ASSALAMUALAIKUM...

This is my page....
My place to say what I feel, What I think and what happen to me..
So, please do read but don't get any negative feelings to me...
I'm just me...
ready to learn and listen....

MY CUTIE


Tuesday, August 30, 2011

Rindu....

Finally, I got my laptop back...
Hahaha...no la...
Abang apun balikkan....dapat la guna my own laptop..
Tapi esok die nak balik Chini dah....
Huhu...


Raya?
Memang meriah and I am so tired...
So now, time to rest!!!


Selamat Hari Raya Aidilfitri...
Maaf Zahir Batin...




Till the next entry..
Take care and be safe....
=)

Saturday, August 27, 2011

Aidilfitri Menjelma....

Aidilfitri kian menjelma..
Setelah sebulan kita berpuasa...


Eceh, start dgn pantun 2 kerat yang x serupa pantun...
Apapun, memang raya dah dekat...
Aku pon makin sibuk dengan persiapan raya...
Kemas rumah tak siap lagi..
Esok anak sedara semua dah balik...Makin sibuk dan meriah le...
Dan maybe x sempat nak update blog...


So, sempena raya yang menjelang tiba ni...
Saya, NJ nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri...


Mata kadang2 salah pandang,
Mulut kadang2 salah cakap,
Hati kadang2 salah sangka,
Tangan kadang2 menaip yang bukan2..

Untuk perbuatan yang tersilap,
kata2 yang terkasar,
janji2 yang terabai...
Sepuluh jari ku susun mohon kemaafan...
Maaf zahir dan batin....

Selamat Hari Raya Aidilfitri....:)

Thursday, August 25, 2011

No title...

No title sebab nak menulis secara rawak...

1. Abang apun balik malam ni... makin meriah la rumah...
and also makin sibuk,, sebab raya dah dekat kan...
Dah dua malam, dok cat bingkai tingkap....dah dua hari jugak buat kuih - buah rotan dengan kuih siput jek...
yang lain2, beli jek...



2. Semakin dekat raya, rezeki sentiasa ada...Alhamdulillah..
Hari tu jual barang-barang tak guna...dapat la 22ringgit... mak bagi upah..heheh...
Baju raya dah siap, pastu tudung pun dah beli....semuanya atas ehsan abang awi and makcik yang bagi duit raya...heheh..Terima Kasih daun keladi ye...



3.Dalam keadaan gawat ekonomi (untuk NJ saje ye), masih teringin nak beli novel...meh try senarai...
  • Anaknya anakku jua
  • Doktor Cinta
  • Iman Suraya
  • Abang Khai Tomboy
  • Bini Aku Tomboy ke?
  • M.A.I.D
  • Aku bukan mistress (Keluar bulan 9 ni)
Tipu la kalau cakap xde duit kan...tapi duit tu kena ingat2..nanti nak konvo pun nak guna duit jugak...
Doa2 cepat dapat kerja, so that I can buy books every month...huhu...angan2 memang selalu besar kan...



4.Aku banyak merepek kat sini...maaf...
Aku banyak tulis masalah kat sini..maaf...
Aku menulis tanpa memikirkan kamu yang membaca..maaf...
Kenapa mintak maaf?? Saja, Raya dah dekat kan...huhu...



5.Kawan aku pernah cakap,
'manalah tau ini ramadhan terakhir kita...' and I replied
'if this the last ramadhan, then it is the worst for me,' bukan sebab masalah yang aku hadapi tapi sebab amal and perbuatan aku...Kesabaran yang terlalu rendah, iman yang terlalu nipis...it make me feel worst...



Ah, THANKS A LOT to you who read this entry till the end...
really appreciate it because this is just another repekan dari NJ..
Just another RASADARIHATIAKU...




Till the next entry, do take care okay..
Semoga kamu selalu dibawah perlindungannNYA....
(",)

Tuesday, August 23, 2011

Nyawa....

Hari ni, pagi-pagi dah terkejut bila dengar berita kat radio ada pembunuhan di Kluang..
So shocked...
Seorang bapa menolak 3 anak berusia 2,3 dan 5 tahun (kalau tak silap la) ke dalam kolam mancing di area Mengkibol, Kluang....
Disyaki kerana dipengaruhi alkohol...

Anak tu kecik lagi..
Tak tau apa-apa...
Itulah buruknya alkohol...
Kesian kat budak-budak tak berdosa tu...


Ada satu lagi berita....
Bapa mengamuk, nak sembelih anak 5 tahun...
Kat berita Tv3....
Kalau ya pun marah sangat, xkan la sampai nak bunuh anak tu...
Apa, ingat nyawa tu murah sangat ke...


Takut sangat, zaman sekarang ni apa-apa boleh jadi...
entah la...kat mana-mana pun bahaya kan...


SO, sape2 yang membaca entri ni...
1. Kawal marah and kawal nafsu...-lebih kepada ingatan untuk diri sendiri....
2. Jaga keselamatan diri walau dimana pun kamu..especially perempuan..


Till the next entri, do take care of urself ok...

Sunday, August 21, 2011

Sekadar Renungan Sesaat.....

SEKADAR RENUNGAN (^_^) 
"Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?" 
"Oh.... itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah" 
"Baitullah tu apa?" ... 
"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah" 
"Allah ada dalam tu?" 
"Tak....." 
"Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"
"Yang saya sembah bukannya bangunan tu.." 
"Kamu sembah apa?"
"Saya sembah Allah swt" 
"Jadi, kenapa sembah bangunan tu?" 
"Saya MENGHADAP sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.." 
"Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.." 
"Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?" 
"Pernah...... selalu.." 
"Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?" 
"Tengok perlawanan bola la.." 
"Di mana?" 
"Dalam tv la.." 
"Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.." 
"Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.." 
"Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.." 
"So..?" 
"Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?" 
"Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.." 
"Peliknya.." 
"Sebab apa pulak pelik?" 
"Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.." 
"Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.." 
"Hurm.. jadi tak peliklah ni..?" 
"Ya.. tak pelik.." 
"Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."



Artikel was taken from this guy....Fadzrul Azim 
Sekadar renungan sesaat untuk kita bersama....

Friday, August 19, 2011

Sigh~

I need someone by my side right now but I can't find one...
Rasa macam akan raining inside here...
I need someone...


Isk,
NJ, jangan manja sangat...
Berdikari la sikit...
Jangan susahkan orang lain jek....






serius, aku rasa nak menangis and I am alone..

Hari tu Dalam Sejarah...

Actually I want to write this entry yesterday with title 'Semalam Dalam Sejarah'
Yelah, Hari rabu is 17th of August...
Yup, it is my birthday...
So, thanks to whoever remember and wish me for my birthday...
I really appreciate it...

Thanks to my Mak and Ayah who take care of me and sabar melayan kerenah aku selama 23 tahun aku hidup ni...

Thanks to abang awi that gave me 'dua tangan' for belanja hari raya...
So, I can buy tudung for hari raya...
He gave me on 16th August...so I don't know whether to describe it as duit raya or hadiah hari lahir..
Huhu..yang penting, I am happy...


Ah, x lupa pada kawan2 yang aku kacau on my birthday...
Thanks for spends time for me..


What should I feel when......ah, its ok la...
Dah banyak aku letak masalah kat sini..
So, I will keep this one deep inside my heart...
Don't want to burden others...



My makcik and pakcik are here...
Until Sunday I think..
So, my house so meriah..




Tinggal 10 hari jek nak raya..
Persiapan raya kamu macam mane???
Harap2 semua berjalan lancar ok...



till the next entry, please take care...
and jangan ponteng puasa tau!!!!

Tuesday, August 16, 2011

Menjelang esok....

Let me be the first one.....
Happy 23rd Birthday NJ...

Monday, August 15, 2011

Sekadar Lagu???



Aku bukannya insan
Ingin cinta percuma
Sehingga aku sanggup menantimu
Walau berabad lama

Cintaku bukan kerana harta
Cintaku tidak kerana paras rupa
Sedarilah kasih...
Cintaku harap hingga ke syurga
Bersama-samamu

Demi kasih sayang
Yang aku pertahankan
Sanggupku meniti
Malam tanpa mimpi
Aku berdoa kita dapat berdua
Hingga ke akhir hayat
Untuk selama-lamanya....

Sunday, August 14, 2011

Kecewa....

Tpu la kalau aku kata aku tak kecewa..
Tapi nak dibandingkan, aku rasa lagi kecewa Chong Wei kan...
Sebab die yang main and die yang mengimpikan nak menang Kejohanan Dunia ni...
Unfortunately, luck is not by his side...
Bukan rezeki dia...
Lin Dan menang Kejohanan Dunia buat kali ke-4...

Takpe la...
Cuba lain kali la kan...





Masih terasa debaran tadi..
Phew...over la heartbeat aku ni...
Adoi la....~





Abaikan sebarang entry yang merepek ya kawan2...
Kadang tangan menaip tanpa sempat akal berfikir...





Si A: "Seronoknya if dapat suami romantik like Seth Tan." [Nora Elena]
Si B: "Bahagianya if dapat suami penyabar like Adam." [Adamaya]
Si C: "Bestnya if dapat suami cute like Dong Hae." [Super Junior]
Si D: "Sukanya if dapat suami cute like Justin Bieber." [Baby3]
Si E: Sukanya if dapat suami kaya like Daniel Radclife.'' [Harry Potter]

P/s: Barangkali mereka terlupa betapa hebatnya RASULULLAH sbg seorang suami yg selayaknya dijadikan ROLE MODEL dlm kehidupan. Renung2kan..

Thursday, August 11, 2011

Tazkirah...

Eceh, Tajuk macam nak bagi tazkirah jek...
Padahal, it just another RASADARIHATIAKU...
huhu...


Dalam minggu ni, banyak kes orang ISLAM yang menerima bantuan daripada agama lain...
Dan ade jugak berita tentang penyebaran soalan tentang ISLAM daripada pengamal agama lain...
Antara soalan nya, apakah maksud ISLAM and some other question la...
And aku terkejut...
I cant really answer the questions...



Ibarat disimbah air sejuk...
aku baru sedar, after secondary school and also matriculation...
Aku dah jarang membaca bahan ilmiah keagamaan..
hingga maksud ISLAM itu sendiri aku terlupa...
LALAInya aku...


Jadi, as panduan kita bersama..
I want to share something...

  • Islam maksudnya “Istislam” iaitu menyerah diri kepada ketentuan Allah.
  • Islam, ia adalah suatu tatacara, dustur, atau panduan hidup yang sempurna bagi manusia di dunia. Hal ini ditegaskan sendiri oleh Allah dalam al-Quran. Islam adalah agama dan cara hidup yang sempurna di dunia dan dengannya sahaja manusia akan menikmati kesempurnaan di akhirat.  
  • Islam adalah agama Allah yang diturunkan sebagai panduan hidup manusia sejak zaman berzaman. Bermula dengan zaman Nabi Adam sehingga manusia terakhir dilahirkan. Islam sahaja suatu cara hidup yang sempurna dan sepatutnya menjadi pegangan setiap manusia. Agar mereka selamat di dunia dan sejahtera di akhirat yang berkekalan. Kehidupan di dunia ini (dengan segala isinya) hanyalah semata-mata menjadi tanda kewujudan kehidupan di akhirat. 
Taken from IbnRajab Online
http://ibnrajab.wordpress.com/2008/02/25/maksud-islam/


Additional means related to us...
  • Pengertian Islam : Mentauhidkan Allah, Tunduk dan Patuh KepadaNya serta menunaikan semua ajaran yang dibawa oleh nabi Muhammad S.A.W. 
  • Pengertian Iman : Membenarkan Dengan Hati Dan Berikrar Dengan Lisan Serta Beramal Dengan Ajaran-Ajaran Yang Dibawa Oleh Nabi kita Muhammad S.A.W.
  • Pengertian Ihsan : Melakukan ibadah dengan khusyuk, ikhlas dan yakin bahawa Allah sentiasa mengawasi apa yang dilakukannya.
ustaz aldi mustaffar

oh, aku bukan nak menunjuk, sekadar renungan bersama okay...
Apa yang boleh dikongsi, aku kongsi la dengan sesapa yang membaca...
Tapi aku tau korang semua x selalai aku kan..
So, anggap ini as additional info jek...




Aku sedang berusaha khatam satu buku bertajuk '70 wanita terbilang di zaman Nabi Muhammad'
Aku sedang berusaha so that bukan novel jek yang aku baca..heheh....




So till the next entry...please take care...
Semoga KAMU selalu dibawah lindunganNYA....

Monday, August 8, 2011

Kad Jemputan...

NOTES: SILA ABAIKAN ENTRY INI JIKA ANDA TIDAK SUKA DENGAR ORANG MEREPEK...


 I got a Kad Undangan ke Majlis Perkahwinan...
Actually, I already can guess whose card it is..
From the cop kat sampul tu...'Alor Setar'..
Cicie...cepatnye nak kahwin dah...
Cantik kad tu..
3rd of September 2011..
Raya ke 5...

Cicie kahwin cepat sangat...
Aku ni keje pun belom...macam mane nak ke Kedah nun...
huhu..
Adoi la..teringin nak pergi tapi duit takde...
Yela, dah la die pos kad jemputan...
Klau tak pergi macam x hargai usaha die kan...
Macam mane ni...
:(



Tu satu, hari ni bukak je email..
9 positions closed....
Tau pe maksudnye?
Maksudnye 9 applications tu dah tak payah tunggu..
Kira dah takde peluang la...
Adoi la...
Dugaan...



bila aku rasa semacam, aku suka dengar lagu yang berentak slow or maybe lagu sedih2..
entah pape kan...



Hati sendiri sukar untuk aku fahami, 
Lagi sukar untuk aku meneka hati orang lain....

Sunday, August 7, 2011

No Title... Hanya Tulisan yang Merepek...

NOTES: SILA ABAIKAN ENTRY INI JIKA ANDA TIDAK SUKA DENGAR ORANG MEREPEK...



It has been a few days, which I only stares at the laptop without typing anything...
Its not I have no idea what to write but the mood to write was disappear...
Sigh..~
Tak baikkan, mengeluh je...
huhu..

Bohong kalau aku kate aku tak cemburu tengok kawan2 yang dah dapat kerja, or at least was called for an interview...
Jealousy was all inside me...
I am a human...tipu la kalau tak cemburu kan..
But then, I think I am HAPPY for them...
Rezeki aku dan diorang kan tak sama...
Tak kira la, even aku dah apply beratus vacancies but at the end, no feedback langsung...
It means, rezeki aku belum ade la kan...tak sama macam kawan2 aku yg lain...
Tapi at least aku still mencuba dan berusaha...


So, TAHNIAH pada kawan2 yang dah kerja...
Bolehlah bagi duit raya kan...huhu..
and pada yang akan menghadiri interview selepas ni....
GOOD LUCK!!!! Do your best!!!


and please pray for my best too...
THANKS!!!!



hah...tadi baru tengok satu rancangan ni '5 RENCAH 5 RASA'...
apa yang best????
Hos die HANDSOME!!!! heheh....
Name die Sherson Lian....
He is Chinese but can speak Malay fluently...
Muka macam orang putih and badan die, mantap....
ah, melt...~
nak upload gambar die tapi line lembap plak....
kamu google la kalau nak tengok gambar die....heheh....:p



Dah 2,3 ari ni...asyik dengar lagu ni...best...
Peneman di kala kesepian.....ayat ni sekadar coretan sahaja.....

 
Stacy - Kisah Dongeng....


Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini

Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Wednesday, August 3, 2011

Salam Ramadhan....

Tadi macam ade banyak yang nak dicoretkan kat blog..
Tapi bila dah mengadap laptop ni....hilang semuanya...



Tak terlambat rasanya untuk saya ucapkan Selamat Menyambut Ramadan Al-mubarak..
Semoga Ramadhan kali ini lebih bererti buat kita...



Sehari sebelum ramadhan, my friend told me that my neighbour was involved in an accident...
Dengar-dengar teruk...
Suddenly, today, I saw him OK jek...
TERKEJUT cause I thought he is still in the hospital..
But, its Okay la kan....huhu...


Sedikit sibuk hujung minggu lepas...
Jumaat, Kak ani satu family balik..ijat and Zirah...
lepas tu, abang apun call cakap die pon nak balik...
Malam, pukul 10, dia sampai....
So memang riuh la rumah Cik Jamal hujung minggu hari tu...
Seronok sangat sebab dah lama tak berkumpul ramai-ramai..
Yang paling best, we got a lot of Durian just because Ijat like to eat durian a lot...


Dari Jumaat sampai Ahad melantak durian..
Zirah yang baru 10 bulan tu pon dah reti makan durian tau...
Gambar Ijat dengan durian yang banyak tu ada pada my sister, x boleh nak upload...
huhu..

abang apun balik Pekan petang ahad...
Malam tu, ijat dah sibuk....'acik apun mane?'
yelah, acik apun die yang tukang melayan dia main bola kan...

Kak ani baru balik semalam..
Right after diorang balik..rumah terus rasa sunyi...
Yela, kalau ade ijat..mesti dengar la suara auntie and Makcu die jerit2..
Melayan kerenah Ijat yang dah makin bijak ni...
Kadang-kadang memang tak terlayan...
tapi bila die dah balik,
Apa lagi...rindu la...
huhu...



Mood nak menulis dah hilang...
Masih mencari idea so that it will not stop there...
Even it will not be publish but at least I can read it....
Haila....~



Juada berbuka untuk esok....LAKSA!!!!
my favourite...hehe...
Can't wait for it...
Laksa mak memang tak ada sesiapa boleh lawan...
sedapnya....

INDAHNYA CIPTAAN ALLAH

There was an error in this gadget