan dirimu ke neraka..





credit to Highcarl Hc

Rahsia Memimpin Wanita


Tidak dapat dinafikan bahawa hidup wanita dipengaruhi dan dikuasai oleh perasaannya. Ini kerana wanita kaya dengan perasaannya. Sembilan persepuluh (90%) daripada wanita adalah perasaannya. Hanya satu persepuluh (10%) 
adalah pertimbangan akalnya. Justeru itu, untuk menghadapi dan memimpin mereka agar tunduk kepada Allah swt, maka kaum lelaki hendaklah bermain dengan perasaan mereka sebanyak yang mungkin.

Jenis-jenis perasaan yang ada pada wanita amatlah banyak, antaranya perasaan marah, dendam, rasa malu, jemu, kecewa dan banyak lagi. Perasaan-perasaan ini boleh digunakan untuk kepentingan agama, dunia dan akhirat.

Bahasa samada dalam lisan atau tulisan adalah alat bagi membangkitkan rasa bagi setiap perasaan di dalam dada wanita. Dalam memimpin kaum wanita, kaum lelaki hendaklah cekap menggunakan daya fikir untuk mengolah bahasa dengan lidah yang petah supaya tercetus apa sahaja perasaan yang dikehendaki dalam hati perempuan.

Sekiranya lelaki inginkan perasaan kasih dan sayang berbunga dalam dada mereka, maka bawalah cerita-cerita kasih mesra dengan kata-kata hukamak (hikmah) mengenai kasih sayang. Sekiranya lelaki mahu perasaan rindu bertapak di hati mereka, maka bawalah kisah-kisah rindu dengan kata-kata yang berunsur kerinduan. Jikalau hendak membangkitkan rasa marah mereka, itu amatlah mudah kerana semua orang tahu caranya.

Dalam membimbing dan memimpin wanita, lelaki hendaklah merancang untuk mengubah dan mewujudkan setiap rasa yang dikehendaki dalam dada wanita yang bergelar anak, isteri dan ibu. Untuk itu seharusnya, kaum lelaki tahu dan mempunyai daya kekuatan yang tinggi supaya dapat merancang apa yang diingini pada diri setiap wanita sebelum memiliki mereka.

Disinilah antara kejayaan para Rasul, Nabi dan wali Allah swt dalam memimpin umat manusia. Mereka dapat menguruskan hati manusia kerana berjaya mencetak perasaan mereka hingga menjadi umat yang patuh dan taat kepada Allah swt.

Jangankan lelaki biasa, Nabi pun terasa sunyi tanpa wanita. Tanpa mereka, hati, fikiran, perasaan lelaki akan resah. Masih mencari walaupun sudah ada segala- galanya. Apalagi yang tidak ada di syurga, namun Nabi Adam a.s. tetap merindukan Siti Hawa. Kepada wanitalah lelaki memanggil ibu, isteri atau puteri. Dijadikan mereka dari tulang rusuk yang bengkok untuk diluruskan oleh lelaki, tetapi kalau lelaki sendiri yang tidak lurus, tidak mungkin mampu hendak meluruskan mereka.

Tidak logik kayu yang bengkok menghasilkan bayang-bayang yang lurus. Luruskanlah wanita dengan cara petunjuk Allah, karena mereka diciptakan begitu rupa dari bahagian tubuh lelaki. Didiklah mereka dengan panduan dariNya:

JANGAN CUBA JINAKKAN MEREKA DENGAN HARTA, NANTI MEREKA SEMAKIN LIAR, JANGAN HIBURKAN MEREKA DENGAN KECANTIKAN, NANTI MEREKA SEMAKIN MENDERITA.

Yang sementara itu tidak akan menyelesaikan masalah, Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal, disitulah kuncinya. AKAL SETIPIS RAMBUTNYA, TEBALKAN DENGAN ILMU, HATI SERAPUH KACA, KUATKAN DENGAN IMAN, PERASAAN SELEMBUT SUTERA, HIASILAH DENGAN AKHLAK .

Suburkanlah kebaikan karena dari situlah nanti mereka akan nampak penilaian dan keadilan Tuhan. Akan terhibur dan berbahagialah mereka, walaupun tidak jadi ratu cantik dunia, presiden ataupun perdana menteri negara atau women gladiator.

Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan. Itu bukan diskriminasi Tuhan. Sebaliknya itulah kasih sayang Allah, karena rahim wanita yang lembut itulah yang mengandungkan lelaki-lelaki berwajah: negarawan, karyawan, jutawan, hartawan, dan wan-wan lain. Tidak akan lahir superman tanpa superwoman. Wanita yang lupa hakikat kejadiannya, pasti tidak terhibur dan tidak menghiburkan. Tanpa ilmu, iman dan akhlak, mereka bukan saja tidak bisa diluruskan, bahkan mereka pula membengkokkan .

LEBIH BANYAK LELAKI YANG DIROSAKKAN OLEH PEREMPUAN DARIPADA PEREMPUAN YANG DIROSAKKAN OLEH LELAKI. SEBODOH-BODOH PEREMPUAN PUN BOLEH MENUNDUKKAN SEPANDAI-PANDAI LELAKI.

Itulah akibatnya apabila wanita tidak kenal Tuhan. Mereka tidak akan kenal diri mereka sendiri, apalagi mengenal lelaki. Kini bukan saja banyak boss telah kehilangan setiausaha, bahkan anakpun akan kehilangan ibu, suami kehilangan isteri dan bapa akan kehilangan puteri. Bila wanita durhaka, dunia akan huru-hara. Bila tulang rusuk patah, rusaklah jantung, hati dan limpa. Para lelaki pula jangan hanya mengharap ketaatan tetapi binalah kepimpinan diri.

Pastikan sebelum memimpin wanita menuju Allah PIMPINLAH DIRI SENDIRI DAHULU KEPADA-NYA, jinakan diri dengan Allah, niscaya jinaklah segala-galanya dibawah pimpinan anda.

JANGAN MENGHARAP ISTERI SEPERTI SITI FATIMAH BINTI RASULULLAH SAW, KALAU PERIBADI BELUM LAGI SEPERTI SAYIDINA ALI





credit to Highcarl Hc

Monday, August 2, 2010

SEDIH!!!!

Handphone rosak..
my little disney hp dah rosak...
Tak ble nak on pun...
wa... sedihnye...

apa nak wat ni..
waranty ada tapi nak kne pergi law yat plak..
jauh tu..
pening la..
dah la sok ada test...
semalam nangis sebab benda yang sia-sia..

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...
tension tul!!!

Sunday, August 1, 2010

Berdua sahaja..

Hahaha..
this weekend,
only I and Mun at home..
others? balik kampung la..

frustrating? yeah because it is quite boring when there is only two of us..
but, we success in getting fun..
rumah dah mcm tongkang pecah...
hahaha...
we enjoy the scene and the result: we have fun...

Thursday, July 29, 2010

alamak...macam mane ni..

sape tau, mcm mne nak cancel bile kite dah add org kat FB????
maksudnye, before org tu approve kite jd kwn die???

inilah padah bile buat tak fikir dulu....
mcm mane ni..
takmo la ada org kecik ati..
takmo takmo....

Wednesday, July 28, 2010

once again..Fall in love...

Hahaha..
aku dah jatuh cinta dengan super junior and 'No other'

they are so sweet...
this is the lyric and translation..

[Siwon] Neo gateun saram tto eopseo juwireul dureobwado geujeo georeohdeongeol eodiseo channi
Neo gatchi joheun saram neo gatchi joheun saram neo gatchi joheun ma eum neo gatchi joheun seonmul
[Yesung] Neomu dahaeng iya aesseo neorel jikyeojul geu sarami baro naraseo eodiseo channi
Na gatchi haengbokhan nom na gatchi haengbokhan nom na gatchi unneun geureon choegoro haengbokhan nom

[Ryeowook] Neoui ttatteuthan geu soni chagapge, chagapge shikeo isseul ttae
Neoui ganghaetdeon geu maeumi nal karopge sangcheo badasseul ttae
[Donghae] Naega jaba julge anajulge salmyeoshi, geugeoseuro jakeun iroman dwendamyeon johgesseo
Eonjena deo maneun geol haejugo shipeun nae mam neon da mollado dwae

[Kyuhyun] Gaseumi sorichyeo marhae jayuro-un nae yeonghon
Eonjena cheo-eumui imaeum euro neoreul saranghae georeo watdeon shiganboda nameun nari deo manha

[Heechul] Neo gateun saram tto eopseo juwireul dureobwado geujeo georeohdeongeol eodiseo channi
Neo gatchi joheun saram neo gatchi joheun saram neo gatchi joheun ma eum neo gatchi joheun seonmul
[Eunhyuk] Neomu dahaeng iya aesseo neorel jikyeojul geu sarami baro naraseo eodiseo channi
Na gatchi haengbokhan nom na gatchi haengbokhan nom na gatchi unneun geureon choegoro haengbokhan nom

[Yesung] Naui ganan haetdeon maeumi nunbushige jeomjeom byeonhaegal ttae
Jakeun yokshimdeuri deoneun neomchiji anhge nae mamui geureut keojyeogalttae
[Sungmin] Argo isseo geu modeun iyuneun bunmyeonghi nega isseo ju-eotdaneun geot geu, geot ttak hana ppun
Eonjena gamsahae naega mankeum geuri jalhal su iggenni yeah

[Leeteuk] Gaseumi sorichyeo marhae jayuro-un nae yeonghon
Eonjena cheo-eumui imaeum euro neoreul saranghae georeo watdeon shiganboda nameun nari deo manha

[Ryeowook] Neo gateun saram tto eopseo juwireul dureobwado geujeo georeohdeongeol eodiseo channi
Neo gatchi joheun saram neo gatchi joheun saram neo gatchi joheun ma eum neo gatchi joheun seonmul
[Heechul] Neomu dahaeng iya aesseo neorel jikyeojul geu sarami baro naraseo eodiseo channi
Na gatchi haengbokhan nom na gatchi haengbokhan nom na gatchi unneun geureon choegoro haengbokhan nom

[Eunhyuk] Itjanha jogeum aju jogeum na sujupjiman neon molla sokeun taeyangboda tteugeoweo nae mam jom arajweo
TV show-e na oneun girl deureun mudae-eseo bichi nandedo neon eonjena nunbushyeo ([Shindong] naega michyeo michyeo baby)
Saranghandan neoui mare sesangeuk da gajin nan You & I, You're so fine neo gateun saram isseulkka
[Shindong] Saranghae oh, negeneun ojik neoppun iran geol babo gateun na-egeneun jeonburaneungeol arajweo

[Kyuhyun] Gateun gireul georeo wasseo urin seoro dalpagago itjanha nolla-ul ppuniya goma-ul ppuniya saranghal ppuniya

[Sungmin] Neo gateun saram tto eopseo juwireul dureobwado geujeo georeohdeongeol eodiseo channi
Neo gatchi joheun saram neo gatchi joheun saram neo gatchi joheun ma eum neo gatchi joheun seonmul
[Siwon] Neomu dahaeng iya aesseo neorel jikyeojul geu sarami baro naraseo eodiseo channi
Na gatchi haengbokhan nom na gatchi haengbokhan nom na gatchi unneun geureon choegoro haengbokhan nom
[Ryeowook] Neo gateun saram tto eobseo


translation:
[SIWON ] There's no other like you, even if i look around
It's just like that, where else to look for?
A good person like you, a good person like you, with a good heart like you, a gift as great as you
[YESUNG] How lucky that i'm the person who will try his hard to protect you, where else to look for?
A happy guy like me, a happy guy like me, the guy with the happiest smile like me

[RYEOWOOK] Your two warm hands gets old when i'm cold
Your heart that I used to be strong becomes sensitive when I'm hurt
[DONGHAE] Take my hands silently, hold me silently, I'm only wishing for such a little comforts
You don't know my heart that wanted to do more just for you

[KYUHYUN] Call out my heart, free my soul. It always felt like first time, these remaining days are more than the time that I came to love you

[HEECHUL] There's no other like you, even if I look around it's just like that, where else to look for?
A good person like you, a good person like you, with a good heart like you, a gift as great as you
[EUNHYUK] How lucky that I'm the person who will try his hard to protect you, where else to look for?
A happy guy like me, a happy guy like me, the guy with the happiest smile like me

[YESUNG] When my greedy heart gradually search to other directions
I know all those reasons that clearly says that you're here, it's the only one
[SUNGMIN] When my mind can't handle whenever my greed grow even more
I'm always thankful. I could do better as you do(yeah)

[LEETEUK] Call out my heart, free my soul. It always felt like the first time, these remaining days are more than the time that i came to love you

[RYEOWOOK] There's no other like you, even if i look around
It's just like that, where else to look for?
A good person like you, a good person like you, with a good heart like you, a gift as great as you
[HEECHUL] How lucky that I'm the person who will try his hard to protect you, where else to look for?
A happy guy like me, a happy guy like me, the guy with the happiest smile like me

[EUNHYUK] You know, I'm a little bit shy sometimes, you don't know but you're burning like the sun, please understand my feelings. Even those girls that appears on TV shows are sparkling, you're always be the one in my eyes ([SHINDONG] I'm going crazy crazy baby)
[EUNHYUK] Hearing you tell me that you love me, I have everything in this world, you and I, you're so fine, is there someone like you?
[SHINDONG] I love you oh, please know it, to me there's only you, that I stupidly see you as my everything

[KYUHYUN] We arrived on the same road, we're just the same, how surprising, how grateful, it's love

[SUNGMIN] There's no other like you, even if i look around
It's just like that, where else to look for?
A good person like you, a good person like you, with a good heart like you, a gift as great as you
[SIWON] How lucky that I'm the person who will try his hard to protect you, where else to look for?
A happy guy like me, a happy guy like me, the guy with the happiest smile like me
[RYEOWOOK] There's no other

Sunday, July 25, 2010

tahniah...

i'm happy for you..
hope this happiness will long lasting..
I mean, forever...

Minggu Yang sibuk...

actually I already wrote this entry before but due to low connection, it lost..
and I need to write again...

so, this week is busy...
I try hard to finish my proposal and ALHAMDULILLAH...
I made it...
thanks to everyone who always there to help me...
thanks a lot friends...

But as usual...
a lot of things need to be done...
My title is : Level of Heavy Metal in Fish Live at Ex-mining Ponds and its Possible Effects.
so, I need to find the ex-mining ponds where the area already turn to aquaculture activity...
or I need to fishing at the ex-mining ponds..
That is so impossible because I do not know fishing okay....
Hmm.....hard but I will try to fix the problem...


Last Friday night..
My housemate brought us to Steak House at Kampung Baru...
We went there after Maghrib and finally arrived there around 9.30 - 10.00 p.m...
Late? yeah, due to lost and jalan sesak...

there, what make me angry is...
we waited nearly 15 minutes but there is no waiter came and take our order...
But then, one guy came and take the orders..
6 Chicken Cordon Blue
3 Watermelon Juice which is one for me..
1 Apple Juice
1 Cappuccino Blended
1 Mocha Blended..

Then, wait another half an hour I think before the Chicken Cordon Blue arrived....


before went home, I get the photo of the KLCC..
for the first time I saw the KLCC at night in front of my eyes...
It is so big and beautiful...

and because we lost on the way back,
I got the opportunity to look at KL's drama...
the people around club and disco..
the transsexual guy..
and maybe that is the first and last chance to see that...

we safely arrived at home at 1 a.m..


so, for that..
credit to Syuhadah for Chicken Cordon Blue...
credit to mun for driving all the way..
credit to syira for the car..
credit to tun for calling the waiter..
and credit to Kakwan who help me took the photos..

Monday, July 19, 2010

TENSION YANG AMAT!!!!!

Aku mungkin tak pandai..
aku mungkin bodoh...
tapi aku bukan suka-suka nak tukar tajuk aku okey..

mungkin aku mnyusahkan korang sebab tanya macam-macam..
then jangan layan every question from me...
just ignore je aku...



aku benci la!!!!!!!!!!!!
I hate myself!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Saturday, July 17, 2010

No title...

Di saat orang lain berlumba-lumba menyiapkan proposal....
aku masih lagi di sini..
no suitable title...
waaaa....

I need it..
I need to present it next week..
What should I do???
What should I do???



I don't know why but I don't have the spirit...
aku takde semangat nak buat kerja sedangkan kerja melambak...

lab report...
EIA review...
proposal..
written assignment...

can anyone help me???


yesterday, I called my mom and said that I want to go home..
but my mom said, no need because it only 2 days holiday and I will get tired...
I don't know why but I really want to go home..

Mak, ayah...
Miss both of you a lot..

Tuesday, July 13, 2010

Sudah jatuh tergolek....

Jatuh tergolek...ditimpa tangga...
waaaaaaaaaa....


dah la tajuk final year project kena reject...
aku masih tak dapat tajuk baru lagi...
pastu, broadband pulak buat hal..
nak cari journal pun tak boleh...

aku sangat tension!!!!

macam-macam hal jadik..
aku jadi sangat-sangat tertekan..

aku nak luahkan tapi tak terkeluar...
aku dah tak boleh simpan lagi..
sampai satu saat, aku rasa nak balik rumah..
takmo balik sini lagi...


mungkin buat sementara waktu,
aku mungkin akan hilang dari alam maya ni..
aku tak nak tapi terpaksa...
I wish this problem will be solve quickly..


credit to syira sebab pinjamkan broadband..
credit to mun, syuhada, tun, kak wan and also syira sebab bagi idea for the final year project...
thanks a lot...

Wednesday, July 7, 2010

mengapa realiti takseindah angan-angan...

tetibe rase kuciwa..
kenapa???
biarlah aku je yang tau sebabnya....




kekecewaan adalah sasuatu yang sangat menyakitkan...

Saturday, July 3, 2010

Friend....

what will you feel whenever you cant do anything when your friend in hard time?
what will you feel when you just can see your friend cry without single words came out from your mouth to comfort his/her?



I feel useless...
really useless..
I just can keep listening to the story but I cant say anything..
not a single word is came out from my mouth..
I keep silent and just watching that tear...

what else I can do because I also like her..
disappointed and frustrated..
it just that, I'm not expressing that feeling..
I keep it deep in my heart...
only for myself..

I'm not a friend that can do anything for others...
I just can listen...
this is me...



huh,
disappointed...
frustrated...



I'm sorry friend...
:(

Thursday, July 1, 2010

Kepenatan...

Semalam, hanya kerana proposal yang entah apa-apa ni,
aku tidur pkul 3 pagi..
pagi ni ada talk plak tu..
mengantuk sangat..nasib baik tak tertdur tadi...
pukul 2 nanti ada lagi...
Sir Subra and sir Nasa plak...
sampai pukul 5 petang..
hadoi, ngantuknye....

Wednesday, June 30, 2010

Puncak alam dan demam serta selsema.

apa kaitannya????
penghubung semua di atas adalah aku..
sebab, bila aku nak balik Puncak Alam, aku demam dan selsema..
ee, tak selesa..
Ujian ALLAH...


aku dah sampai Puncak alam semalam lagi...
kmas-kemas rumah..
malam memang kepenatan...
tidur dalam ketidakselesaan sebab aku selsema and badan panas..


sekarang nak buat proposal...
sebab sok nak kena hantar...
last minute work...
huhu....

Friday, June 25, 2010

Kahwin..

once again..married..
petang tadi, suddenly a friend of mine told me that our friend is getting married next year.

Insya-ALLAH diorang tunang tahun ni and early next year nikah..
what I feel????
of course I'm happy for her..
one thing that buat aku terkejut is calon suami dia adalah pilihan keluarga..

aku tak sangka kawan aku kawin dengan pilihan keluarga..
calonnya pun orang dekat2 rumah aku jugak..
tapi menurut kata mak and ayah aku, that guy is god looking and also good in budi pekerti..
kira, sesuai la dengan kawan aku yang menyandang jawatan ustazah ni..
ALHAMDULILLAH..

aku doakan jodoh diorang kekal sampai akhir hayat..

emm, tapi aku musykil ni...bile la ex rummate aku ni nak langsung majlis die...
calon dah ada dah..hahaha...
jawab ya, jangan tak jawab...huhu..

Wednesday, June 23, 2010

Dari Mata Arissa @ Novel Kau Sayangku..

sekarang ni aku sangat berminat and selalu tunggu cerita ni...
Dari Mata Arissa..
Adaptasi dari novel Bikash Nur Idris...
Best, aku suka tengok tapi malangnya,
minggu depan dah balik so tak dapat nak tengok lagi..
So, aku try cari kat youtube and aku tengok la part last...
hahaha....
saje nak puaskan hati sendiri..
nanti nak beli lah novel tu..
hahaha...


and sekarang pun aku tengah menunggu entri baru untuk e-novel Advidhaq..
hmm, tak sabar nak tunggu entri seterusnya..
meh la baca same2..
best cerita ni..

Tuesday, June 22, 2010

Dosa dan kesilapan.

Tajuk memang agak membosankan..
aku tau..


Bace tak surat khabar hari ni???
Dengar berita tak???
Pasal seorang remaja perempuan meninggal dunia kerana pendarahan dan dipercayai keguguran..
Dia and one boy stay in a room which suddenly that girl collapse and the boy call the bellboy..
When the bellboy comes, the girl already dead...


I have no intention in talk the negative about the victim..
She already gone but I think there is something that I, you and anyone out there can take as a moral value..
My mom once said..
'jangan sebab keseronokan yang cuma berapa saat tu,kite musnahkan masa depan,'

bagi lelaki mungkin tak terasa apa-apa,
tapi bagi perempuan, sekali terlanjur gelap masa depan..
bukan semua lelaki yang boleh terima perempuan yang dah di tebuk tupai walaupun sebenarnya dia pun bukan lagi teruna..
sorry if my word is too harsh but then this is the best way..


I'm not saying that I'm a good girl..
and I also not saying that I will not involve in this problem..
Masa depan siapa yang tahu kan..lagi-lagi aku ni hanya punyai iman senipis kulit bawang..
But, dengan iman yang senipis kulit bawang ni,
I hope and I try to avoid that..
Because if something like that happend,
it is not only me but my parents also get the effect..
right??


So, as a girl,
I hope that this will be a reminder or warning to all who read this..
not only girl but also men...

Saturday, June 19, 2010

Perasaan dan Hati...

Hari ni aku tergerak nak menulis sesuatu berkaitan hati dan perasaan...
Tak berkaitan dengan kamu yang membaca tapi boleh kamu jadikan pengajaran...


Andai kamu yang membaca adalah manusia,
please, don't hurt anybody...

maksud aku, jangan la bagi harapan lepas tu tinggal orang tu terkapai-kapai..
kalau dah tak suka pun, tolong la ada belas kasihan sikit..

no, it is not about me but others...
I have seen cases like this...
and I'm hurt when person around me get hurt...


masa nak dapat, bukan main lembut gusi dari lidah..
dah dapat, lidah bercabang dua plak..

jangan berjanji kalau rase tak boleh tepati..
jangan bagi harapan jika ia hanya di bibir saja..
and jangan korang blah macam tu je lepas korang dah ada yang lain..


senangnye hidup.
lepas buat orang sayang separuh mati, blah macam tu je..
aku bukan nak that person yang bersalah merayu or bagi ganti rugi..
no..
but at least, minta maaf la..



bile aku cakap aku terluka bila orang di sekeliling aku bersedih..
aku tak tipu..
sebab cume itu yang aku mampu lakukan..
aku cuma boleh berkongsi rasa..
aku tak dapat sembuhkan luka di hati diorang..
i'm sorry fren...



to that certain someone,
bangkit dan mulakan langkah baru..
kalau that person dah tak sayangkan kau..
ingat, aku ada
and akan sayangkan kau lebih dari that person sayangkan kau..
~if she read this..alangkah baiknya...~

****Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup, yang lain akan terbuka tapi lazimnya kita kita akan memandang pintu yang telah tertutup itu terlalu lama hinggakan kita tidak nampak pintu yang telah pun dibukakan untuk kita****

 

 renungkanlah~~~~

INDAHNYA CIPTAAN ALLAH

There was an error in this gadget