ASSALAMUALAIKUM...

This is my page....
My place to say what I feel, What I think and what happen to me..
So, please do read but don't get any negative feelings to me...
I'm just me...
ready to learn and listen....

MY CUTIE


Monday, December 28, 2009

entry yang ke 160....

Tanpa ku sedari...
aku dah post 160 entri...
huhu..
nak celebrate sikit la..huhu.mngade..

Dah lame aku tak on laptop aku...
Last aku on ari khamis minggu lepas..
Busy sikit..
Hri jumaat bertolak ke rumak Mak Yah...
Hari sabtu baru balik...penat...perjalanan 6 jam..
memang boleh buat aku patah pinggang...
Felda Kahang timur - Kluang - Air Hitam - Segamat - Gemas - Bahau - Felda Tembangau.....
Pastu hari ahad, kak ani beli tikar getah untuk rumah...
petang tu pasang tikar getah....
Pagi tadi sambung lagi..pasang kat bilik pulak...
warna coklat gelap untuk ruang depan...
warna coklat cair untuk ruang tengah dan bilik....
Nampak lagi luas rumah yang dah luas ni...huhu...macam besar sangat je rumah aku...

hari khamis ni aku nak pergi rumah kak Ani..
Hari Jumaat gerak balik Klang...
bas petang, so maybe sampai malam kot kat Klang central...
Doakan aku selamat sampai kat Klang....ngeri bila baca pasal bas express accident....
Hari sabtu daftar kolej..
Hari ahad kot abang apun baru hantar barang sebab die sibuk je minggu ni...
jangan lambat-lambat sudah la...
beg baju dah la dengan die..huhu..

So, this is maybe my last entry for this year..huhu..
Malas nak on laptop...
Happy new year to all....
Harap, tahun depan adalah lebih baik daripada tahun ni...


UiTM Puncak Alam, nantikan kedatangan ku....huhu...

Thursday, December 24, 2009

No title to begin...

Hari selasa aku p hospital muar, tengok Busu Umi..
Dah selamat dibedah..
ALHAMDULILLAH...
penat sangat aku rase...
pegi kul 2, balik sampai umah pukul 9..
Sampai umah aku terus tido..
Tak larat nak buat pape..
huhu..

esok Ijat balik...
Kitorang nak pergi rumak Mak Yah...
Lepas solat jumaat kitorang gerak...


Pejam celik..
next week, aku dah nak balik Uitm...
malasnya!!!
Kalau tak balik sana boleh x????????
huhu...

Monday, December 21, 2009

Hari yang memenatkan

Hari ni, I and my mom went to Kluang..
Nak bayar bil...
satu jam kat TM Point...
then, I bought a sandle....
huhu...
Then pegi cari hadiah tuk kak nana...
pusing punya pusing...
last-last jumpa jugak...
dah siap sume, baru pergi watson beli barang-barang nak naik sem baru...
Then pergi bus station balik...beli tiket pergi JB...
naik teksi and balik rumah...

sikit je bendanya..tapi aku rasa penat sangat...

petang, cik su anta mesej...
die bagitahu, busu umi masuk hospital..
nak buang ketumbuhan kat rahim kot..
tak sure la kat mana...
sebenarnya dah 3 kali busu mintak tangguh operation ni..
nak berubat kampung dulu..
tapi tak baik jugak..
Mak call busu ari...husband busu umi...
die pun tak boleh cakap dah...sedih sangat...
Aku pun sedih sebab busu umi tu lembut sangat..
baik je..tapi dugaannya..sangat besar..
kesian kat die...

semalam, Cik Ling call mak bagitahu mak Yah masuk hospital jugak..
entah la..aku pun tak tau nak cakap pe...


aku nak mintak tolong kat korang boleh tak???
tolong doakan my Busu Umi and Mak Yah sihat semula..
Please....

Friday, December 18, 2009

tension la...

aku check no umah and bilik aku...
AS-01-03-01(B4)...
it is mean...
umah aku tgkt 3, no 1...bilik B..
unfortunately....
aku tak satu rumah dengan kak wan...
in other words...aku xde geng la..
xkan nak selalu lepak kat umah orang kan...
hampeh betul..
Bukan la aku takde kawan kat umah no 1 tapi...
kak wan kan best fren aku..I mean, aku lebih rapat dengan die...
so, I feel uncomfortable la bila tak serumah ni..
Haiya...
tension..tension...
:-(

Thursday, December 17, 2009

Yeah.....Malaysia dah menang..

Pemain bola sepak Malaysia berjaya menamatkan penantian 20 tahun pingat emas Sukan SEA...
Pingat emas yang kita nantikan telah berjaya di raih selepas menundukkan pasukan Vietnam 1-0.
Perlawanan yang berlangsung sangat sengit dan gol kemenangan Malaysia hanya dapat di jaringkan pada minit-minit terakhir perlawanan...

huhu..macam pengulas tak???
saje je...
Tapi, kita memang dah menang emas untuk bola sepak...
Tahniah kepada semua pemain...
semua dah berusaha bersungguh-sungguh...
aku beruntung la dapat tengok saat-saat nola menerjah gol vietnam...
rasa nak menjerit...tapi tak la menjerit...huhu..
apa pun, aku happy sangat...hee...

Salam Maal Hijrah.

Esok kita akan melangkah ke tahun Islam yang baru..
jadi, aku nak ucapkan...
Salam Maal Hijrah kepada semua...
Semoga kita semua akan berubah ke arah kebaikan...
I mean...kita menjadi yang lebih baik daripada sebelum ni...

oh ye...
Kejap lagi..I mean pukul 6 nanti Malaysia akan lawan Vietnam...
final Sukan SEA..
I hope we will win..
tapi aku lebih harap pemain main sungguh-sungguh...
macam biasa, aku tak rasa aku nak tengok siaran langsung tu...
I prefer to wait and see the result...
huhu..
bukan tak menyokong tapi it is my style...huhu...
to all pemain malaysia...even diorang tak baca blog ni..
semoga berjaya...
I pray for you all....

Tuesday, December 15, 2009

Malaysia dah menang...

Tahniah...tahniah...
Congratulations...
Malaysia menang 3-1 lawan Laos semalam...
Aku tak tengok tapi ada orang tolong tengokkan..
Hehe...credit to someone yang semalam mesej bagitahu keputusan...
cian awak tengok bola sorang-sorang...huhu...

akhirnya Malaysia ke final...
aku suke...huhu


hari ni, tetibe belakang aku sakit..
aku gerak sikit je rase sakit...
tak tahu la kenapa jadi macam ni...
rasa macam nak duduk tegak je tak gerak-gerak...
tapi nanti jadi macam orang lumpuh plak..

talking about paralyze....
agak-agak kan...kalau aku lumpuh, macam mana hidup aku...
ada ke orang nak tolong aku kat kolej, fakulti nanti...
pakai kerusi roda pergi mana-mana...
siapa nak tolong tolakkan????
aku dah tak boleh jogging dengan kak wan lagi...
ish..ish...takut la pulak...
tak mau la....huhu...

Monday, December 14, 2009

Malaysia lwn Laos

Sekarang ni mesti ramai tengah tengok bola sepak separuh akhir sukan SEA...
Aku malas nak tengok...
Bukan tak menyokong tapi aku tak suka la...
90 minit tu macam lama sangat...
lebih baik tunggu result je nanti..
At least tak la takut sangat...
Huhu...

But, i really hope malaysia will go to final..
and also dapat pingat emas untuk sukan Sea kali ni...
I mean it...

Lets doa sama-sama malaysia menang k...

Sunday, December 13, 2009

Penat...Tired...

Hari ni..semuanya berlaku dengan cepat...
Aku basuh baju siap lebih cepat dari waktu biasa...mak pun masak awal...
Semuanya sebab kitorang nak pergi Kulai..
Ada majlis kahwin..
Family abang faizal...Cik Bakri...
Pukul 10 aku dah mandi2 and siap-siap...
Tapi gerak pukul 11.30...

Pukul 1.30 kitorang sampai...
Perjalanan sekejap je tapi pergi kluang dulu antar anak Wak Lim...pastu beli barang lagi...
main dengan Ijat sekejap...
Pukul 2 dah gerak balik...
semuanya pantas kan...
Sampai rumah pukul 4...itupun siap berhenti makan ABC lagi...

Dah sampai rumah..
apalagi, aku salin baju....rimas la pakai baju songket lama-lama...
Pastu...aku zzzzzzzzzzzzzzzzz...
huhu...penat la...

Pukul 6 baru bangun...
lama aku tido..konon nak refresh badan la kan...
huhu....

rindu la kat Ijat..
Tak puas main dengan die....
Ijat pun ngantuk je tadi...
takpe..nanti pergi rumak Mak Yah boleh main lagi dengan dia...

Penat la...
Nak tido la....
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


miss u sweetheart..

Saturday, December 12, 2009

No title...

Dah tengok gambar pengantin perempuan yang aku cite semalam..
Ada kat paper hari ni...
Ada gambar dia mase nikah..
Cantik sangat...
Putih pink baju die..
Cantik betul pempuan tu....
Kesian kat die...


Mak dah bole senang hati sikit coz my pakcik dah call and jmput pergi rumah die masa majlis kahwim Kak Nana...
Aku maybe tido sana kot..
Kak Ani n Abang faizal pun dah setuju nak pergi...
Abang apun pun kata nak pergi...
Haila...kena pergi la nampaknya...
Malas!!!!!!!!!


Dah ada plan..
31 December, pergi rumah kak ani..
1 January, p umah Kak Azie....balik klang la...
2 January, daftar kolej....
harap-harap semuanya berjalan lancar...
and harap-harap still boleh jumpe the one that I want to see...
Harap-harap la...

About my hasil karya...
Biarlah aku simpan as my treasure..
Let it be only mine...
Lagipun cite tah apa-apa je kan..
So I will keep it only for me!!!!
private and confidential....

Friday, December 11, 2009

I'm not in Mood...

Aku tengah bengang...
Sangat-sangat marah...
kenape??? biar aku je tau sebabnya...
Aku dah penat la...



aku nak ucapkan takziah kepada keluarga pengantin kat Kedah...
Tergamam aku masa berita tadi...
Bayangkan lah, baru 4 jam nikah...suami dia accident and meninggal...
tengok gambar die tadi..inai merah kat tangan tapi dah bergelar janda...
Kesian kat dia...
Kalau benda ni jadi kat aku...boleh gila kot...
Aku tak tau kenapa tapi aku rasa sedih bila tengok berita tu...
Hmm..time macam ni emosi memang tengah tak stabil...


And also tahniah kepada pasukan bola spak Malaysia sebab layak ke separuh akhir...
Kalah menang adat pertandingan tapi bila menang. itu satu bonus..
teruskan usaha...
semoga malaysia dapat emas sukan SEA utuk bola sepak..
Doa sama-sama...
AMIN.....

Result Dah Kuar..

Semalam result dah keluar and....
My result drop!!!!
Gila banyak pointer turun...tapi dah ble agak sebenarnya...
study main-main kan..so apa aku nak heran dapat result macam tu..
Ok, aku mengaku aku kecewa sangat..tapi nak buat macam mane kan...
Tapi ALHAMDULILLAH aku tak ada fail subject...
Ok la kan...~sedapkan hati sendiri~

To adik....CONGRATULATION....dapat 3.44...
Orang pun tak pernah dapat tinggi tu tau...
Keep it up..sem depan dapat lagi baik pun ok tau..
lagi bagus...
ada masa orang belanja KFC...
kalau orang ada duit la...
huhuhu...

To all my friends...
congratulation to all..
whatever result yang korang dapat...
Semua tu hasil penat lelah korang...
so, tahniah...

Thursday, December 10, 2009

Emosi Tak Stabil

2 minggu lagi, my cousin nak kahwin..actually dah nikah tapi majlisnya 2 minggu lagi...
The problem here is, they are not invite my mom and my dad...
Mak dah mula terasa..
Mak said..mak tak minta disembah, call pun jadi la...at least bagitau...ni senyap je...
Mak kate lagi, mak terasa hati...mak sedih..mak rase nak nangis bila fikir pasal benda ni...

yela, cuba fikir...
Kak ila ada beli baju untuk family..I mean kain ela la...
semua adik beradik mak yang perempuan dapat..
Mak? hampeh..tak dapat pun...
Kad jemputan? Tak sampai pun..
Mak kadang-kadang terfikir, mak bukan dalam adik beradik ke???

Kesian kat mak...
Aku? aku memang tak teringin pun nak pergi rumah tu...
Entah la...terasa gak kot bagi pihak mak..
Lagipun, malas la nak p rumah sedara ni...
Kalau kat rumah sendiri, orang datang, kitorang sedia macam-macam...layan baik-baik..
Kalau tido kat rumah, carikan selimut bantal semua...
time datang rumah orang???
cari sendiri la nasi kat dapur kalau nak makan..
nak tido? bawak selimut sendiri...

Entah la...
kesian kat mak...
kalau la aku jadi mak..
I will never go to the majlis...
NEVER...

sakit hati la....

I'm waiting for you here and if you do not need me anymore...
just say it and I will go...
go away....
far from you....
even it will break my heart into pieces.....

Sunday, December 6, 2009

i'm no one....

Ceh...tajuk ntah pape...
Tapi betul la tu..
Im no one..
aku bukan sesiape...
Aku bukan heroin..huhu
Aku cuma pelajar biasa...bukan Dean List's student...
Aku perempuan biasa...aku bukan perempuan yang ayu dan lemah lembut...
Aku boleh jadi kawan...tapi bukan kawan yang baik...
Aku boleh mendengar masalah tapi aku tak boleh selesaikan masalah orang....masalah sendiri pn tak ble selesaikan...

This is my self..
This is who I am..
Boleh terima???
Aku tak boleh ubah diri untuk orang lain
Tapi kalu dah tiba masa..
Insya ALLAH aku akan berubah jugak..ke arah yang lebih baik...
Buat masa skarang, ini diri aku
terima la aku seadanya...
(",)

Saturday, December 5, 2009

Kenangan...

Hari tu, aku rearrange balik my album. ternampk gambar aku kat PLKN...
mengusik jiwa...terimbau kenangan kat sana...
Banyak yang aku belajar kat PLKN...

aku masih ingat masa aku baca name aku kat dalam senarai nama peserta PLKN...terkejut + kecewa + benci...
Ok, actually before that aku dah tau aku dapat PLKN coz cikgu aku dah bagi surat sebelum SPM lagi...
Tapi aku still berharap yang aku tak terpilih...namun doa tak termakbul, aku kena pergi jugak...
aku pun pelik sebab, kawan aku yang memang nak pergi, tak dapat pergi...aku yang MEMANG taknak plak yang kena pergi...

Aku dapat PLKN kat Kuala Rompin, nama kem tu Summerset Resort...
actually memang resort tapi macam takde orang je...
Aku ingat lagi sedih gila masa bas aku nak gerak, ye la...first time tinggal jauh dari parents...
kat dalam bas aku kenal dgn kawan aku, nabila....budak mana ek...aiseh, aku lupa la...
tapi aku ingat aku kat dalam group Bravo..
banyak la kenangan aku kat sane..
kena denda hentak kaki beratus kali tu dah biasa cuma ada sekali tu kena hentak kaki time pakai baju kurung...peh, memang payah...

Kat PLKN, aku bangun seawal 4.30 pagi coz i need to clean my dorm, my bed and also the toilet..pastu kena beratur pagi pukul 6 kot..takpun 6.30...dah lupa.... kat sane, cadar kena tegang, takde kedut-kedut..kasut kitorang - boot, kasut p kelas and kasut sukan pun kena susun elok-elok kat bawah katil....

mase awal-awal tu, katil sape tak tegang memang kena denda sampai satu tahap, kena bawak katil pergi padang kawad...petang angkut balik masuk dorm...tapi ALHAMDULILLAH aku tak pernah kena macam tu..kalau kasut tak tersusun memang kena sepak...sape la tak sedih kan....

Apa yang seronok kat sana ek? kenal dengan kawan baru kot dari kelantan, terengganu, KL and also pahang...tapi PLKN banyak bagi aku pengalaman la...uruskan diri sendiri...yela, aku mana duduk asrama...

PLKN ajar aku macam-macam....it teach me to berdikari...aku jumpa macam-macam perangai dan ragam...Aku mengaku i'm not a good one there but nak buat macam mana, it is myself..Nak kata rindu kat PLKN, tak kot sebab...frankly speaking, I'm not really like PLKN....

Paling seronok kat PLKN time khidmat komuniti kot...first, kitorg kena bersihkan balairaya kmpung orang asli...memang dah tak macam balairaya...penuh dengan semak samun...dah terbiar...tapi memang kitorang tunggu khidmat komuniti cause itu jelah peluang nak keluar dari kem..kira macam hirup udara luar la...kalau tak, duduk je dalam kem...tengok benda yang sama and orang yang sama....

Aku bernasib baik, dapat tawaran ke matrikulasi,...so aku keluar lebih awal daripada waktu yang sepatutnya...aku tak berpeluang stay kat hutan...Takpe lah..sebab memang aku nantikan waktu nak keluar dari PLKN... huhu....

sekarang, semua tinggal kenangan yang tersimpan di dalam kotak memori...(",)



Sukan SEA dah bermula...mari kita beri sokongan padu kepada skuad negara....ceh, ayat skema...kalah menang adat pertandingan...yang penting atlit kita bersungguh-sungguh masa pertandingan...chayok! chayok!...

Wednesday, December 2, 2009

2

Perkahwinan. Apa yang terlintas di fikiran anda bila menyebut perkataan ini?
Berbagai perkara yang terlintas dan saya pasti semua orang pun akan mengharapkan perkahwinan yang kekal abadi hingga ke akhir hayat.

Pelbagai persepsi mengenai perkahwinan. Ada yang kata perkahwinan perlu dengan orang yang dicintai. Ada yang kata perkahwinan perlu disertai kejujuran dan kepercayaan. Tapi, adakah semua itu menjamin kebehagiaan dan adakah semua rempah ratus itu menjamin perkahwinan itu akan berkekalan?

Sebenarnya, tanpa kita sedari banyak perkahwinan yang gagal di tengah jalan. bak kata pepatah, ku sangka panas sampai ke petang rupanya hujan di tengah hari. Persoalannya mengapa.. Sedangkan kalau kita lihat perkahwinan atuk nenek dan ibu ayah kita, kekal sampai ke akhir hayat mereka. Okay, Saya mengaku mungkin ada juga yang putus di tengah jalan tapi berapa kerat sangat kan. Kalau nak di bandingkan dengan pasangan sekarang, banyak bezanya.

Mungkin kadangkala kita terfikir kahwin mudah saja. Akad nikah dan kita sah menjadi suami isteri. Tapi tanpa kite sedari banyak tanggungjawab yang kita perlu pikul. Bagi saya, tiada kesedaran tentang tanggungjawab sebagai suami dan isteri serta melakukan semua itu tanpa keikhlasan adalah penyebab mengapa mahligai indah yang dibina runtuh.

Jadi, bagi bakal-bakal pengantin di luar sana dan juga sesiapa yang berniat untuk berkahwin, ingatlah bahawa tanggungjawab yang menanti adalah berat. Ya, mungkin kita tak sabar untuk berkahwin kerana akan ada orang yang menanti kepulangan kita dari pejabat atau akan ada orang yang menemani tidur kita setiap malam.

Tapi ingatlah, di sebalik itu semua kita juga ada tanggungjawab. Adakah anda mampu dan bersedia untuk memikl semua itu? Andai salah langkah yang kita ambil, ia akan memberi kesan kepada masa depan kita. Bagi wanita, bersediakah anda memegang gelaran janda pada usia muda? Bukan saya ingin menakutkan tetapi sekadar mengingatkan.

Akhir sekali, perkahwinan bukan perkara main-main dan bukan juga untuk sehari dua. Ia adalah untuk seumur hidup. Pilihan anda sekarang akan menentukan masa depan. Mahukah anda hidup dengan kaki pukul dan menderita? Tentu tidak.

Justeru, pilihlah calon teman hidup anda betul-betul dan terima mereka seadanya. Jangan mengharapkan yang lebih jika mereka kurang dan bersedialah untuk membimbing kerana tiada siapa yang sempurna di muka bumi ALLAH ini. Dengan itu saya percaya, mahligai yang kita idamkan dapat dibina dan akan kekal utuh sampai bila-bila.

Akhir kata, Selamat Pengantin Baru kepada semua yang melangsungkan perkahwinan dan kepada yang sudah lama berkahwin, selamat berbahagia. Dan untuk yang sudi membaca coretan ini, semoga perjalanan hidup anda di bawah rahmatNYA selalu.

Rembulan Merah
A.M.A.R


Imran Faiz menutup majalah itu. Dia duduk memikirkan sesuatu.

"Papa Ngah buat apa tu?" Satu suara menegur.
"Tak buat apa pun. Kenapa cari Papa Ngah ni?" Imran mengusap lembut kepala anak saudaranya.
"Qis nak ajak Papa Ngah pergi taman petang ni. Boleh tak?"
"Pergi taman petang ni? Nak buat apa pergi taman?"
"Papa Ngah ni saja je tau. pergi taman, jalan-jalan la. Takkan nak basuh kereta pulak," Balqis menarik muncung. Eee, Papa Ngah ni memang tau!
Imran ,enarik senyum. suka benar dia menyakat anak saudaranya yang satu itu.
"Okay, kita pergi jalan-jalan tapi taknaklah pergi taman kat sini, kita pergi tempat lain nak?"
"Nak! Papa Ngah nak bawak Qis pergi mana?"
"Ada la. Rahsia,"
"Papa Ngah ni memang tau, selalu nak rahsia dari Qis. dah la jom turun. Nenek dah siapkan lunch,"
"Qis turun dulu. Papa Ngah nak kemas meja ni kejap. Nanti Papa Ngah turun,"
"Okay. oh ya, nenek pesan dah pandai baca pandailah pulang balik nenek punya majalah,"

Imran Faiz tersenyum panjang. Tangannya mengambil majalah milik ibunya itu. Dia kembali menyelak helaian tadi. Ayat-ayat tulisan Rembulan Merah. Ada sesuatu yang menarik minatnya. Dia seakan dapat merasa ada sesuatu yang di sampaikan oleh penulis itu.

Siapa ya Rembulan Merah ni? Teringin pulak nak jumpa....hati Imran Faiz berbisik sendiri.

Tuesday, December 1, 2009

Dah sunyi balik....

Adik n abang apun dah balik hari ahad...
ijat dah balik semalam...so rase sunyi la plak...
Kalau tak, boleh la dengki dia...
mcm terdgr2 je suare dia...
seronok melayan kerenah dia.
hm....lmbt lagi nak jumpa ijat...

Hari ahad hari tu, ada orang main kompang kat rumah...I mean, practice kompang...
Ijat pun join skali...dah la duduk kat tengah2...
Pukul kompang pun macam pandai je...comel sgt...

Cakap pasal kompang, teringat zaman aku main kompang dulu...
Ala zaman muda2...
Main kompang kat umah orang kawen...
pastu tengok baju sape same kaler dengan pengantin...
Masa tu, ada aku, Wana,Mai, Tim...n ramai lagi.
Tapi lame2 tinggal aku, Wana je...
masing2 dah sibuk dengan hal sendiri...
Ada sekali tu, masuk pertandingan, aku ingat lagi....
Group aku je yang ada perempuan...
yang laen sume lelaki...
tapi dapatlah no 5 kot...dah tak ingat...
tapi sekarang dah dekat 4 tahun tak maen....zikir pun dah tak ingat sangat..
bile tgk ijat maen ari tu, teringin nak main tapi malu la...huhu...

A slice of memory that I will not forget forever..
It give a thousand knowledge...

and for my friend that is in dilemma and confusion about her feelings...
I'm sorry coz I cannot do anything for you, but I'm here if you want to say it..
I'm here,ready to listen to you..

Perasaan adalah persoalan yang sukar di bongkar kerana kadangkala ia tak sekata dengan akal...
bak kate kawan aku, perasaan adalah perkara paling kejam...huhu...

Sabar and ALLAH akan tunjukkan jalan untuk kita.....



chewah, cakap macam expert je....

INDAHNYA CIPTAAN ALLAH

There was an error in this gadget