ASSALAMUALAIKUM...

This is my page....
My place to say what I feel, What I think and what happen to me..
So, please do read but don't get any negative feelings to me...
I'm just me...
ready to learn and listen....

MY CUTIE


Friday, December 30, 2011

Menjelang Tahun Baru..

Esok adalah hari terakhir dalam tahun 2011...
Apa cerita kamu tahun ni??
Azam tahun 2011 dah terlaksana???
Dah ada azam tahun 2012??

Aku??


Tahun 2011 banyak membawa makna kepada aku...

- Aku menimba pengalaman di construction site...as Site Safety Supervisor...
- Aku bertungkus lumus finish my final year project together with my friends...
- Tamat belajar dan graduate with a degree...usaha 4 tahun...
- Majlis Konvokesyen.. so meaningful....and also tak akan dilupakan...
- Bergelar penganggur terhormat!!! huhu...

and right now, I miss my student's life...my friends...the precious one..
even though they are far away but our memory is always in my heart...
(ayat jiwang gile..)
=,="


Azam tahun baru??? aku dah pernah kata, aku tak ada azam...kalau ade pun lebih kepada impian je la...
- of course la bergelar seorang pekerja...hahaha...
- mula menyimpan untuk masa depan such as kawen...hahaha...no la, ke mekah mungkin....
- bawa mak ayah bercuti...
- hampir terlupa, amik lesen kereta...
- and kalau ade rezeki lebih, membawa kereta sendiri...huhu...


okay, aku tahu...agak berat impian aku tu..
Tapi x salah kan...mana la tahu, ALLAH makbulkan segala impian aku ni...huhu



Kamu???
Fikirkan sebab kamu ada sehari saja lagi before 2011 meninggalkan kita...
Harap2, segala yang terjadi pada tahun ni menjadi memori indah dan juga pengajaran kepada kita...






nota kaki: 2,3 hari ni asyik sebut pasal kahwin jek...dan aku mula takut dengan perkahwinan....

Thursday, December 29, 2011

Merepek...

Hari ni, ada mood nak merepek...
I want to review 'Tentang Dhia'.


Today is the final episode...
The story is good but the story line is a little bit melewe..atau meleret...
Tak habis2 Dhia berduka...
Tapi for the whole story, okay la....
Part last memang tak boleh tahan...
Zikir dan Dhia sama2 meninggal..
Sedih gak la...


If and only if there is one couple like Dhia and Zikir, aku doakan syurga buat mereka...
And I wish I can be like Dhia...
Punya keimanan dan kesabaran yang tinggi....


And seminggu ni aku jadi geram pada zikir....
Sebab ikut telunjuk mummy die tu....
Takkan la 5 tahun kahwin dengan Dhia tu tak kenal Dhia macam mana..
Apa la....memang geram gile....


But aku puji lakonan melly...memang menjadi...
Sampai kat facebook pun orang cakap watak melly lebih menonjol dari watak Dhia...huhu


Watak Azmi dan Raffi pon okay...
Mana nak cari lelaki macam diorang...
Raffi sanggup lepaskan dhia so that dhia bahagia...
Azmi boleh maafkan melly dan terima melly semula walaupon teruk kena dengan melly....



Apa pun, cite ni dah tamat...
Walaupun tak puas hati sebab mummy macam tak insaf jugak, tapi nak buat macam mana kan...
I am not the story creator so I have no power...
and I hope yang baik kita boleh buat ingatan dan yang buruk jadikan pengajaran....




Nota kaki: I cut my hair 15cm... guess how long my hair now....

Tuesday, December 27, 2011

Semalam dan Hari ini...

Note:  Stop read this immediately if you don't want to read something bored!!!!
IT JUST ANOTHER RASADARIHATIAKU....




Yesterday, my mom's uncle...the one that is very close to her pass away...
He stayed at Muar...
And something happen which make my mom said
"Mak terasa...." and also,
"Kenapalah, anak2 macam ni,"


I know that I'm not the one that make mom felt that way but I felt uneasy...
Felt sad also...
Sungguh, aku tak tipu....



Looking into her face and eyes at the moment she said that...
I know she really mean it....



About what happen yesterday, my dad start talk about it...
And I know when he said something it means that thing is bothering him...


And I, a helpless daughter...
I can do nothing...
And I can't even comforting my mom....



I wish, I will have a understanding husband and also adil...
I wish, I will never make my mom felt like yesterday....
I wish I will never change even after i married...


So, you mr sweetheart, would you help me???
Can you be the one that understand my family condition???



Sigh~
Rasa macam nak nangis......

Thursday, December 22, 2011

Hujan...

Sekrang ni musin hujan...
Kat sini hujan saja...
Dan sekarang, aku tengah belajar menghargai nikmat yang ALLAH beri...
Salah satunya, cahaya matahari...
Semalam, hujan berhenti dan sinar mentari kelihatan...
Rasa bersyukur sangat...





Ah, congrats tu toon yang dpt SL1M dgn petronas..
TAHNIAH!!!!!




aku je yang xde pape lagi...
ade la kot hikmahnye...
Dan aku sedang belajar bersabar....
Menanam kesabaran bukan sesuatu yang indah dan mudah....
You know that, don't u?




nota kaki: my siblings will be home this weekend... can't wait for it....miss them a lot!!!!

Sunday, December 11, 2011

Unexpected...

A few unexpected sentences drom a 3-year old kid..

"Ucu mana?"
"Ucu work la ijat,"
"oooAuntie kenapa x keje?" Terdiam aku...x mampu nak berkata-kata buat seketika.
"Belum ada rezeki la ijat. Ijat doakan la auntie dpt keje, ade duit,"
"Pastu belikan ijat thomas ea?" once again, tak tau nak cakap ape....



"Auntie, bile nak datang umah ijat?"
"Emm, tunggu la bila auntie ade duit la,"
"Oo, nak belikan ijat thomas ea?"  aku xtau nak ckp pe dah....tak abis2 dengan thomas die...


Yang ni, Kak ani cerita.
"Ijat, tadi ibu pergi Jusco. Ibu nampak underwear ade gambar train,"
"Ibu beli?" si kecik tu tanya...
"Taklah, Ibu tengok je"
"YA ALLAH. Ibu tengok je, ibu tak beli"....

Serius, aku tak tau die belajar dari mana cara2 bercakap macam tu...
Tu baru 3 tahun...


Oh, Thomas tu merujuk kepada siri animasi kereta api Thomas and Friends.

Saturday, December 10, 2011

PANDUAN SOLAT SUNAT GERHANA BULAN/MATAHARI

Cara Pertama : Cara yang paling ringkas. Iaitu hendaklah ditunaikan dengan dua rakaat sepertimana solat sunat zuhur atau mana-mana solat sunat.


Cara Kedua : Disebut dengan “ أدنى الكمال ” iaitu hendaklah ditunaikan dengan dua rakaat, dengan dua kali qiam dan dua ruku’ pada tiap-tiap satu rakaat, disertai dengan bacaan al-Fatihah dan surah dalam tiap-tiap
qiam itu.

Bagi kita di Malaysia ini, cara yang kedua inilah yang paling mudah dilaksanakan. Selepas takbir, dibaca doa iftitah dan al-Fatihah. Selepas selesai al-Fatihah, dibaca surah (mana-mana surah yang mampu). Kemudian ruku’ dan bangkit semula (qiam kedua). Di dalam qiam kedua ini dibaca al-Fatihah dan juga surah. Kemudian ruku’ semula (dipanggil ruku’ kedua).
Apabila bangkit I’tidal, terus sujud sebanyak dua kali. Apabila selesai sahaja dari sujud kedua dan bangkit barulah selesai rakaat yang pertama. Begitulah caranya bagi rakaat yang kedua.


Cara Ketiga : Cara yang paling sempurna. Caranya adalah seperti juga yang kedua akan tetapi dalam rakaat yang pertama dan qiam yang pertama hendaklah dibaca surah al-Baqarah ataupun mana-mana surah yang
sama panjang dengannya. Di dalam rakaat yang pertama juga tetapi qiam yang kedua dibaca surah ali-Imran. Dalam rakaat yang kedua qiam yang pertama hendaklah dibaca surah al-Nisa’, dan dalam qiam
yang kedua pada rakaat kedua dibaca surah al-Maaidah. Kemudian hendaklah bertasbih dalam ruku’ yang pertama dengan kadar bacaan 100 ayat, dalam ruku’ yang kedua 80 ayat, ruku’ ketiga 70 ayat dan ruku’ yang keempat 50 ayat.



Waktunya
Waktu bagi solat gerhana matahari dan bulan ialah bermula dari ketika berlakunya gerhana sehinggalah selesai.



I got this info from here...http://jheatweb.terengganu.gov.my/maxc2020/appshare/widget/pb_img/37/PanduanGerhanaBulan.pdf
feel free to click....

Tuesday, December 6, 2011

Again....

I felt it again.... and of course it hurt me somewhere in my heart....

Sigh~





nota kaki: TAHNIAH pada kak ziha yang berjaya menjadi Industrial Hygienist!!! proud of u sis!!!

Thursday, December 1, 2011

Sorry....

It has been nearly 3 weeks....



Em, I just want to say sorry to my friends..
I can't reply your message since I have no credits okay...
Bukan bermaksud aku dah tak ingat kawan..
Tapi ada penghalang la....
Aku masih lagi menanam anggur so duit nak beli topup pon takde...
Harap maklum ye.....




nota kaki: I'm thinking and deciding to put some pictures but fail to upload....sigh~

INDAHNYA CIPTAAN ALLAH

There was an error in this gadget