ASSALAMUALAIKUM...

This is my page....
My place to say what I feel, What I think and what happen to me..
So, please do read but don't get any negative feelings to me...
I'm just me...
ready to learn and listen....

MY CUTIE


Tuesday, April 28, 2015

Gua Batu Maloi

Assalamualaikum...
Hai blog...




Sabtu lepas, 25 April 2015, aku ikut trip student ke Gua Batu Maloi...
Gua tu terletak di Johol, Negeri Sembilan. Dekat dengan tampin.
Jangan tanya jalan ke sana sebab aku tak tahu.
Masuk bas, aku tidur saja. Haha...



Satu part yang kelakar adalah...
Aku ikut sebab ingatkan trip ni sekadar jalan2 tengok gua...
So dengan excitednya aku daftar nama...
Dah bagi nama and bayar, baru lah search kat google pasal gua ni...
Terkejut la.. bila baca review and tgk pic...
Satu benda je aku terfikir.. lepas ke tak aku nak masuk lubang kecik2 ni...
Haha...



So bila da baca review,
I know that I need to bring headlamp...
and since I don't have suitable shoes, Jumaat malam tu pergi la beli kasut...haha
Headlamp beli kat mr.diy je. Harga x sampai 10rggit...huhu

My new baby pink!!


Sabtu, lebih kurang pukul 7.30 pagi kitorang bertolak.
Seramai 38 orang peserta terlibat termasuklah aku dan seorang lagi pensyarah...
Kami berhenti di RnR Seremban untuk sarapan...Kemudian bergerak semula.
Lebih kurang pukul 11 sampai johol.
Disebabkan bas tak boleh masuk ke base camp..
Kami terpaksa berjalan kaki masuk.
Tak jauh mana pun...lagi jauh aku jalan dari taman permata ke kolej...
Rasanya laaa...haha


Students posing depan bas and aku interframe...
haha...


Sampai di base camp, guider kami dah siapkan sarapan..
Sarapan dulu and kemudian kami diberi sedikit taklimat.
Kami dipandu oleh seorang guider perempuan berusia 25 tahun tapi berpengalaman lebih 10 tahun di gua ni.
Tak ingat nama guider ni tapi dia anak kepada founder gua batu maloi.
Hmmm nak tulis pasal gua ni tapi aku dah lupa la apa yang pakcik Jo cakap... haha...



Habis taklimat, baru la kami bergerak masuk...
Perjalanan kami mengambil masa lebih kurang 4 jam untuk sampai ke base camp semula..
Lama?? Yup sebab laluan bukan mudah...
Kami masuk gua batu granit yang mana kami perlu memanjat, melompat, merangkak, mengesot and banyak lagi...
Kebanyakan pergerakan menggunakan kekuatan lengan dan kaki which I dont really have that...
And despite of my big figure, I still could enter that small hole and climb the big stone...
Terima kasih kat sorang pak cik ni yang sudi bg pinjam paha untuk bantu aku panjat batu yang tinggi.
Dan aku hampir hampir lemas bila menyeberangi satu kawasan yang dalam...
My mistake, salah teknik... haha...
Oo lupa nak bagitahu... masuk gua ni, memang 100% kita akan basah...huhu




Sepanjang perjalanan, kami masuk gua kelawar, gua perahu and jumpa batu putera puteri maloi....
Kenapa nama putera puteri maloi? Sebab terdapat bentuk yang seakan2 sepasang lelaki dan perempuan terbentuk di atas batu. Memang nampak dengan jelas ada figure tu...
Gua perahu pulak sebab ade batu yang memang bentuknya seperti perahu cuma ia hanya separuh perahu...
Kat bawah ni gambar yang sempat dirakam... and masa ni baru separuh perjalanan...











Sampai hujung gua dalam pukul 3 petang, guider bertanya sama ada kami ingin ke batu maloi atau tidak...
Aku and a few student, give up. Serius letih..
Kaki tangan semua dah menggigil.
So students yang lain naik untuk tengok batu maloi tu.
Sampai di base camp, aku mandi, solat and makan.
Kemudahan di base camp lengkap. So, tak ada apa nak risau...
Lepas makan, and solat asar.. pukul 5.30 petang kami bertolak balik...

Muka letih tapi masih nak posing...
waktu ni baru sampai ke base camp...

Gambar di bawah adalah gambar kami nak balik...








In short, aku puas hati and happy sangat join this trip,...
Sakit badan, bengkak and lebam memang ada...
Bak kata guider tu, kenangan...haha
Lain kali nak pergi lagi and naik Batu Maloi sekali....
In case sesiapa nak ke sini, boleh la hubungi no yang tertera di dalam gambar di bawah....






So till the next entry, take care...
S.A.R.A....

INDAHNYA CIPTAAN ALLAH

There was an error in this gadget