ASSALAMUALAIKUM...

This is my page....
My place to say what I feel, What I think and what happen to me..
So, please do read but don't get any negative feelings to me...
I'm just me...
ready to learn and listen....

MY CUTIE


Tuesday, December 1, 2015

Harapan dan kekecewaan...

Terkadang,
kita berharap...
Terlalu berharap...
Sampai kita lupa...
Kita hanya merancang...
Tapi ALLAH yang menentukan...


Terkadang,
Kita terlalu melayan...
Melayan perasaan sendiri...
Tanpa pasti...
Yang akhirnya kita kecewa sendiri...



Harapan dan kekecewaan,
Tak pernah berpisah....
Dan aku..
Kecewa sekarang...
Malahan terluka...



Takpelah,
Ada hikmahnya...
ALLAH takkan menguji sesuatu yang aku tak boleh tanggung kan...
Lagipun,
aku dah biasa kecewa kan...
So, what is the problem???



Let it go,
Will you heart???




how i miss you till its hurt...
and you will never know..
MSAA...

Sunday, October 11, 2015

...

R.I.N.D.U



Tuesday, September 1, 2015

Pengalaman...

Assalamualaikum...


Baru berkesempatan menjenguk...
Padahal takde la busy mana pun...
Cuma tiada apa yang perlu di update...
Tapi hari ni, rasa aku perlu menulis berkenaan sesuatu...



Kejadian yang masih baru..
Sebagai ingatan pada masa hadapan.,,



Pada suatu hari...
Kawan ajak aku mendaki..
Pada permulaannya aku ragu-ragu...
Tapi sebab dah buat perjanjian...
Aku bersetuju,,,


Ahad pagi,
Kami berlima mula mendaki dalam pukul 9 pagi..
Laluan lebih kurang gunung angsi...
Mula mula saja dah menegak...
Dan untuk aku yang dah lama tak buat aktiviti fizikal, ia amat berat..
Dah la memang aku tak fit..
Jadi, aku bermula agak perlahan...
Kesian kat diorang kena tunggu aku...



Dipendekkan cerita,
Setelah bersusah payah, aku dapat menawan puncak...
Haha...
Subhanallah....Cantik pemandangannya...
Boleh nampak dua pemandangan...
Di satu bahagian, ada tasik..
Di bahagian yang lain, nampak pembangunan pesat di bandar...
Tak lupa, rasa gayat..
Sebab, kami duduk di puncak berbatu yang tepi kami adalah gaung,,,
So, snap gambar pon tak bergerak.
Takut...



Sampai di puncak, arif dah meneruskan perjalanan ke puncak yang lagi satu sebab nak turun dari arah yang bertentangan...
Bagi aku pula yang gayat ni, aku cadangkan kami turun dari bahagian kami naik...
Sebab aku tengok laluan di hadapan menyeramkan..
Tapi undian tak menyebelahi aku...
Maka kami berempat mula la langkah nak turun semula...
Jalan tak payah cakap, scary sangat...



Sampai satu tempat,...
Laluan turun...
Memang berbatu la kan...dan licin..
Kami perlu berpaut pada tali..
Aku dengan takut takut, cuba jugak untuk turun...
Masalah adalah, selepas turun, kami tak tahu mana arah yang betul...
Naik batu tinggi atau turun ke bawah..
Dah takdir agaknya, takde siapa yang lalu masa itu...
Amir dengan kasut rosak cuba mencari jalan turun dan nampak tali terikat di pokok...
Pada aku, kalau nampak tali, maksudnya jalan turun...
Jangan ikut petua ni sebab salah...hahaha...


Kami pon turun la perlahan lahan kerana laluan curam dan agak susah.
Yunie, Thia, aku dan Amir.
Sampai di satu bahagian, kami perlu menggunakan tali untuk turun...
Memang curam..
Yunie mula dulu, dan sekelip mata...
Kami nampak yunie jatuh...Amir masih di atas, aku dan thia tak mampu nak berbuat apa apa...
Aku cuma mampu menjerit...
Yunie sempat berpegang pada satu batu...sesaat kami lega..
Namun, bila Yunie lepaskan pegangan, dia terus jatuh sebab jalan tu memang curam...
Saat ni, aku memang jerit kuat kuat nama yunie.
Rasa nak menangis, menggigil sume ada.
Bayang yunie kami tak nampak...
Kami jerit nama yunie kuat, namun tiada sahutan...



Amir serahkan beg aku yang ada handphone aku dan amir kepada thia..
Sebab dia nak turun ke kawasan kami..
Malangnya, bila dia turun, dia terlanggar thia dan beg terlepas jatuh...
Kami hanya boleh tengok saja beg tu tergolek jatuh...
Memang takut sangat masa tu...
Aku dan thia pandang amir...
Amir pandang kami...
Kemudian kami terdengar jeritan yunie...
Masa tu sedikit lega..kerana kami tahu dia masih okay...
Kami jerit semula bagitahu beg aku jatuh dan andai yunie nampak, mungkin yunie boleh capai...
Takdir menyebelahi kami, beg aku jatuh berhampiran dengan yunie...




Kemudian kami blur...tak tahu nak buat apa..
Amir nak turun untuk tengok Yunie, aku menghalang...
Bukan pentingkan diri...
Kalau dia turun, apa jadi dengan kami???
Kemudian kami terfikir untuk call Arif, sayangnya....handphone amir dah jatuh bersama dengan beg aku...
Thia pulak takde no phone arif..
Beku kejap masa tu...
Pastu teringat, handphone Yunie kat beg arif..
Kitorang mintak thia call handphone yunie...
Berjaya!! Arif jawab...
Amir terangkan apa yang berlaku...
Dan arif kata dia akan call JPAM...



Lepas tu, kami berhubung dengan yunie menggunakan handphone...
Sesekali menjerit...
Just untuk pastikan yang yunie ok dan bagitahu yunie yang kami tak tinggalkan dia...
Amir mintak kami naik sikit dari tempat kami sebab keadaan bahaya...curam dan limited...nak bergerak memang takut...
Dengan susah payah, amir naik dan tarik aku dan thia naik.
Kat kawasan tu, masih curam tapi ada la tempat untuk kami duduk...
Menggigil tak payah cakap la...Nak bergerak memang takut...



Bila dah stabil sikit, kami mula berfikir...apa yang perlu kami buat...
Thia kata call 999..
Amir setuju...
Tapi biasalah, tak sistematik kan..
Lepas call 999, bomba, polis and hospital call kitorang balik...
Nasib baik ada amir nak jadi jurucakap...
Berulang kali dia bercerita keadaan kami...
Terasa macam cuak sangat...
Bomba bergerak agak cepat la...sebab kali kedua dapat call dari bomba, dah ada yang bergerak ke tempat kejadian...
Masa tu lega sikit...
Sebab yunie pon tanya siapa yang nak selamatkan dia, bila nak selamatkan dia..
At least bila bomba on the way, kami boleh la tenangkan dia..




Lepas tu, sesi menunggu...
Mungkin sebab stress, aku rasa badan and pinggang sakit sangat...
Lapar, haus...tak payah cakap.. sebab bekalan air dan roti sume dalam beg yang jatuh...
memang tahan je la lapar...
Satu jam lebih menunggu, aku ternampak kelibat manusia...
Nampak kecik je dari atas,..
BOMBA! aku jerit...melambai lambai..
Pastu aku dengar dia jerit,'adik, kawan awak yang jatuh tu kat bawah sini ke?'
Aku jerit balik 'ha'ah, kat bawah sana,'
'okay, kami cari kawan awak dulu'
Masa ni, aku bersyukur sangat aku ada suara yang kuat...
huu...
Kami call yunie, bagitahu pasal bomba dan minta dia menjerit kalau nampak bomba...




Tak lama lepas tu, aku dengar sekali lagi suara bomba..
'Dik, dengar tak suara abang?'
'Dengar,' aku je la yang jerit
'Abang ni bomba. awak kat atas tu boleh turun x?'
'Tak, bahaya. kitorang takut nak turun,'
'Adik boleh naik balik tak?'
'Tak, kena ada tali,'
'Ala dik....,' sedikit mengeluh..mungkin sebab nak kena daki dan cari kami..
'okay dik. abang nak bawak turun kawan awak dulu ke bawah, malam kang abang datang cari awak,'
Aku cuak...kenapa malam??
'Bang, daki naik ni sejam je...kenapa nak sampai malam?' rasa suara nak nangis da masa ni...
'Abang gurau je la dik.. kejap lagi abang naik,' masa ni rasa nak marah ada, nak gelak pon ada...
Lepas tu abang bomba tu sambung, 'Adik, cari tempat selamat, duduk diam, jangan bergerak. faham?'
'Ha, ok faham,'
(perbualan di atas adalah secara menjerit sebab bomba 30m kat bawah)
Dan memang simpan tenaga sebab nak menjerit...okay, tipu je....hehe




Kami sedikit lega la sebab yunie dah dijumpai dengan selamat.
Masa ni kami da boleh berborak-borak walaupon letih sebab tempat duduk yang limited...
nak bergerak memang kena hati-hati..
Tapi lepas sejam, kami jadi bimbang...
Takde orang yang naik selamatkan kami ke?
Jadi kami call bomba semula.
Menurut BOMBA, pasukan yang selamatkan yunie baru je sampai bawah.
Kami perlu menunggu dulu.
Terpaksa la menunggu.




Pukul 5, thia dapat call dari someone, bertanya di mana lokasi kami..
Masalahnya kami tak bergerak sejak 4 jam yang lepas...
Tunggu kat tempat sama.
Cuak wei...
Masa ni, amir kata dia nak cuba naik sikit...sebab kami terlindung di sebalik batu besar...
Takut orang tak nampak kami.
Hari makin gelap..
Gigih amir nak bangun dan kumpul semangat...
Serius aku cakap, lepas nampak yunie jatuh, memang semangat sume dah terbang...
Semua pon nampak bahaya...
:(



Tengah amir nak bangun, kitorang dengar suara orang panggil...
MAsa tu, ALLAH je tahu perasaan kitorang...
Lega, nak nangis sume ada..
Kitorang jerit kuat kuat 'kitorang kat sini, kat bawah sini,'
Perkara pertama abang bomba buat adalah snap pic...
As record... nak tunjuk kat bos katanya..
Aku ditegur sebab muka masam..
'Happy la sikit, kitorang da jumpa korang ni,'
Bukan salah aku, muka aku memang jenis masam kalau aku tak senyum..bukan sengaja..
Lagipun aku memang letih dan lapar masa tu....
Bomba datang berdua..
Dan mereka pon takde air.



Seorang daripada mereka turun ke bahagian amir dan thia.
Niatnya untuk ikat tali dan kami kena turun ke bawah secara repelling...
Tapi bila dia tengok keadaan tanah...
'Tak boleh ni, ni dah makin curam. Korang tau tak, kat sini berapa orang dah jatuh dan mati? kawan korang tu bernasib baik dan umur panjang. tali ni, kitorang guna masa nak selamatkan mangsa sebelum korang. Masa tu tanah lain sikit. ni da makin curam,'
Kitorang cuma mendengar dan bersyukur sangat.
'korang ni boleh je naik sendiri. tapi lepas tengok kawan jatuh, korang da cuak kan?'
AKu setuju sangat. memang tak berani nak buat apa apa pon.
Kemudian mereka ikat tali, dan kami naik sorang demi sorang.
Dan mulakan perjalanan turun.
DI pertengahan jalan, kami berjumpa dengan JPAM yang juga naik untuk operasi mencari dan menyelamat kami.
Dalam perjalanan turun tu memang kena bahan saja la...sebab jadi macam tu...huhu..
Dan aku sendiri pelik, macam tak percaya aku naik lalu jalan berbatu yang curam..
Kaki menggigil tak payah cakap la...




Pukul 7 kami sampai ke bawah...
Masa tu lega sangat...
Sangat sangat...
Kemudian adalah beberapa perkara yang kami perlu selesaikan...
Kena soal siasat dengan polis...
Tapi syukur sangat semuanya selamat.




Dan aku sangat sangat berterima kasih kepada ahli bomba yang sanggup naik turun untuk cari dan selamatkan kami...
Memang menakutkan tapi ini pengalaman yang baru dan bagus untuk aku...



Selamat turun satu hal,
Nak bagitahu family satu hal..
Nasib mak ayah tak marah... bising sebab jadi benda macam tu je la...
Tapi mak cakap, ayah bising.. 'kenapa la suka sangat daki sana daki sini tu,'
Haha...
Maaf ayah...
Kadang kadang aku rasa tu je cara nak tambah keyakinan aku...
Nak tunjuk even aku badan besar, masih mampu nak buat aktiviti fizikal yang berat..
Even though kena push la...
Haha...mental tak kuat sangat kan...



Apa pun, aku happy dengan aktiviti yang aku buat...
Hehe..
Cumanya, lepas ni mungkin kena take extra precaution bila hiking...
Sebab, trauma wei...
Terbayang bayang curam dan yunie jatuh...
Serius...




As conclusion,
Famous sekejap sebab masuk berita dan surat khabar...
Haha...
Yang penting kami selamat...
Till next entry, take care...




p/s: 3 kali tergendala nak menulis sebab bila start menulis je, aku sakit perut...haha...kekonon trauma...haha

Sunday, July 12, 2015

Kembali Kepada Pencipta...

Assalamualaikum...



Minggu lepas, aku dapat berita...my classmate masa degree meninggal sebab accident kat terowong smart.
Terkejut sangat...

Berkesempatan melawat di HKL.
Dapat menjenguk..wajah arwah bersih dan aku kira tenang.
Ramai yang menunggu...dan bagi aku tu tandanya arwah disenangi ramai...
Yang paling aku kagum, ibu bapa dan isteri arwah sangat kuat. Tak menunjukkan kesedihan malah mampu tersenyum.
Aku tak tahu apa yang mereka simpan dalam hati tapi aku kagum...sebab andai aku di tempat mereka, mungkin aku tak mampu bertahan seperti itu...



Dan sejak itu, ada rasa yang tertinggal...
Kalau sebelum ni, terfikir pasal jodoh...
Tapi sekarang terdetik...jodoh atau maut yang sampai dulu..
Sebab mati tak mengenal usia kan?



Dan aku mula berfikir...
Bagaimana pula nasib aku?
Apa penghujungnya hidup aku?
Ada tak orang yang bersedih..sebab aku pernah dengar, andai kematian seseorang itu membawa kesedihan maksudnya dia disenangi...
Dan andai kata aku pergi dulu, bagaimana dengan hutang piutang aku?
Bagaimana dengan janji yang tak tertunai?
Bagaimana dengan dosa yang menimbun?
Bagaimana pula dengan tanggungjawab aku utk mak ayah?
Ke neraka kah aku? Kerana serasanya syurga jauh dari gapaian tangan... :(



Kita selalu berfikir, esok akan selalu ada untuk kita kan?
Sebab tu kita selalu bertangguh kan...




Jadi, sebelum aku menutup mata...
Kepada sesiapa, yang aku ada hutang dan tak bayar lagi...sila lah bagitahu...aku cuba bayar..
Kalau ada janji yang masih belum tertunai, cari aku...bagitahu..
I have short term memory lost symptom..so selalu tak ingat..
Jadi, datang dan bagitahu...insya allah aku cuba tunaikan...




And permintaan terakhir,
If you ever heard that I'm gone...
Doakan aku tenang di sana..
Boleh?
Dan tolong bagitahu mak ayah..
I love them so much that no words can describe...
Terima kasih...
:)




Ya aku tahu, mungkin lepas ni akan ada entri dari aku pasal raya and so on...means aku masih hidup...
Tapi ingat pasal kematian kan sesuatu yang baik...
;)




So till the next entry,
Take care and forgive me...




Regards,
NJ...

Sunday, June 21, 2015

Random Talk..

Assalamualaikum....
Hai blog....

Lama tak menjenguk...
Tau tau je dah ramadhan semula.
Selamat berpuasa kepada semua muslimin muslimat...
Semoga ramadhan kali ini lebih bermakna buat kita semua...


Tak ada tajuk khas sebab entri kali ni, aku nak membebel...
Tentang perkara yang aku tengok dan hadapi...



Tadi, suddenly my sister sent whatsapp...She told me about her daughter...
I mean about the performance in school...
She is getting worried because her daughter is not doing well in her studies...
I was like 'kenapa tiba2 tanya aku.. bukan aku ada anak pon'
But then, I try to comfort her...
tetiba jadi kaunselor...haha


I said that, kemampuan budak2 tak sama. Maybe she lack in theory but good in something else. So she need to explore and develop the potential.
I also remind my sister so that she wont compare her daughter with anybody else.
Because, no one like to be compared with other people. Am I right?
I did ask my sister to study together with my niece and try to encourage her.
I did warmly remind her to not 'naik angin' since she is like me...cepat naik angin...
haha..
And I think my sister got it and try her best to be a good mother..
Its not that easy to be a mother and at the same time working...
And I salute to all working mothers out there...
And I am hoping I could be a good mother too....berangannnnnn haha..



Hmm, nak bebel pasal apa lagi?
Ah raya da dekat...
I love hari raya but if I could, I would like to have hari raya without the question 'bila nak kahwin?'
Well, after abg awi and abang apun got married, its only me and adik left...
so people will start asking...
How should I answer that particular question...
kalau dulu punya planning memang la tahun ni kahwin...
Tapi sekarang ni, plan nak kahwin dah jadi plan no 9 ke 10...Haha
Gaya macam banyak planning...
Maybe I need to pursue my dream first..getting my PhD, stabilize my life, get one car and so on....
Then, I will think about marriage...
Or lets just Allah decide about it...



Siapa la yang taknak kahwin kan...
huhu..
I want to get married but jodoh tak sampai lagi...
But frankly speaking, I cried when I saw tun's wedding dress...
Cried not because jealous or what but I cried because I am questioning myself 'when will I could wear that?'
But then I realize, Allah know the best for me...
So tawakal je la...



Dah la, penat membebel...
If there is anyone who read this, selamat berpuasa....
make sure puasa penuh...
abang ijat, umur 6 tahun dah puasa penuh tau...hehe
Till the next entry, take care!



Tuesday, April 28, 2015

Gua Batu Maloi

Assalamualaikum...
Hai blog...




Sabtu lepas, 25 April 2015, aku ikut trip student ke Gua Batu Maloi...
Gua tu terletak di Johol, Negeri Sembilan. Dekat dengan tampin.
Jangan tanya jalan ke sana sebab aku tak tahu.
Masuk bas, aku tidur saja. Haha...



Satu part yang kelakar adalah...
Aku ikut sebab ingatkan trip ni sekadar jalan2 tengok gua...
So dengan excitednya aku daftar nama...
Dah bagi nama and bayar, baru lah search kat google pasal gua ni...
Terkejut la.. bila baca review and tgk pic...
Satu benda je aku terfikir.. lepas ke tak aku nak masuk lubang kecik2 ni...
Haha...



So bila da baca review,
I know that I need to bring headlamp...
and since I don't have suitable shoes, Jumaat malam tu pergi la beli kasut...haha
Headlamp beli kat mr.diy je. Harga x sampai 10rggit...huhu

My new baby pink!!


Sabtu, lebih kurang pukul 7.30 pagi kitorang bertolak.
Seramai 38 orang peserta terlibat termasuklah aku dan seorang lagi pensyarah...
Kami berhenti di RnR Seremban untuk sarapan...Kemudian bergerak semula.
Lebih kurang pukul 11 sampai johol.
Disebabkan bas tak boleh masuk ke base camp..
Kami terpaksa berjalan kaki masuk.
Tak jauh mana pun...lagi jauh aku jalan dari taman permata ke kolej...
Rasanya laaa...haha


Students posing depan bas and aku interframe...
haha...


Sampai di base camp, guider kami dah siapkan sarapan..
Sarapan dulu and kemudian kami diberi sedikit taklimat.
Kami dipandu oleh seorang guider perempuan berusia 25 tahun tapi berpengalaman lebih 10 tahun di gua ni.
Tak ingat nama guider ni tapi dia anak kepada founder gua batu maloi.
Hmmm nak tulis pasal gua ni tapi aku dah lupa la apa yang pakcik Jo cakap... haha...



Habis taklimat, baru la kami bergerak masuk...
Perjalanan kami mengambil masa lebih kurang 4 jam untuk sampai ke base camp semula..
Lama?? Yup sebab laluan bukan mudah...
Kami masuk gua batu granit yang mana kami perlu memanjat, melompat, merangkak, mengesot and banyak lagi...
Kebanyakan pergerakan menggunakan kekuatan lengan dan kaki which I dont really have that...
And despite of my big figure, I still could enter that small hole and climb the big stone...
Terima kasih kat sorang pak cik ni yang sudi bg pinjam paha untuk bantu aku panjat batu yang tinggi.
Dan aku hampir hampir lemas bila menyeberangi satu kawasan yang dalam...
My mistake, salah teknik... haha...
Oo lupa nak bagitahu... masuk gua ni, memang 100% kita akan basah...huhu




Sepanjang perjalanan, kami masuk gua kelawar, gua perahu and jumpa batu putera puteri maloi....
Kenapa nama putera puteri maloi? Sebab terdapat bentuk yang seakan2 sepasang lelaki dan perempuan terbentuk di atas batu. Memang nampak dengan jelas ada figure tu...
Gua perahu pulak sebab ade batu yang memang bentuknya seperti perahu cuma ia hanya separuh perahu...
Kat bawah ni gambar yang sempat dirakam... and masa ni baru separuh perjalanan...











Sampai hujung gua dalam pukul 3 petang, guider bertanya sama ada kami ingin ke batu maloi atau tidak...
Aku and a few student, give up. Serius letih..
Kaki tangan semua dah menggigil.
So students yang lain naik untuk tengok batu maloi tu.
Sampai di base camp, aku mandi, solat and makan.
Kemudahan di base camp lengkap. So, tak ada apa nak risau...
Lepas makan, and solat asar.. pukul 5.30 petang kami bertolak balik...

Muka letih tapi masih nak posing...
waktu ni baru sampai ke base camp...

Gambar di bawah adalah gambar kami nak balik...








In short, aku puas hati and happy sangat join this trip,...
Sakit badan, bengkak and lebam memang ada...
Bak kata guider tu, kenangan...haha
Lain kali nak pergi lagi and naik Batu Maloi sekali....
In case sesiapa nak ke sini, boleh la hubungi no yang tertera di dalam gambar di bawah....






So till the next entry, take care...
S.A.R.A....

Thursday, March 19, 2015

Jalan-jalan ke Kelantan...

Assalamualaikum..
Sedikit excited nak menulis...
Hehe...


Last weekend, aku ke kelantan...berdua dengan kakwan...
Pertama kali berjalan jauh tanpa mak ayah dan merancang semuanya sendiri...
Kami ke kelantan kerana menghadiri majlis perkahwinan fiza...
Bila dapat jemputan kami da sedikit excited..hehe...



Kitorang survey bilik hotel...Hmm, since this is our first time...
So agak nervous jugak..
Nasib baik ada satu laman web yang membantu... agoda..
Boleh la try guna kalau nak melancong...huhu...
So kitorang tempah bilik kat Ridel Boutique Hotel kat Wakaf Che yeh...
Murah jugak la. RM99 untuk satu malam...tapi sebab guna agoda, dapat murah sikit...
Ingatkan malam kedua nak tidur kat rumah abang apun, tapi sebab dia takde...so we decided to spend our night at Pantai Cahaya Bulan...
Using Agoda jugak, kitorang book chalet kat PCB Resort. RM121 semalam berserta sarapan...



Selesai persiapan, hari Jumaat kitorang bertolak pukul 7 pagi...
Of course la kakwan yang drive...hehe
Berhenti rehat jap kat temerloh rasanya pastu teruskan perjalanan...
Kitorang lalu LPT 2....dan disebabkan aku lupa nak bagitahu kakwan yang RnR kat highway tu takde stesen minyak, kami keluar ke telemung semata-mata nak isi minyak...
Kelakar la kalau ingat balik...sebab tak tahu kawasan tu, nak cari stesen minyak kemain la susah...
Tapi alhamdulillah, kami selamat sampai kat Wakaf Che Yeh pukul 2 petang.
Check in, pastu terus masuk bilik...
Mula-mula risau sebab hotel ni kat rumah kedai and kawasan sunyi je.
Tapi sebenarnya bila masuk, bilik memang okay sangat...
And sebenarnya hotel kitorang memang betul-betul depan pasar Wakaf Che Yeh tu...
Puas hati la dengan condition hotel...

Ridel Boutique Hotel..






Masuk je bilik, kitorang rest...penat kot. Haha...
Tengah rest tu erma call, tanya kat mana semua and she said she's going to come after asar.
So I said ok and continue to rest.
After that, Melin called...she asked why I didn't tell her that I'm in Kelantan. Then she asked me and kakwan to come to Pian's house on Saturday..
Terkejut la kitorang.. aku dah la bawak sepasang je baju cantik..
Tapi fikirkan dah sampai kelantan, kitorang pon ok je la...
Then lepas asar Erma sampai, dia bawak kitorang jalan and makan...
Of course makan!!! Hehe..
Kitorang makan nasi kerabu kat Yati Ayam Percik...
Sedap!! Tapi takde gambar sebab tengah lapar masa tu... hehe
Lepas makan, kitorang jalan kat Billion...cari hadiah fiza..
Before maghrib kitorang balik hotel and masa tu erma memang tak boleh masuk da. Sebab diorng tutup jalan untuk pasar.. ala macam uptown kat danau kota tu..
Lepas isyak, kitorang pon jalan kat pasar tu..
Memborong la ape lagi...
Aku beli jubah and shawl...hehe.. kekonon sebab nak g umah Pian...heheh..
Pukul 1030 kitorg balik hotel....
Tengok tv sampai tertido....



Hari kedua bermula agak lewat...
Plan asal, nak bangun dan cari sarapan tapi... disebabkan keletihan, kami hanya keluar dari hotel hampir jam 12 tengah hari.
Berdasarkan location yang fiza hantar, kami pon bertolak ke rumah dia... tak jauh pon...
Sayangnya, kami sesat.... waze menunjuk arah yang salah. Haha.
Nasib kami baik bila terserempak dengan erma.
Lalu dengan bantuan dia dan mak dia, kami selamat sampai ke rumah fiza...
Masa sampai tu, agak awkward sebab aku sangatlah tak pandai beramah mesra dengan orang yang aku tak kenal...nasib baik ada erma...huhu...
Nampak si pengantin yang baru selesai akad nikah sedang makan...
Cantik sangat... nampak seri pengantin...
Selesai makan, kami pon berjumpa dengan pengantin dan amik gambar kenangan...









Destinasi seterusnya ialah, Pasar Siti Khadijah.
Oh, lupa nak cakap.
Kali ni, erma menjadi pemandu pelancong kami...
Sampai kat pasar yang terkenal ni, azan zuhur berkumandang...
Apa saja yang kami beli entah...tapi banyak jugak la...
Masih nampak kesan banjir besar awal tahun hari tu...
Dan aku dapat bayangkan keadaan semasa banjir melalui cerita erma.
Selesai membeli belah, erma belanja kami aiskrim yang ada macam2...sila refer gambar...
Orang belanja, lagi la rasa sedap...hehe
Sambil makan aiskrim, kami menuju ke destinasi seterusnya.
Muzium adat istiadat diraja kelantan.
Tak tahu la, aku ni memang suka masuk muzium kot..haha..
Bayaran masuk hanya RM2 sahaja...
Berdekatan muzium, ada landmark lain tapi aku lupa nama dia...
Hahaha.
Ada jugak Masjid Sultan Muhammad..er, tak sure nama masjid ni sebenarnya...so, sila refer gambar...
Habis melawat, singgah kedai jahit and terus hantar erma balik umah kakak dia...
Rumah2 kat sini semua besar dan cantik...
Dan menurut kata erma, murah sangat kalau nak banding dengan kuala lumpur...
Huhu...


Pasar Siti Khadijah...


Sila abaikan aku yang gemuk ni..huhu




Aiskrim yang super sedap...
semua ada dalam ni...




Lepas hantar erma, kami terus ke Pantai Cahaya Bulan!!!!
Jarak perjalanan setengah jam tapi sebab ikut waze dan kami sesat, sejam jugak la sampai...
Kami menginap di PCB Resort....
Betul2 tepi pantai...cuma pantai dah ditambak sebab hakisan yang sangat kuat...
Check in dan berehat.
Kali ni, kitorang dapat chalet. Boleh tahan besar sebab semi-d. Cuma mungkin sebab chalet lama, so ada la beberapa defects.
Sementara berehat aku pon menjahit...jubah yang baru dibeli... jahit apa???
Potong sikit, kalau tak sapu tanah la jawabnya...
Siap menjahit, kami pon berjalan ke tepian pantai.
Aku makan mee udang dan air kelapa, manakala kakwan makan mee kungfu dan abc kelapa....tak cukup dengan tu, kami order jugak cucuk-cucuk...
Sedap wei... tapi memang kenyang gila.






Lepas makan, jalan2 kat pantai...duduk kat batu, amik gambar banyak2...gelak2...
Pastu balik bilik.
Mandi2 and siap2...lepas maghrib kami bergerak ke rumah pian.
Dan sekali lagi, location dan waze buat kami sesat.
Rumah pian dekat je dengan wakaf che yeh tapi waze bawak kami kemana-mana entah...
Sejam baru sampai.
Kesian kakwan, penat memandu.
Selamat sampai, jumpa melin dan pian....
Makan-makan, borak-borak... tanya perkembangan masing-masing...hampir 10.30 kami meminta diri...
Sampai bilik pukul 11 lebih...
Bersihkan diri, dan terus tidur....


Adik pian...pelamin dia cantik sangat...




Hari terakhir, aku bangun awal...sebab nak tengok sunrise...hehe
Kakwan tak ikut sebab dia penat, so aku keluar sendiri je.
Tak takut sebab dekat je kan dengan pantai and ramai je yang tengok sunrise.
Cantik sangat sunrise....hehe..





Pukul 7.30 masuk bilik, kemas barang.pastu mandi and bersiap.
Pukul 9.30 kami bersarapan. Sarapan percuma cumanya, tak sama la dengan hotel 3 4 bintang tu.
Tapi kenyang la jugak.
Lepas sarapan, kami selfie for the last time dan check out.
Untuk perjalanan pulang, kami mengambil keputusan untuk lalu jalan tepi pantai.
Sebab nak singgah terengganu dan beli keropok lekor....hehe...
Berpandukan papan tanda arah, kami memulakan perjalanan...
Dan dengan bantuan faris, kami selamat sampai ke pantai kelulut...
Beli keropok lekor yang goreng dan rebus...
Sedap giler...serius...tak tipu...
Dan aku rasa nak lagi....huhu...
Sepanjang perjalanan kat terengganu tu, kami lalu sebelah pantai, dan pantai dia serius cantik...
Sungguhlah, alam tak pernah membosankan....






Kami selamat sampai ke KL balik pukul 7 lebih sebab jem sikit kat genting sempah.
Aku kesian kat kakwan sebab dia drive sengsorang...
Huhu...sorry kakwan...
Tapi aku sangat happy dengan percutian kali ni...
kakwan, lain kali kita bercuti lagi ea. Lepas ni, kita paksa tun ikut....hahaha


So, tu je untuk kali ni...
Agak panjang entri kali ni...
And till the next entri, take care...













and awak...saya rindu...
but you wont know...haha


Wednesday, March 4, 2015

Hiking and Camping...

Assalamualaikum.
Hai semua, how are you...
Ke konon ada orang baca la kan.. haha



Since last year, aku selalu ikut this one club...independent club...
Known as Kelab Aspirasi Belia. Boleh cari di insta.. #kabmalaysia
Which most of the members are my students.
So last weekend, diorang organize one activity...
Hiking and camping at Gunung Nuang...


Dengan excitednya, I did some research about Nuang..
Sebab nervous... lama da tak hiking and berat aku makin naik...so aku kena tau sama ada aku boleh tak naik...
So based on the reading, I knew that I wont be able to reach the top...
Plus they said, hanya yang fit and nak naik je akan naik sampai puncak..,yang lain akan stay di kem.
Lega sikit...



Perjalanan bermula hari sabtu.
Sampai di entrance kat pangsun pukul 5 lebih...petang..
Yang da sampai masa tu halim, hilmi, kakak hilmi, kawan kakak hilmi, ayuni and tini....
Shamir and haziq tak sampai lagi.
Campur aku, farhana, hakim and ali.. peserta untuk kali ni 12 orang je.
So sebab da lewat, hakim suruh kami naik dulu manakala dia dan halim akan tunggu shamir dan haziq.


Since da lama tak exercise, rasa tak larat sangat... dengan bawak beg berat semua..
So aku, farhana n ali suruh geng yang fit untuk jalan dulu sementara kami jalan slow2.
Oo lupa nak cakap, jalan ke kem lolo (base camp, tempat kami camping) sepanjang 5.8 km tu dikenali sebagai Never Ending Road..yang separuh darinya boleh dilalui four wheel drive..
Tapi challenging sangat sbb naik bukit yg curam...dan tinggi..
Sampai kat pondok pertama, kitorang jumpa dengan geng depan tadi.. tak lama lepas tu haziq sampai.. tak jauh pon diorang kat belakang...
Pondok pertama terletak 1.6 km dari entrance...
Sementara kami menunggu shamir, hakim dan halim.. group yang fit tadi bergerak dulu...
Jadinya kami terpisah menjadi dua group...
Bayangkan berjalan dalam hutan...gelap, ada satu lampu je...
Eh, dua lampu termasuk lampu handphone aku..
Nasib baik, cahaya bulan ada...membantu la jugak...



Kami sampai di kem lolo lebih kurang jam 9.30 malam...4 jam nak sampai kem lolo..
Dah ade 3 kumpulan yang berkhemah di kawasan sekitar...
Kem lolo berdekatan dengan sungai, jadi mudah untuk mendapatkan bekalan air...
Pasang khemah, hidupkan api masak nasi and bbq ayam...
Hampir pkul 12 jugak kami makan...
Konon nak mandi malam tu, tapi disebabkan gelap dan mals, niat tersebut dibatalkan...
Lepas makan, masing2 masuk khemah kecuali shamir, hakim, haziq dan ali..
Bising diorang tu..haha.. tapi aku tak kisah pon sebab aku tak suka sunyi sangat...
pusing sana, pusing sini... mata tak boleh lelap.. pastu aku ajak tini keluar and join dioranv yang tengah panaskan mushrom soup.. heheh...
Pkul 2.30 aku masuk tido...
tido tak nyenyak..kejap2 terbangun.. dah la sejuk gila..nasib baik ada tuala buat selimut...
yang paling aku ingat pkul 5 lebih ade satu group baru sampai kem lolo...
Bising sebab diorang ramai...


Pukul 7 terbangun, semua nyenyak tidor lagi...
Memang takde sape yang naik puncak...
Sebab, kalau ikut plan... siapa yang naik puncak kena gerak pkul 6...since it takes 6 hours to get to the top...
Aku bangun, and then tini and ali...
Hidupkan api, bakar ayam lagi and masak air...
Aku tolong sikit2 je..pkul 10.30 baru semua orang bangun...
Gilir2 mandi...pastu berkemas.. hilmi  kakak and kwan dia gerak awal sebab ada hal..
Makan tengah hari dan kemas kawasan khemah...
Pukul 1.30 petang kitorang bergerak turun...


Time turun masing2 cepat...
Aku dengan momentum aku la...slow je..
Dan masa ni, aku boleh rasa the never ending road walaupon aku sampai ke entrance dalam masa 1 jam 45 minit je...
Sakit tapak kaki sebab banyak batu2 kecil..
Sakitnya masih terasa sampai hari ni..
Yang paling buat aku rasa terkejut, ade program larian dari entrance ke kem lolo....larian tu bukan satu lap tapi 4 ke 5 lap.. means 4 hingga 5 kali pergi balik kem lolo...
Aku yang buat satu lap pon separuh nyawa nak habiskan.. kalau 4 lap, pengsan terus gamaknya... haha..



Basically this event gave so much fun...
Gain new knowledge contohnya nak hilangkan kesan minyak pada pinggan, kita boleh gunakan pasir...huhu...survival skill tau...
And ada banyak lagi la....
and dalam hati dah niat, one day aku nak jugak naik sampai puncak nuang...
Tapi tunggu fit sikit...hehe



Gambar... aku tak ada sebrang gambar...
later kalau dapat, baru post kat sini...
So till the next entry, take care!




Monday, February 16, 2015

Dengarlah Rindu...

Lately, I am so attached with this drama....
'Asam Pedas Untuk Dia'
The song is soooooo catchy and I love it...





Lirik Lagu : Dengarlah Rindu
Artis : Nur Farhan Azizan
Album : OST Asam Pedas Untuk Dia (2015)

Kau curi hatiku dengan senyum manjamu
Membuai hatiku yang lara
Tak perlu mencuba hanya biasa saja
Bagiku kau sungguh mempesona

Tak usah ditanya dari mana datang cinta
Hadirnya tidak pernah terpaksa
Dirimu itulah mana cintaku berada
Akan jadi milikmu selamanya

Sayang engkau dengarlah rinduku
Yang selalu dekat untukmu
Cintaku tercipta pada dirimu saja
Tak akan berubah percayalah

Mereka kan tahu kisah ini akhirnya
Tentang cinta kita berdua
Bersama menempuh semua dugaannya
Ku akan di sisimu selamanya....

Sunday, January 18, 2015

Romantik... dari kaca mata seorang 'aku'


Assalamualaikum.

Sejak akhir2 ni, ada sesuatu bermain dalam kepala aku....
So, I decide to write it down... here... in my own world..
And this is not a fact...just another rasadarihatiaku...



Romantik...
Bukan sekadar bagi bunga sejambak semasa hari istimewa...
Bukan hanya selalu mengucapkan kata sayang...
Bukan juga bermakna menyanyikan lagu2 cinta...


Tapi,
Bagi aku...
Romantik tu bila si dia bertanya 'awak kat mana, dah makan?'
Romantik tu apabila saling mengambil berat tanpa mengira berapa lama pon hubungan itu...
Romantik bila tiba-tiba cemburu hanya apabila tahu si dia ada rakan sekerja baru...
Romantik itu bila tak senang duduk bila si dia memandu jauh bersendirian...
Romantik tu bila saling menunggu untuk makan bersama...
Romantik itu bila si dia menunggu sehingga kekasih hati selamat masuk ke dalam rumah sebelum bergerak pulang...
Romantik tu bila tiba2 belikan aiskrim saat si dia menangis susah hati...
Romantik itu bila dia sering membahan, mengusik tapi bila si kekasih merajuk dan tidak bercakap, dia tak senang duduk...
Romantik tu bila apa yang dikata sentiasa dikota...
Romantik tu bila sanggup hantar makanan tengah pagi saat si dia lapar.. tapi bukan selalu...nanti sang kekasih jadi manja sangat...
Romantik tu bila sanggup sama2 beli barang dapur dan sabar melayan kerenah perempuan membeli belah...
Romantik tu bila boleh memahami apa yang dirasa hanya dengan pandangan mata...
Romantik tu bila kita salah bacaan masa mengaji, dia betulkan...
Romantik tu bila dia tau dan kata kita gemuk tapi masih rasa kita comel...and of course tak pernah merungut...
Romantik tu bila masih sanggup meluangkan masa walaupun sibuk dan andai kata tak mampu nak luangkan masa, dia akan meminta maaf kerana merasakan itu adalah satu kesalahan..



Banyak sangat maksud romantik...
Berbeza unTuk setiap orang...
Itu romantik pada aku...mungkin bukan pada orang lain..
Dan sebahagian daripadanya aku dah rasa...Yang sebahagian lagi dari cerita orang lain...
Well, ini la apa yang aku belajar daripada kawan2.. sebab hampir semua kawan kerja dah berkahwin...huhu
Aku je belum sampai jodoh...



P/s: awak, bila kita nak kahwin? Hahahahaha



Ada sesiapa nak sponsor untuk my honeymoon?
dah kena cari calon and kumpul duit ni....
hahahaha.. :p

INDAHNYA CIPTAAN ALLAH

There was an error in this gadget