ASSALAMUALAIKUM...

This is my page....
My place to say what I feel, What I think and what happen to me..
So, please do read but don't get any negative feelings to me...
I'm just me...
ready to learn and listen....

MY CUTIE


Wednesday, June 30, 2010

Puncak alam dan demam serta selsema.

apa kaitannya????
penghubung semua di atas adalah aku..
sebab, bila aku nak balik Puncak Alam, aku demam dan selsema..
ee, tak selesa..
Ujian ALLAH...


aku dah sampai Puncak alam semalam lagi...
kmas-kemas rumah..
malam memang kepenatan...
tidur dalam ketidakselesaan sebab aku selsema and badan panas..


sekarang nak buat proposal...
sebab sok nak kena hantar...
last minute work...
huhu....

Friday, June 25, 2010

Kahwin..

once again..married..
petang tadi, suddenly a friend of mine told me that our friend is getting married next year.

Insya-ALLAH diorang tunang tahun ni and early next year nikah..
what I feel????
of course I'm happy for her..
one thing that buat aku terkejut is calon suami dia adalah pilihan keluarga..

aku tak sangka kawan aku kawin dengan pilihan keluarga..
calonnya pun orang dekat2 rumah aku jugak..
tapi menurut kata mak and ayah aku, that guy is god looking and also good in budi pekerti..
kira, sesuai la dengan kawan aku yang menyandang jawatan ustazah ni..
ALHAMDULILLAH..

aku doakan jodoh diorang kekal sampai akhir hayat..

emm, tapi aku musykil ni...bile la ex rummate aku ni nak langsung majlis die...
calon dah ada dah..hahaha...
jawab ya, jangan tak jawab...huhu..

Wednesday, June 23, 2010

Dari Mata Arissa @ Novel Kau Sayangku..

sekarang ni aku sangat berminat and selalu tunggu cerita ni...
Dari Mata Arissa..
Adaptasi dari novel Bikash Nur Idris...
Best, aku suka tengok tapi malangnya,
minggu depan dah balik so tak dapat nak tengok lagi..
So, aku try cari kat youtube and aku tengok la part last...
hahaha....
saje nak puaskan hati sendiri..
nanti nak beli lah novel tu..
hahaha...


and sekarang pun aku tengah menunggu entri baru untuk e-novel Advidhaq..
hmm, tak sabar nak tunggu entri seterusnya..
meh la baca same2..
best cerita ni..

Tuesday, June 22, 2010

Dosa dan kesilapan.

Tajuk memang agak membosankan..
aku tau..


Bace tak surat khabar hari ni???
Dengar berita tak???
Pasal seorang remaja perempuan meninggal dunia kerana pendarahan dan dipercayai keguguran..
Dia and one boy stay in a room which suddenly that girl collapse and the boy call the bellboy..
When the bellboy comes, the girl already dead...


I have no intention in talk the negative about the victim..
She already gone but I think there is something that I, you and anyone out there can take as a moral value..
My mom once said..
'jangan sebab keseronokan yang cuma berapa saat tu,kite musnahkan masa depan,'

bagi lelaki mungkin tak terasa apa-apa,
tapi bagi perempuan, sekali terlanjur gelap masa depan..
bukan semua lelaki yang boleh terima perempuan yang dah di tebuk tupai walaupun sebenarnya dia pun bukan lagi teruna..
sorry if my word is too harsh but then this is the best way..


I'm not saying that I'm a good girl..
and I also not saying that I will not involve in this problem..
Masa depan siapa yang tahu kan..lagi-lagi aku ni hanya punyai iman senipis kulit bawang..
But, dengan iman yang senipis kulit bawang ni,
I hope and I try to avoid that..
Because if something like that happend,
it is not only me but my parents also get the effect..
right??


So, as a girl,
I hope that this will be a reminder or warning to all who read this..
not only girl but also men...

Saturday, June 19, 2010

Perasaan dan Hati...

Hari ni aku tergerak nak menulis sesuatu berkaitan hati dan perasaan...
Tak berkaitan dengan kamu yang membaca tapi boleh kamu jadikan pengajaran...


Andai kamu yang membaca adalah manusia,
please, don't hurt anybody...

maksud aku, jangan la bagi harapan lepas tu tinggal orang tu terkapai-kapai..
kalau dah tak suka pun, tolong la ada belas kasihan sikit..

no, it is not about me but others...
I have seen cases like this...
and I'm hurt when person around me get hurt...


masa nak dapat, bukan main lembut gusi dari lidah..
dah dapat, lidah bercabang dua plak..

jangan berjanji kalau rase tak boleh tepati..
jangan bagi harapan jika ia hanya di bibir saja..
and jangan korang blah macam tu je lepas korang dah ada yang lain..


senangnye hidup.
lepas buat orang sayang separuh mati, blah macam tu je..
aku bukan nak that person yang bersalah merayu or bagi ganti rugi..
no..
but at least, minta maaf la..



bile aku cakap aku terluka bila orang di sekeliling aku bersedih..
aku tak tipu..
sebab cume itu yang aku mampu lakukan..
aku cuma boleh berkongsi rasa..
aku tak dapat sembuhkan luka di hati diorang..
i'm sorry fren...



to that certain someone,
bangkit dan mulakan langkah baru..
kalau that person dah tak sayangkan kau..
ingat, aku ada
and akan sayangkan kau lebih dari that person sayangkan kau..
~if she read this..alangkah baiknya...~

****Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup, yang lain akan terbuka tapi lazimnya kita kita akan memandang pintu yang telah tertutup itu terlalu lama hinggakan kita tidak nampak pintu yang telah pun dibukakan untuk kita****

 

 renungkanlah~~~~

TANJUNG LEMAN...

Hari ni, ada dua jemputan ke majlis kawen..
satu di Yong Peng and the other ine at FELDA Tenggaroh 5...
So, pagi-pagi dah gerak pergi Yong Peng dulu..
dalam pukul 11.30 gerak pergi Tenggaroh...
pukul 2 lebih sampai..
lepas makan and jumpa sedara, terus pergi Tanjung Leman..
so, here some pictures of this place...
nice view..
nice wind...








some of the Tj Leman view..

Mak and Wak Lim's wife, mami...
she showed the siput that she kutip at the beach...





Ayah with the fish that he got..

Wak Lim and his fish..



This is me..
hahaha..
I have so much fun there...
Dah lama tak main air kat pantai kan...


Friday, June 18, 2010

Kerja Rumah....

jahit langsir....done...
lap tingkap....done...
basuh langsir...half done...




so, tugas yang mak bagi dah nak siap..
hahaha...
tak mintak upah dari mak..
tapi smlm dah dpt mkn sate and pengat...
okay la, pengat tu mak buat sebab aku mintak...
entah la, tetibe aku teringin nak makan pengat...
sedapnye, tak terkata...huhu..
sate tu abg awi tetibe beli..
hahaha..


cuma, aku ada satu lagi keinginan..
nak mkn laksa..
tapi mak macam sibuk je..
so, I will hold this first..
harap-harap sebelum balik dapat makan laksa..


lapar la plak bile fikir pasal food ni..
hmm, nasi ada lg tak ek..
rendang ada lg rasenye..
serang dapor!!!!!

Wednesday, June 16, 2010

Pergilah Ayu - Fabulous Cat

Kosong hidupku tanpamu
Cermin ku membayang bayanganmu
Pameran kasih ku layu
Tiada dirimu tiada untukku

Tinggalkan ku dalam anganmu
Sakitku mencintaimu
Deritaku merinduimu
Lemah hati menginginkanmu

Kau hilang terus kau menyepi
Tewasku bila ku ketahui
Berita kau sudah berpunya
Hancur hatiku
Berkeping-keping jadinya

Hilangku bukan kerana cinta
Hilangku bukan untuk menyeksa
Bagiku semua tiada berharga
Biarku telan semua derita

Pergilah kau pergi dariku
Biarku ku jalani hidup tanpamu
Tiada cinta dan kasihmu
Meski hati merelai

Mati hariku di kotak sepi
Di situ kau mula mahu mengenalinya
Langkahku songsang telah ku sedari
Semula ku hias kau jauh dah pergi
Putus komunikasi kau elakkan diri
Ku mencari jalan kembali kau mahu terus pergi
Ku ingatkan kau memori kau tutupkan telinga
Nyata tiada kita tiada jalan penyambungnya
Ya Allah maha pemurah dan maha pencipta
Terima kasih atas pertemuan antara aku dan dia
Jika nyata bukan dia pemilik tulang rusukku
Kikiskanlah pesonanya dari kedua mata
Dengan segala kelebihan dan kekurangan yang ada
Bahagiakanlah mereka berdua ku doakannya
PadaMu ku pohon sucikan hatiku
Sehinga dapat melaksana kehendak dan rencanaMu
Amin

Chorus
Pergilah pergilah ayu
Jangan kau
Hiraukan tentang diriku
Pergi kau pergi kau ayu
Ku anggapkan ini satu tragedi

Kau hapuskan semua yang kita bina
Kau hancurkan harapku
Untuk hidup bahagia bersamamu

Berkali kau bersumpah untuk berubah
Tapi janji kosongmu
Tak sudah-sudah
Entah sampai bila
Kau lepaskan saja aku

Ulang Chorus

Pergilah kau pergi dariku
Biar ku jalani hidup tanpamu
Tiada cinta dan kasihmu
Meski hati merelai

Pergilah pergilah ayu
Jangan kau
Hiraukan tentang diriku
Pergilah pergilah sayang
Biarkan ku begini


aku sangat suka lagu ni...
meh nyanyi sama..

susahnya...

kadang-kadang aku rasa beratnya hati..
pening kepala...

kadang-kadang aku nak marah tapi tak terluah..
aku nak orang tau tapi tak dapat nak bagitahu...
aku nak orang faham isi hati aku..

kadang-kadang aku fikir,
tak boleh ke faham aku tanpa perlu aku cakap apa-apa..

 entahlah..
susahnya nak lepaskan apa yang berbuku di hati..
dalam hati aku, sape yang tau...

derita aku, sendiri tanggung..
masalah aku, sendiri hadap...
rajuk aku, sendiri pujuk..

dalam hati, orang luar tak nampak...
apa yang tersirat di hati, tak ada siapa yang tahu...




moal value: communication is important..



ini luahan aku..
dari aku...
untuk aku..
tak ada kaitan dengan orang lain...
it just me...

Result...

hmm, minggu lepas dah keluar result...
result aku? ok la kot..
hahaha..
aku tak pandai macam orang lain so why should I expect high pointer..
right?


But, frankly speaking..
I don't feel dissappointed or whatever..
emm, and aku pun tak berdebar-debar masa nak tengok result tu..
aku tak tahu kenapa..
but I think that it is not normal..
entahlah..

so, tahniah...
congratz to my friends...
to this, this and also this girl...
and also to my adik..
tahniah dapat 3.84..
and tahniah sebab berjaya menamatkan pengajian....
doa and usaha cari kerja ok...



langsir raya dah siap..
aku berjaya menjahit langsir untuk rumah aku..
hahaha...
boleh tak aku bangga sekejap dengan kerja aku..
raya nanti bolehlah datang rumah and tengok hasil kerja aku...
hahaha...


mendung outside there..
dah dua hari macam ni..
and aku tak tahu kenapa..
but I can feel that inside here also mendung..
inside of me....

Monday, June 14, 2010

proposal oooo proposal..

oh, ni bukan proposal nak kawin..
bukan sama sekali..
this is the proposal for final year project..
my friends has their own title but I has nothing..
still blur and don't have any idea..
hmm..
macam mana ni..
I need to give the title before 21st of June...
But I still don't have it..


arghhhhh..
tension...
tension...

boleh tolong bagi idea tak????
please tolong saya...




if I use this..
content of heavy metal in infant milk manufactured in and outside M'sia and the health effect to the baby...
can or cannot????

Sunday, June 13, 2010

Baby...

dah lama tak menulis... lama??? agak la..hahaha...
agak busy di rumah since Ijat balik dari hari jumaat hari tu..
melayan kerenah si kecil tu buat aku tak senang  duduk..huhu..

then pagi tadi die balik and aku with mak, ayah and abang awi balik Paloh..my hometown..
ada kerja kawin..
cuti sekolah ni, orang kawin je...
aku entah bila nak kawin..ops, salah chanel...
for the first time balik paloh since nenek aku meninggal..
masa nak sampai tu rasa macam-macam...
sebak pun ada...rindu pun ada...

tapi nsekejap je la..
sebab abang awi main kompang tuk kawan dia..
hmm, kawan abang awi hampir semua dah kawin, die entah bila...


petang tadi, wana with Tim and Wan datang..
sku ikut diorang menziarahi kawan lama aku yang dah selamat melahirkan bayi lelaki sebulan yang lalu..
Tahniah ekin...
Khairul Zakuan if I'm not mistaken...
comel sangat...berat masa lahir 2.3kg..
kecik je, yela mama nye pun kecik kan...

bila tengok kawan dah ada baby ni, rase jeles..
terasa gak bila la aku nak pegang anak sendiri..
tapi aku sedar akan realiti yang aku pun masih belum bersedia nak memikul tangungjawab yang berat tu..
so, bila ALLAH nak bagi rezeki, insyaALLAH aku akan menimang cahaya mata sendiri..

agak kecoh bila jumpa balik kawan-kawan lama..
dengan baby yang cute tu..
hmm, masih terbayang baby comel tu..
semoga dia menjadi anak yang soleh dan taat kepada mama papa dia..
amin...



di saat kita bersyukur dan bergembira dengan kelahiran umat Muhamad di muka bumi ini...
masih ada yang sanggup membuang zuriat sendiri..
nauzubillahi minzalik..
minta di jauhkan...
sekadar renungan kita bersama....

Thursday, June 10, 2010

cerita lama yang baru..

Petang tadi, berbual dengan mak..
Berdua je..
macam-macam yang dibualkan..
dari kisah jiran kepada kisah aku dan mak...
ceh. ayat tak tahan...

cerita mak mengandungkan anak yang degil and panas baran a.k.a aku...
sebenarnya tak ada niat pun nak tau pasal tu...
sebab mula-mula cerita pasal arwah atuk yang aku panggil bapak...
arwah bapak rapat dengan abang apun..
mak and ayah masa muda2 tak seperti sekarang..
and abang apun manja...kena pukul sikit dah melenting...tu kata mak..
and arwah bapak yang selalu suruh abang apun dudukdekat dengan dia sebab tak ada sesiapa yang berani pukul bila abang apun duduk dengan bapak...


oooooo, I'm missing arwah bapak.... sesiapa yang baca entri ni tolong doakan roh nya ya...



then, aku tanya mak, abang apun umur berapa masa mak pindah FELDA..
mak kata masa tu umur abang apun 2 tahun..
mak kata ingatkan dah tak pragnent, tau-tau masa abang apun 3 tahun mak mabuk...
and pragnent kan aku..
hahaha..
so, kira aku memang anak FELDA la macam yang mak and ayah selalu cakap..


then, masuklah part mak nak bersalin..
mase tu mak masuk hospital Kluang..
tetiba doktor kate kena pergi hospital Johor...
mak nangis-nangis and merayu kat doktor tak nak pergi hospital JB...
doktor pujuk, nurse yg mak kenal, Kak Midah kalau tak silap...pun pujuk mak jugak..
akhirnya dalam keterpaksaan mak pergi jugak..
masa hari mak nak pergi hospital JB..
yang ada masa tu cuma arwah nenek aku and kak ani and abang apun..
kak lina and abang awi ayah aku jaga...
mak siap pesan kat doktor, mak taknak baring masa keluar dari wad nak ke ambulans sebab nanti kak ani and abang apun nangis nampak mak macam tu..
keluar dari wad, mak di tolak dengan juri...(that is what my mom call it tapi dalam bahasa biasa maybe katil yang ada roda tu....) then, bila nampak kak ani dengan abang apun, mak terus duduk and turun peluk diorang...
sampai kat Hospital JB, mak asyik masuk keluar labour room sebab tekanan darah mak naik turun jek..
ada satu hari tu, tekanan darah mak naik and sangat tinggi...
doktor tanya mak makan apa tapi mak tak tahu mak makan apa sebab mase tu ada kuah je..
rupa-rupanya mak temakan kuah daging kambing..
doktor terus suruh mak masuk labour room and once again, aku tak keluar jugak dari perut mak....

aku tak pasti berapa lama mak duk kat hospital sebelum aku lahir tapi one day tu, doktor cakap kandungan mak dah cukup 36 minggu, dah boleh operation, mak pun  okay jelah sebab mak ingat lepas operation dah boleh balik...
then, mak di operate..
mak kata masa nak operation, mak still kenal doktor tu..Doktor Tan...
kaki and tangan mak di ikat and mak tak sedar bila mak tertidur..
tau-tau je ada orang kejut...
mak kate mak merungut dalam hati, kenapa kejut ni...operation belum siap nanti sakit...
bila nurse yang kejut tu kata operation dah selesai baru mak rase perit kat perut...

beberapa kali mak di beri i'm not sure ubat apa tapi mak asyik tidur je sebab mak mengadu sakit di bahagian perut..
I asked mak, mak tak tengok langsung la ain lepas operate?
Mak kata, mak tengok masa hari kedua je...
second day to, nurse suruh mak jaga aku..
mak kata, susu tak keluar and nurse pun tak bagi susu lain..
maksudnya aku tak minum apa-apa susu hari tu...
last2 aku kena kuning..tak sure la sakit kuning kot..
mak kate, kalau kuning tak turun dalam beberapa hari, aku kena tukar darah...
hah, seram tak seram la kan aku dengar...
nasib baik ok..

mak pulak, dah selamat lahirkan aku..lama jugak kena tinggal kat hospital sebab darah tinggi tak turun..
sampai satu hari doktor tanya dah berapa lama duduk hospital..
bila mak kata dah dekat sebulan, doktor tu faham la kenapa tekanan darah mak tak turun...
doktor tu bagi mak balik esoknya..

dengar dapat balik, mak terus sihat...
baru lepas operation, mak boleh naik tangga setingkat untuk tengok aku yang masa tu kat wad bayi sebab kuning..

aku keluar hospital lambat dari mak..
and aku di transfer ke hospital kluang semula..
and aku dibawa ke Kluang menaiki ambulans...ini bermaksud, aku pun pernah naik ambulans..hahaha..


itu cerita aku and mak..
oh, sepanjang mak di tahan di wad, ayah berulang alik dari kluang ke JB..
hari ni pergi JB tengok mak, tido kat rumah pak ngah esoknya tengok mak and balik Kluang semula..
itu rutin ayah..


bercerita kisah lama yang mungkin aku langsung tak tahu, sedikit sebanyak menimbulkan kesedaran pada aku..
besarnya pengorbanan mak and ayah..
itupun aku masih jadi anak yang degil....

sangat terharu masa dengar cerita mak..
and adik, mak pun ada cerita pasal adik jugak tadi..hahaha


hmm, aku akan simpan cerita ni..
sebab....
ini sejarah kelahiran aku...
ini memori untuk aku...
ini ingatan untuk aku...


aku tak menulis untuk sesiapa tapi untuk aku sendiri..
kisah aku dan mak...
kisah lama yang baru mak buka lembarannya pada aku...

Monday, June 7, 2010

informasi...

Sedikit info mengenai MV Rachel Corrie....

MV Rachel Corrie - salah satu kapal yang membawa bantuan dan sukarelawan Malaysia...diberi nama sempena aktivis Rachel Corrie

On 30 March 2010, a 1800-tonne vessel was bought at auction in Dundalk, Ireland for €70,000 by the Free Gaza Movement. It was outfitted for use in a voyage to Gaza, named in honour of Rachel Corrie and launched 12 May 2010. It sailed to join a flotilla intended to directly confront Israel’s blockade of Gaza and take in basic supplies. The flotilla was intercepted (see Gaza flotilla raid) however the MV Rachel Corriehad not reached the other ships and continued towards Gaza by itself. Israeli navy officers addressed the ship as "Linda" — the vessel's name before it was renamed for Rachel Corrie. The ship was intercepted by the Israeli navy on Saturday, June 5, 2010, 23 miles off the coast, and diverted to the port of Ashdod. There the cargo was to be inspected and sent over land to Gaza.



Born: April 10, 1979
Murdered: March 16, 2003
 On Sunday March 16, 2003 in Rafah, occupied Gaza, 23 year old American peace activist Rachel Corrie from Olympia, Washington was murdered (crushed to death) by a US-made Israeli bulldozer. As a volunteer with the International Solidarity Movement, Rachel was in Gaza opposing the bulldozing of Palestinian homes by the Israeli army.
Rachel Corrie (April 10, 1979March 16, 2003) was a member of the International Solidarity Movement (ISM) who traveled as an activist to the Gaza Strip during the Al-Aqsa Intifada. She was killed in Rafah when she tried to obstruct an Israel Defense Forces (IDF) Caterpillar D9 bulldozer, in an effort to prevent what she believed was a home demolition. The circumstances of her death are disputed: the ISM claims that the bulldozer driver deliberately ran over her twice, while the IDF claims that the bulldozer driver didn't see her and that the cause of death was falling debris pushed over by the bulldozer. Other commentators speculated that the driver failed to see her or expected her to jump out of the way.


ISM and other eyewitness accounts

Joe Carr, an American ISM activist who used the assumed name of Joseph Smith during his time in Gaza, gave the following account in an affidavit recorded and published by the Palestinian Centre for Human Rights (PCHR):
Still wearing her fluorescent jacket, she knelt down at least 15 meters in front of the bulldozer, and began waving her arms and shouting, just as activists had successfully done dozens of times that day... When it got so close that it was moving the earth beneath her, she climbed onto the pile of rubble being pushed by the bulldozer... Her head and upper torso were above the bulldozer’s blade, and the bulldozer driver and co-operator could clearly see her. Despite this, the driver continued forward, which caused her to fall back, out of view of the diver. He continued forward, and she tried to scoot back, but was quickly pulled underneath the bulldozer. We ran towards him, and waved our arms and shouted; one activist with the megaphone. But the bulldozer driver continued forward, until Rachel was all the way underneath the central section of the bulldozer.
On March 18, 2003, only two days after Corrie's death, Joe (Smith) Carr was interviewed by British Channel 4 and The Observer reporter Sandra Jordan for a documentary that was aired June 2003 on Channel 4 titled The Killing Zone.
"It was either a really gross mistake or a really brutal murder"
According to the Seattle Times, "Smith, who witnessed Sunday's incident, said it began when Corrie sat down in front of the bulldozer. He said the driver scooped her up with a pile of earth, dumped her on the ground and ran over her twice."
Smith also observed:
"We were horribly surprised. They had been careful not to hurt us. They'd always stopped before."
British ISM activist Tom Dale, who was standing yards away from Corrie, told journalist Joshua Hammer, Jerusalem bureau chief for Newsweek:
The bulldozer built up earth in front of it... She tried to climb on top of the earth, to avoid being overwhelmed. She climbed to the point where her shoulders were above the top lip of the blade. She was standing on this pile of earth. As the bulldozer continued, she lost her footing, and she turned and fell down this pile of earth. Then it seemed like she got her foot caught under the blade. She was helpless, pushed prostrate, and looked absolutely panicked, with her arms out, and the earth was piling itself over her. The bulldozer continued so that the place where she fell down was directly beneath the cockpit... The whole [incident] took place in about six or seven seconds.
An individual giving the name Richard, who stated that he witnessed Corrie's death, as recorded by the Israeli newspaper Haaretz:
There's no way he didn't see her, since she was practically looking into the cabin. At one stage, he turned around toward the building. The bulldozer kept moving, and she slipped and fell off the plow. But the bulldozer kept moving, the shovel above her. I guess it was about 10 or 15 meters that it dragged her and for some reason didn't stop. We shouted like crazy to the driver through loudspeakers that he should stop, but he just kept going and didn't lift the shovel. Then it stopped and backed up. We ran to Rachel. She was still breathing.
British ISM activist Richard Purssell gave the following account, in an affidavit made in a manner similar to Carr's:
As the bulldozer reached the place where Rachel was standing, she began as many of us did on the day to climb the pile of earth. She reached the top and at this point she must have been clearly visible to the driver, especially as she was still wearing the high visibility jacket ["orange fluorescent... with reflective strips"]. She turned and faced in my direction and began to come back down the pile. The bulldozer continued to move forward at [5-6 mph]. As her feet hit the ground I saw a panicked expression on her face... The pile of earth engulfed her and she was hidden from my view.

tak sangka kan..
tak berperikemanusiaan...
membunuh dan mereka cerita....itulah kerja mereka..
mari la, sama-sama berdoa semoga Palestin akan bebas merdeka...

and sebelum terlupa,
sukarelawan kita semua selamat sampai ke tanah air pukul 7 tadi..
ALHAMDULILLAH..
agak terkilan sebab bantuan tak dapat sampai ke penduduk Gaza..(ceh, gaya macam aku yang jadi sukarelawan)...
tapi yang lebih penting,
semuanya selamat kembali kerana masih ada yang menanti kepulangan mereka di sini...

Friday, June 4, 2010

pipit dan enggang..

ibarat enggang dan pipit...
kenapa enggang dan pipit tak boleh bersama???
bukankah kedua-duanya juga adalah burung...
mengapa tidak mereka dapat bersama-sama merentas birunya langit..
membelah indahnya awan...
perlukah dibeza-bezakan mereka..



ok. lupakan enggang dan pipit...
there is some that I want to write about enggang dan pipit tapi....biarlah aku simpan sendiri...
siapa enggang dan siapa pipit, biarlah aku pendamkan jauh di lubuk hati aku...




just now, I asked mak...
"mak, macam mana kalau salah seorang anak mak diberi tugas ke Gaza? Mak bagi tak pergi?"
mak diam kejap...
"kalau mak, tak payah la...selagi boleh elak, elak la.."

tapi mak, orang teringin nak pergi..
tak tahu la,
mungkin amal aku tak lengkap, tak banyak lagi...
mungkin aku punyai iman yang senipis kulit bawang..
mungkin aku masih lagi manusia yang rendah tahapnya di sisi DIA..
mungkin dengan kata lain, aku masih belum bersedia untuk menghadap ILLAHI...
tapi jauh di sudut hati aku,
aku ingin ke sana..
bukan riak atau menunjuk-nunjuk..
tapi aku sekadar berkongsi apa yang aku rasakan saat ini...



kepada sesiapa yang membaca entri ini, mari la kita doa sama-sama...
semoga kapal yang menuju ke Gaza selamat sampai dan bantuan dapat di hulurkan kepada penduduk Palestin...
semoga semua sukarelawan yang pergi akan selamat kembali ke pangkuan keluarga mereka..
amin....

Thursday, June 3, 2010

lagu menusuk jiwa ...

Renungan Terakhir

Sebelumnya kau pergi
Renunglah ku di sini
Kerna mungkin terjadi
Kita takkan bersua lagi
Anggaplah pertemuan ini
Mungkin yang terakhir
Dan tak usah
Kita kesali
Atas apa yang terjadi

Banyaknya pengorbanan
Telah ku pertaruhkan
Mungkin tiada bermakna
Telah banyak mengguris rasa
Untuk itu maafkanku
Kiranya menggangu ketenagan
Dalam hidup mu
yang tak perlu kehadiranku

Dugaan...
Inikah dugaan untukku
Hujungnya tak seindah mimpi
Hanyalah igauan ngeri
Kau yang pernah ku rindu
Mudahnya berlalu
Mengapa begitu
Berubah laku

Aku menerima
Salam perpisahan
Segalanya sebagai ingatan
Biarlah impian kan berlalu dengan mu


Di Persimpangan Dilema

Masa berlalu
Tanpaku menyedari
Percintaan yang kita bina
Hampir terlerai

Apa salahku
Kau buat ku begini
Dalam dilema
Di antara jalan derita

Tidak pernah ku duga
Ini semua terjadi oh.. oh...

Janganlah engkau
Menghancurkan segala
Setelah lama
Kita mengharungi bersama

Usah biarkan cinta kita yang suci
Di lambung ombak
Karam di lautan berduri

Hanya satu pintaku
Moga kau menginsafi oh.. oh...
Semua ini...

Telah banyak yang ku beri
Sejak dulu lagi
Pengorbanan tiada pernah jemu
Hanyalah Tuhan saja
Bisa menentukan semua
Kesabaran daku menantimu oh.. oh...

Ku tetap memaafkan
Dan berdoa kau kembali
Sebelum diri melangkah pergi...




tetiba rase nak dengar lagu ni..
hahaha..
novel memang mempengaruhi kan...

my heart is loosing her control..help me!!!

Adik, this is what you want...





so, these are abang awi's car..
white in colour inside the new garage...

can you see the face..
happy and proud???

ayah...

mak..

and also ijat inside his angah's car...

Wednesday, June 2, 2010

Kantoi..

alamak, dah terkantoi dengan mak beli jandphone baru..
hahaha..
kantaoi masa kat rumah kak ani....
tapi mak diam jek..
so, no comment la..


hari sabtu, balik dari rumah pak ngah, kak ani sekeluarga ikut balik kahang timur...
dari kitorang sampai rumah kak ani sampai nak balik, ijat naek kerete angah @ abang awi jek..
hahaha..

'ijat nak naik kereta sape?'
'kete angah'

pandai memilihkan..

angah die pun selalu la dengki..
'tak payah. ijat nakal. ijat naik kete ayah,'

ijat, that child has become smarter than before..
and he still manja as before..

'ibu wat' that is his dialogue whenever he want susu or take bath..
jarang sangat nak dengar ayat lain..

hari isnin, I ate roti with susu..

'oti, oti.' (roti,roti)
aku yang tengah lapar ni, tak sampai hati nak makan sendiri.
so, suapkan die sekali..

'edap, edap' (sedap,sedap)
'ijat makan apa?' saja aku tanye pada ijat...
'oti jem' (roti jem)
'roti jem susu'
'oti susu' (roti susu)
'sape buat ijat?'
'auntie wat' (auntie buat)

this cute child pun tahu macam mane nak pujuk aku..
pagi semalam suddenly je die pukul pipi aku..
nak marah,tak sampai hati..
tak marah, tak patut..
last2 aku tak kawan die..

'auntie tak nak kawan ijat. ijat nakal,' then I left him.
'auntie,auntie,' he called me then show me the senyum face...
senyum yang sampai nampak gigi and tertutup mata..
macam mana la aku nak marah lama-lama..
isyh ijat ijat..

yesterday, kak ani siapkan die dulu masa nak gerak balik..
kak ani and abang faizal tak siap lagi..
die dah cantik, apa lagi..
duduk kat tepi pintu pakai kasut baru die...

'ijat nak pergi mane tu?'
'nak alik' dengan selambanye die cakap macam tu..
pastu keluar..
aku ikut je la..
ajak masuk rumah lagi, tak nak langsung..
dah pandai sekarang...
dah tau nak balik rumah sendiri..

that is ijat yang manja and selalu buat orang ketawa..
the one yang nak dapat adik raye nanti..
tak tau la macam mane kak ani nak handle nanti...
harap, harap it will be fine...

Tuesday, June 1, 2010

new month..

new month..june...
oh, before I forget...
happy birthday kakak leeya..
auntie doakan kakak sihat, panjang umur and jadi anank yang solehah dan bijak...


ada ladi 27 haru cuti....
dan 27 hari untuk mencari journal and tajuk for final year proposal..
masih berfikir dan mencari..


tak tau la..
tempat praktikal pun tak confirm lagi...
macam mane ni...


tak larat la nak fikir..
tak nak fikir boleh tak???
bolehkan????

INDAHNYA CIPTAAN ALLAH

There was an error in this gadget